Nέα της αγοράς

Σημαντική αναβάθμιση του ΟΤΕ από την S&P

Σημαντική αναβάθμιση του ΟΤΕ από την S&P

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο οίκος S&P προχώρησε σε αναβάθμιση του ΟΤΕ σε ΒΒΒ+ λόγω πολύ ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές του. 

Την καλύτερη βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας μεταξύ όλων των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απολαμβάνει ο ΟΤΕ ενώ πλέον βρίσκεται τρεις βαθμίδες πάνω την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Ο οίκος S&P προχώρησε σε αναβάθμιση του ΟΤΕ σε ΒΒΒ+ λόγω πολύ ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές του.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο οίκος στο report του, το ισχυρό χρηματοοικονομικό προφίλ του ΟΤΕ υποστηρίζεται από την ηγετική του θέση στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, τα σημαντικά του κέρδη και η συνετή οικονομική πολιτική που ακολουθεί.

Αναμένει ότι η χρηματοοικονομική μόχλευση του ΟΤΕ θα παραμείνει στα επίπεδα του 0.8x με 0.9x, ενώ η αναλογία ελεύθερων ταμειακών προς το χρέος θα ξεπεράσει το 40%.

Επιπλέον, η S&P επισημαίνει ότι η πρόσφατη αναβάθμιση της μητρικής του ΟΤΕ, της Deutsche Telekom σε “BBB+”, αφαιρεί το ανώτατο όριο αξιολόγησης του οίκου στον ΟΤΕ  και ως εκ τούτου προχώρα στην αναβάθμιση του Οργανισμού επίσης σε “BBB+” από το “BBB” προηγουμένως, τρεις βαθμίδες πάνω από τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα  της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει η έκθεση, οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψη της S&P ότι ο ΟΤΕ θα αξιοποιήσει την ισχυρή εγχώρια θέση του παρά την αυξημένη πίεση από τον ανταγωνισμό, θα σταθεροποιήσει τα περιθώρια EBITDA του περίπου στο 39% έως το 2024, έπειτα από μία προσωρινή υποχώρηση το 2023, και θα δημιουργήσει σημαντικές ελεύθερες ταμειακές ροές.

Οι αναλυτές της S&P εκτιμούν ότι τους επόμενους 24 μήνες ο λόγος του προσαρμοσμένου χρέους του ΟΤΕ προς τα EBITDA του θα υποχωρήσει κάτω του 1x και οι ελεύθερες ταμειακές ροές του θα ξεπεράσουν το 40%, στο εύρος των 450-490 εκατ. ευρώ την περίοδο 2023-2024.

Ο οίκος επισημαίνει ακόμα την πρόσφατη αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε “θετικές” και την επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας σε “ΒΒ+”, που ισχυροποιεί τις προοπτικές του ΟΤΕ καθώς βελτιώνεται το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται.

Επιπλέον, εκτιμά ότι ο ισχυρός ισολογισμός του Οργανισμού και οι ανθεκτικές ελεύθερες ταμειακές ροές του τον προστατεύουν στην περίπτωση αρνητικών εξελίξεων.

Παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα και ο οποίος αναμένεται ότι θα έχει μία πρόσκαιρη επίπτωση στην κερδοφορία του ΟΤΕ, η S&P εκτιμά ότι αυτή θα αποκατασταθεί έως το 2024. Συγκεκριμένα, περιμένει ότι το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA margin) θα αρχίσει να αυξάνεται το 2024 και θα μπορούσε να φτάσει το 39%, αξιοποιώντας το βελτιωμένο περιβάλλον σε όρους τιμολογήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments