Nέα της αγοράς

Deutsche Bank: Τα 4+1 κρίσιμα σημεία μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ

Deutsche Bank: Τα 4+1 κρίσιμα σημεία μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Πηγή: insider.gr

Μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων αναδεικνύει η Deutsche Bank μετά την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Fitch

Μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων αναδεικνύει η Deutsche Bank μετά την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, που στηρίχθηκε στην αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια, την υψηλή και αυξανόμενη επιβάρυνση του χρέους της γενικής κυβέρνησης και τη διάβρωση της διακυβέρνησης.

– Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, πέρα από την κακή οπτική και το αρχικό «σοκ» της είδησης, η υποβάθμιση είναι απίθανο να προκαλέσει ένα ευρύ sell off στα ομόλογα ή θεμελιώδη – σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά των επενδυτών. Μια βασική αιτία είναι ότι οι επενδυτές πέρασαν από την υποβάθμιση της Standard & Poor’s το 2011 και θυμούνται πως βγήκαν αλώβητοι, από αυτό. «Ένα ακόμη σημείο είναι ότι οι έχουμε συνηθίσει σε ένα υψηλό επίπεδο ελλειμμάτων. Το δημοσιονομικό έλλειμμα, αφού μειώθηκε στο ήμισυ από το υψηλό της πανδημίας, αυξάνεται εκ νέου από τα τέλη του περασμένου έτους και το CBO (Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου) έχει προβεί σε αρκετές – προς τα πάνω – αναθεωρήσεις στις βασικές του προβλέψεις για το έλλειμμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η αλλαγή της αξιολόγησης της Fitch βοηθάει στο να επιστήσει την προσοχή σε αυτό ζήτημα, αλλά δεν αποτελεί κάποιο έκτακτη νέο», όπως αναφέρει ο Steven Zeng αναλυτής στρατηγικής του γερμανικού οίκου στα αμερικανικά ομόλογα.

– Σε αντίθεση με τα υψηλότερα ελλείμματα που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή άλλων δημοσιονομικών επεκτατικών περιόδων, η τελευταία δημοσιονομική επιδείνωση απορρέει κυρίως από την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της Fed ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος κατά ειρωνικό τρόπο ήταν αποτέλεσμα της υπερβολικά χαλαρής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν αυξήσει τις δαπάνες για τόκους του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ υφίσταται και η διαγραφή των εμβασμάτων της Fed από τα κέρδη του χαρτοφυλακίου τίτλων που κατατίθενται στον Λογαριασμό Ανοικτής Αγοράς του συστήματος της Fed (SOMA). Επιπλέον, τα υψηλότερα επιτόκια οδήγησαν σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα καθώς αποδυναμώνεται η αγορά εργασίας και σε πιθανή μείωση των κεφαλαιακών κερδών καθώς η αξία των περρουσιακών στοιχείων μειώνεται ως απάντηση στο αρχικό. «Δυστυχώς, η τρέχουσα πορεία του ελλείμματος είναι ανησυχητική κάθως ο πρόσθετος δανεισμός από το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει το χρέος χωρίς να συμβάλλει στην τόνωση της οικονομίας», επισημαίνει η Deutsche Bank.

– Παράλληλα, η «τροχιά» του χρέους είναι μη βιώσιμη, με το έλλειμμα των ΗΠΑ βρίσκεται σε μια πορεία προς το 7% του ΑΕΠ φέτος, με το CBO να προβλέπει επί του παρόντος έλλειμμα περίπου στο 6% του ΑΕΠ για καθένα από τα επόμενα τρία χρόνια. Εάν η οικονομία δεν αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς, ο δείκτης δημόσιου χρέους των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί, με το SEP της FOMC να θέτει ονομαστική ανάπτυξη κάτω του 4% τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ το CBO προβλέπει ότι ο δείκτης χρέους των ΗΠΑ θα αυξηθεί από 97% για το 2022 στο 107% το 2028. Ενώ λοιπόν τα υψηλά ελλείμματα για κάποια χρόνια μπορεί να μην αποτελούν απαραιτήτως ένα πρόβλημα, η τρέχουσα δημοσιονομική πορεία και η πορεία του χρέους των ΗΠΑ είναι μια εύλογη αιτία ανησυχίας.

– Με τους traders σε διακοπές και μακριά από τα γραφεία τους, οι αγορές είναι αρκετά επιρρεπείς σε σπασμωδικές αντιδράσεις σε διάφορες ειδήσεις και γεγονότα. Έτσι, η Deutsche Bank εκτιμά πως ο αντίκτυπος για τις αγορές από την υποβάθμιση των ΗΠΑ θα είναι τελικά περιορισμένος και η έκθεση για τις θέσεις εργασίας (ανακοινώνονται την Παρασκευή) θα μπορούσε να υπερισχύσει της υποβάθμισης από τη Fitch, καθώς η νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι ο βασικός «μοχλός» των αποδόσεων.

– Τέλος πέραν του όποιου σκεπτικισμού που μπορεί να κυριαρχεί σχετικά με τη σημασία της υποβάθμισης των ΗΠΑ, ο Zeng πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει μια πιο απότομη καμπύλη αποδόσεων, μέσω του υψηλότερου ασφάλιστρου.

Πηγή: insider.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments