Policy Briefs

Γερμανία: Αντίθετη στη μεταφορά δεδομένων μεταξύ Ε.Ε. – ΗΠΑ

Γερμανία: Αντίθετη στη μεταφορά δεδομένων μεταξύ Ε.Ε. – ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Bundestag.de - Election of Members of the German Bundestag

Σοβαρές οι γερμανικές επικρίσεις.

Οι προσφυγές του Γάλλου βουλευτή Philippe Latombe στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τη νέα συμφωνία μεταφοράς δεδομένων μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών, βρήκαν απήχηση στη Γερμανία, όπου η συμφωνία συνήφθη μόλις πριν από δύο μήνες , αποτελεί ήδη αντικείμενο πολυάριθμων επικρίσεων.

Ο Philippe Latombe, Γάλλος βουλευτής της προεδρικής πλειοψηφίας (MoDem), υπέβαλε δύο καταγγελίες στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να ακυρώσει τη διατλαντική συμφωνία για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Απολαμβάνει την υποστήριξη των Γερμανών συναδέλφων του στην Bundestag , καθώς η συμφωνία, η οποία θα δημιουργούσε ένα νομικό πλαίσιο για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ των δύο ηπείρων, αντιμετωπίζεται επίσης με κριτική στη Γερμανία.

«Μια νομική αναθεώρηση δεν είναι απροσδόκητη για μένα, επειδή τα προσωπικά δεδομένα από την ΕΕ δεν επωφελούνται από το ίδιο επίπεδο προστασίας στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, ακόμη και μετά τη νέα έκδοση του Privacy Shield (Privacy Shield),» Maximilian Funke- Ο Κάιζερ, εκπρόσωπος ψηφιακής πολιτικής του Γερμανικού Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), είπε στο Euractiv.

Το Δικαστήριο της ΕΕ είχε ακυρώσει τις δύο προηγούμενες συμφωνίες, το Safe Harbor και την Privacy Shield , επειδή δεν εγγυήθηκαν τα πρότυπα προστασίας δεδομένων της ΕΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χωρίς εκπλήξεις στην Bundestag

Την ίδια ώρα, αρκετές κοινοβουλευτικές ομάδες της Bundestag είναι μάλλον ομόφωνες στην κριτική τους για τη νέα συμφωνία.

«Το επίπεδο προστασίας δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθεί να είναι ανεπαρκές. Επομένως, είναι λογικό η τρέχουσα συμφωνία να αμφισβητηθεί και στο δικαστήριο », είπε στο Euractiv η Πέτρα Σίτε, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς, αρμόδιας για την πολιτική τεχνολογίας .

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να κατανοήσει ότι οι προσπάθειές της για μια διατλαντική συμφωνία για τις μεταφορές δεδομένων θα είναι έγκυρες μόνο εάν αλλάξει κάτι ουσιαστικό, είπε η κ. Sitte.

Η συνεχιζόμενη νομική αναθεώρηση, πρόσθεσε η Funke-Kaiser, «είναι τόσο βαρετή όσο και απαραίτητη στο πλαίσιο της επείγουσας ανάγκης για σαφείς κανόνες για τις επιχειρήσεις».

Αναμένονταν νομικές ενέργειες από την ένωση Χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων, την ομάδα CDU/CSU.

Παρά τις ανησυχίες για την προστασία των δεδομένων, είναι επίσης σημαντικό να «δημιουργηθεί μια ασφαλής και καθαρή συμβατική βάση για την ανταλλαγή δεδομένων, ειδικά μεταξύ των κύριων παικτών, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης », είπε η Franziska. Hoppermann, μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Νέες συνθήκες μεταφοράς δεδομένων

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια συμφωνία μεταφοράς δεδομένων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχεται κριτική.

Το 2015, η πρώτη συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ, γνωστή ως Safe Harbor , ακυρώθηκε από το Δικαστήριο της ΕΕ μετά από αμφισβήτηση από τον Max Schrems, Αυστριακό δικηγόρο και ακτιβιστή και συνιδρυτή της ΜΚΟ για τα ψηφιακά δικαιώματα NOYB.

Το 2020, μια δεύτερη διατλαντική συμφωνία, η Privacy Shield,  ακυρώθηκε επίσης από το Δικαστήριο, το οποίο ανέφερε τον κίνδυνο μαζικής παρακολούθησης και κατασκοπείας πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ως αποτέλεσμα, οι διατλαντικοί σύμμαχοι συμφώνησαν σε ένα νέο πλαίσιο μεταφοράς δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ, το Πλαίσιο Προστασίας Δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ (DPF), μια νέα συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Επιτροπή η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 10 Ιουλίου και αποσκοπεί στην υποστήριξη και διευκόλυνση της ευρωπαϊκής μεταφορές δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι νέοι όροι έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις ανησυχίες της ΕΕ για την προστασία δεδομένων και να περιορίσουν τους τρόπους με τους οποίους οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες για πολίτες της ΕΕ.

Επιπλέον, η συμφωνία πλαίσιο περιλαμβάνει άλλους όρους σχετικά με τη συλλογή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν επίσης να επικοινωνούν με τον Επίτροπο Πολιτικών Ελευθεριών των ΗΠΑ και το Ανεξάρτητο Εποπτικό Δικαστήριο Προστασίας Δεδομένων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Λατόμπε, το πλαίσιο προστασίας δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ παραβιάζει τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ (GDPR) και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για παράδειγμα, το άρθρο 52 του Χάρτη εγγυάται και προστατεύει τις θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών της ΕΕ, ορίζοντας ότι περιορισμοί σε αυτές τις ελευθερίες μπορούν να γίνουν μόνο όταν είναι απαραίτητο και αναλογικό. Η «αναλογική» μαζική παρακολούθηση θα παραβίαζε αυτήν την αρχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments