Nέα της αγοράς

WSJ: Η Saudi Aramco εξετάζει πώληση μετοχών αξίας 50 δισ. δολ. – Τη μεγαλύτερη στην ιστορία των κεφαλαιαγορών

WSJ: Η Saudi Aramco εξετάζει πώληση μετοχών αξίας 50 δισ. δολ. – Τη μεγαλύτερη στην ιστορία των κεφαλαιαγορών

Πηγή Φωτογραφίας: Saudi Aramco signs $11 billion deals to strengthen supply chain - Oil & Gas Middle East.COM

Η Aramco έχει βολιδοσκοπήσει πιθανούς επενδυτές, όπως άλλες πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, σχετικά με τη συμμετοχή τους, ανέφεραν οι πηγές.

Τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας για εισαγωγή στο χρηματιστήριο περισσότερων μετοχών του ενεργειακού κολοσσού Saudi Aramco, της πολυτιμότερης εταιρείας πετρελαίου στον κόσμο, φαίνεται να μπαίνουν και πάλι “μπρος”, μετά από πολλές αναβολές, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Το βασίλειο σκέφτεται να πουλήσει ένα μερίδιο αξίας έως και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είπαν πρόσωπα με γνώση του ζητήματος, ένα ποσό το οποίο θα ήταν η μεγαλύτερη προσφορά στην ιστορία των κεφαλαιαγορών.

Μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις με συμβούλους, το βασίλειο αποφάσισε να φιλοξενήσει οποιαδήποτε νέα προσφορά της Aramco στο χρηματιστήριο του Ριάντ για να αποφευχθούν νομικοί κίνδυνοι που συνδέονται με μια εισαγωγή των μετοχών σε χρηματιστήριο στο εξωτερικό, σύμφωνα με Σαουδάραβες αξιωματούχους και άλλα πρόσωπα που γνωρίζουν το σχέδιο.

Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για το χρονοδιάγραμμα της κίνησης, ωστόσο ορισμένες από τις πηγές της WSJ σημειώνουν ότι το βασίλειο θα μπορούσε να προσφέρει τις μετοχές πριν από το τέλος του έτους.

Η Aramco έχει βολιδοσκοπήσει πιθανούς επενδυτές, όπως άλλες πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, σχετικά με τη συμμετοχή τους, ανέφεραν οι πηγές.

Σε σχέση με άλλες αντίστοιχες κινήσεις εταιρειών, η συγκεκριμένη υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αναβληθεί ή και να ακυρωθεί εντελώς. Το Ριάντ έχει παρουσιάσει πολλά διαφορετικά σχέδια όλα αυτά τα χρόνια με στόχο την άντληση κεφαλαίων μέσω της Aramco, μερικά από τα οποία τελικά εγκαταλείφθηκαν.

Πέρυσι η Aramco εξέταζε το ενδεχόμενο να πουλήσει επιπλέον μετοχές στο χρηματιστήριο του Ριάντ και να προχωρήσει ταυτόχρονα σε μια δεύτερη εισαγωγή μετοχών της, πιθανώς στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, της Σιγκαπούρης ή αλλού, ωστόσο αποφάσισε τελικώς ότι οι συνθήκες της αγοράς δεν ήταν ευνοϊκές.

Η Aramco δεν απάντησε σε αίτημα για επίσημο σχόλιο

Η εταιρεία είχε σημειώσει το προηγούμενο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στον κόσμο το 2019, όταν συγκέντρωσε 29,4 δισεκατομμύρια δολάρια στο Tadawul (χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας).

Η IPO του Ant Group άνω των 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεπέρασε αυτό το ποσό το 2020.

Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο του 2019 ήταν μια μειωμένη εκδοχή των αρχικών φιλοδοξιών της εταιρείας, οι οποίες ήταν να πουλήσει το 5% της εταιρείας για έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια, μεταξύ άλλων σε ένα σημαντικό διεθνές χρηματιστήριο. Ωστόσο, οι διεθνείς επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί για τα ζητήματα διακυβέρνησης της εταιρείας και την τιμή των μετοχών, η οποία αποτίμησε την εταιρεία στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η δημόσια εγγραφή μόνο στην εγχώρια αγορά εισήγαγε τελικά μόλις το 1,5% της εταιρείας.

Το Bloomberg είχε αναφέρει τον Μάιο ότι το βασίλειο εξέταζε το να πουλήσει επιπλέον μετοχές.

Η Σαουδική Αραβία ήθελε εδώ και πολύ καιρό να πουλήσει τμήματα του πετρελαϊκού κολοσσού, μέρος μιας στρατηγικής που έχει επεξεργαστεί ο ντε φάκτο ηγέτης, πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ώστε να αξιοποιήσει τα τεράστια πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία της χώρας και να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για επενδύσεις σε βιομηχανίες εκτός πετρελαίου.

Σαουδάραβες οικονομικοί σύμβουλοι τους τελευταίους μήνες προειδοποίησαν ιδιωτικά τους ανώτερους φορείς χάραξης πολιτικής ότι το βασίλειο χρειάζεται αυξημένες τιμές πετρελαίου για τα επόμενα πέντε χρόνια προκειμένου να συνεχίσει να ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα που έχουν προσελκύσει μέχρι στιγμής πενιχρές ξένες επενδύσεις.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το βασίλειο πρέπει να διατηρήσει τις τιμές πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι για να χρηματοδοτήσει τα σχέδια οικονομικής αναμόρφωσης του πρίγκιπα διαδόχου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments