Πολιτική

Άδωνις: Αν η Γ. Ντίαζ πιστεύει ότι η μεταρρύθμισή μου είναι σκληρή, η δική της είναι χειρότερη

Άδωνις: Αν η Γ. Ντίαζ πιστεύει ότι η μεταρρύθμισή μου είναι σκληρή, η δική της είναι χειρότερη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Σαφή και ηχηρή απάντηση στις επικρίσεις που δέχθηκε από την Ισπανίδα ομόλογό του Γιολάντα Ντίαζ με αφορμή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δίνει ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης

«Έμεινα έκπληκτος όταν άκουσα τα σχόλιά της»

Σαφή και ηχηρή απάντηση στις επικρίσεις που δέχθηκε από την Ισπανίδα ομόλογό του Γιολάντα Ντίαζ με αφορμή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δίνει ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κορυφαία ισπανική εφημερίδα El Mundo.

Όπως σημειώνει στο σημερινό της φύλλο η ισπανική εφημερίδα: «Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι υπεύθυνος για μία από τις τρέχουσες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εισάγοντας την εξαήμερη εβδομάδα εργασίας. Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναθέσει το ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο της Εργασίας σε αυτόν τον έμπειρο πολιτικό, ο οποίος είναι αγανακτισμένος με τις επικρίσεις της Ισπανίδας αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιολάντα Ντίας, σχετικά με την εργασιακή μεταρρύθμιση που εφαρμόζει».

Ο κ. Γεωργιάδης κατηγορεί την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ισπανίας Γιολάντα Ντίαζ για παραβίαση βασικών διπλωματικών κανόνων, καθώς η ίδια χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ένα βήμα αιώνων προς τα πίσω». Όπως αναφέρει το άρθρο, ο Έλληνας υπουργός λέει ότι η δημόσια κριτική της αντιπροέδρου είναι «ένα τρομερό λάθος» δεδομένου ότι η Ισπανία ασκεί την προεδρία της ΕΕ “δεν γίνεται μεταξύ εταίρων από ευγένεια».

Πιο αναλυτικά, η συνέντευξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη στην εφημερίδα El Mundo έχει ως εξής:

Τι περιλαμβάνει η εργασιακή μεταρρύθμιση στην Ελλάδα;

Ο νόμος μας έχει ως στόχο να βοηθήσει τους εργαζομένους μας να βρουν ευκολότερα δουλειά και να αυξήσουν το εισόδημά τους. Πρόκειται για μεταφορά μιας ευρωπαϊκής οδηγίας, αλλά έχουμε επίσης εισαγάγει βελτιώσεις προσαρμοσμένες στον κλάδο μας. Θέλουμε το εργατικό δυναμικό μας να μπορεί να συνάπτει συμφωνίες με τους εργοδότες του για να εργάζεται περισσότερες ώρες, αν το επιθυμεί.

Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, πριν από αυτόν τον νόμο, μπορούσαν να εργάζονται πέντε ημέρες την εβδομάδα, και τώρα τους δίνουμε το δικαίωμα να εργάζονται μία ημέρα παραπάνω, με συμφωνία, και μπορούν να κερδίζουν 40% περισσότερα. Σε ορισμένους τομείς, ειδικά σε αυτούς που είναι απαραίτητοι για τα τρόφιμα και τις εξαγωγές, τους επιτρέπουμε να εργάζονται τις Κυριακές, κερδίζοντας το 115% του κανονικού ημερομισθίου.

Πιστεύετε ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα μειώσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα;

Προσπαθούμε να επιτύχουμε δύο πράγματα. Πρώτον, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν πιο νόμιμα και να κερδίσουν περισσότερα χρήματα. Επίσης, να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις μας να βρουν εργατικό δυναμικό, διότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Παρόλο που το σημερινό ποσοστό ανεργίας είναι 10,8%, υπάρχουν αρκετοί τομείς στην οικονομία μας που δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους. Έτσι, με αυτόν τον νόμο, πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τόσο τις εταιρείες όσο και τους εργαζόμενους. Η Ελλάδα θα μειώσει το ποσοστό ανεργίας της κάτω από το 10% μέσα στους επόμενους 12 μήνες, κάτι που θα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Πριν από μια δεκαετία, έφτανε το 30%.

Αυτή η μεταρρύθμιση θα φέρει στο φως την παραοικονομία;

Ακριβώς, ο κύριος στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι η αντιμετώπιση της παραοικονομίας. Στην Ελλάδα, ένας εργαζόμενος που ήθελε να κερδίσει περισσότερα χρήματα δεν μπορούσε να το κάνει νόμιμα, οπότε εργαζόταν στην παραοικονομία. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε τώρα είναι να τους δώσουμε κίνητρα και έναν νόμιμο τρόπο να το κάνουν. Αυτό θα φέρει την άτυπη οικονομία στο φως, με αποτέλεσμα υψηλότερα νόμιμα εισοδήματα και περισσότερους φόρους.

Αλλά είναι δυνατόν με αυτή τη μεταρρύθμιση να αναγκαστεί ένας Έλληνας εργαζόμενος να εργάζεται 78 ώρες την εβδομάδα για έξι ημέρες;

Όχι, ο νόμος δεν επιτρέπει σε κανέναν να αναγκάσει κάποιον να εργαστεί πάνω από πέντε ημέρες. Αυτό που επιτρέπει είναι ότι μια εταιρεία μπορεί να συμφωνήσει με τον εργαζόμενό της να δουλεύει Σάββατο ή Κυριακή αν το θέλει, με υψηλότερο μισθό. Ωστόσο, ο εργοδότης δεν μπορεί ποτέ να επιβάλει κανενός είδους ποινή στον εργαζόμενο αν αρνηθεί αυτή την πρόταση. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο νόμος επιτρέπει αυτού του είδους την εργασία είναι με αμοιβαία συμφωνία.

Μια από τις επικρίσεις όμως είναι ότι επιτρέπει 78 ώρες εργασίας…

Λοιπόν, αυτό δεν ισχύει. Ο μέγιστος αριθμός ωρών την εβδομάδα θα είναι 49 ώρες για τις πέντε ημέρες, συν οκτώ για το Σάββατο, που αθροίζει σε 57 ώρες την εβδομάδα. Έτσι, οι 78 ώρες δεν είναι στο τραπέζι με κανέναν τρόπο. Και τονίζω ότι αυτό θα γινόταν κατόπιν συμφωνίας.

Τι αντίκτυπο έχει στους δημόσιους υπαλλήλους;

Το συνδικάτο τους έχει καλέσει σε κινητοποίηση. Είναι ένα συνδικάτο που ανήκει στην αριστερά και κάλεσε σε απεργία που απέτυχε. Ο λόγος που δεν ακολούθησαν είναι ότι αυτή η νομοθεσία δεν επηρεάζει τον δημόσιο τομέα. Ο κόσμος κατάλαβε ότι η απεργία έγινε για άλλους λόγους. Αντίθετα, δεν υπήρξε απεργία στα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα και εκτιμούν τις βελτιώσεις που επέφερε η μεταρρύθμιση.

Στην Ισπανία, η εκάστοτε αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Yolanda Díaz, εξέφρασε ανησυχίες για την ελληνική μεταρρύθμιση στα εργασιακά, χαρακτηρίζοντάς την «ένα βήμα αιώνων προς τα πίσω» και εσείς αντιδράσατε έντονα. Γιατί;

Έμεινα έκπληκτος όταν άκουσα τα σχόλια της Yolanda Díaz για την εργασιακή μας μεταρρύθμιση. Πρώτα απ’ όλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνήθως δεν ασκούμε κριτική ο ένας στον άλλον. Η κυρία Ντίαζ θα έπρεπε να το γνωρίζει αυτό, ιδίως εφόσον εκπροσωπεί την Ισπανία, η οποία έχει επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Όταν έχεις την προεδρία της ΕΕ, δεν το κάνεις αυτό μεταξύ εταίρων, για λόγους διπλωματικής και ευρωπαϊκής ευγένειας. Η Diaz θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική με τους συναδέλφους της, γι’ αυτό θα της ζητούσα ευγενικά, αν έχει αμφιβολίες ή απορίες, να μου τηλεφωνήσει για να της εξηγήσω τι κάνουμε. Πριν αποφασίσει να κατηγορήσει δημοσίως έναν άλλο συνάδελφο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να μου τηλεφωνήσει. Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι εταίροι και φίλοι.

Σε ποιο βαθμό η μεταρρύθμισή σας αποτελεί βήμα προς τα πίσω;

Δεν είναι καθόλου. Η Yolanda Díaz έκανε ένα τρομερό λάθος. Στην Ελλάδα νομιμοποιήσαμε τις 13ωρες εργάσιμες ημέρες, αλλά στην Ισπανία οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μπορούν να έχουν δύο συμβάσεις των οκτώ ωρών η κάθε μία εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό σημαίνει συνολικά 16 ώρες την ημέρα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η κα Diaz θεωρεί ότι η δυνατότητα και το δικαίωμα ενός Έλληνα εργαζόμενου να εργάζεται για δύο εταιρείες είναι μια μορφή δουλείας, ενώ το να κάνει 16 ώρες είναι αποδεκτό. Στην Ισπανία, έχουμε δει στις στατιστικές ότι 500.000 άνθρωποι έχουν δηλώσει ότι έχουν τέτοιου είδους συμβάσεις με δύο εταιρείες. Βλέπω ότι η κα Diaz δεν γνωρίζει καν την ισχύουσα νομοθεσία του Υπουργείου της.

Φοβάστε ότι, ως σημερινή πρόεδρος της ΕΕ, μπορεί να ηγηθεί εκστρατείας κατά της ελληνικής μεταρρύθμισης;

Έχει δηλώσει ότι πρωτοβουλίες όπως η δική σας πρέπει να σταματήσουν. Όχι, διότι αν θέλει να αμφισβητήσει την εργασιακή μας μεταρρύθμιση, θα πρέπει να αμφισβητήσει, ακόμη περισσότερο, την ισπανική νομοθεσία. Αν πιστεύει ότι η δική μου εργασιακή μεταρρύθμιση είναι σκληρή, η δική της είναι ακόμη χειρότερη, επειδή επιτρέπει περισσότερες ώρες την ημέρα. Αν μας κατηγορήσει για κάτι στην ΕΕ, θα πρέπει να κατηγορήσει τον εαυτό της. [Η εργασιακή μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε από την τρέχουσα ισπανική κυβέρνηση που βρίσκεται εν ενεργεία δεν ρυθμίζει την πολλαπλή απασχόληση ούτε περιορίζει τις ημερήσιες ώρες για όσους έχουν δύο δουλειές, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες].

Είχατε εσείς και η κ. Díaz προσωπικές συγκρούσεις στην ΕΕ στο παρελθόν που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτή τη δημόσια αντιπαράθεση; Καθόλου. Την έχω συναντήσει μόνο μία φορά. Φοβάμαι ότι, δεδομένης της στενής σχέσης μεταξύ του συνασπισμού της Yolanda Díaz και του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα μέσω των Podemos, πρέπει να την έχουν παραπληροφορήσει και να επέκρινε τη μεταρρύθμισή μας για πολιτικούς λόγους. Είναι παραπληροφορημένη.

Πώς κατάφερε η Ελλάδα να ξεπεράσει την Ισπανία στο ποσοστό ανεργίας μετά από τόσα χρόνια και να το ρίξει κάτω από το 11%;

Επειδή εργαστήκαμε σκληρά για να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε μια χώρα φιλική προς τις επιχειρήσεις. Είμαστε υπέρ των επιχειρήσεων. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο ανακτήσαμε το προ της πανδημίας επίπεδο του ΑΕΠ και προσελκύσαμε σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας. Επιταχύνουμε το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε δημιουργήσει 400.000 θέσεις εργασίας, που είναι σημαντικός αριθμός για την Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και θα καλωσορίσουμε τους επενδυτές.

Αλλά δεν είναι πρόκληση για την Ελλάδα να ανταγωνιστεί μεγαλύτερες οικονομίες όπως η Ιταλία και η Ισπανία στον Νότο;

Λοιπόν, ανταγωνιζόμαστε και τα καταφέρνουμε. Η Microsoft μας επέλεξε για μια σημαντική επένδυση μετά από ανάλυση οκτώ χωρών. Δεν μπορώ να σχολιάσω αν η Ισπανία ήταν ανάμεσά τους. Και η Amazon Web Services έκανε το ίδιο. Πιστεύουμε στον ανταγωνισμό. Είναι καλό για την οικονομία.

Σε ποιο βαθμό η οικονομία επηρέασε την ήττα του Αλέξη Τσίπρα;

Πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο η αριστερή αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνησή μας ότι δημιούργησε ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον ήταν ο κύριος λόγος για την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι πολύ κουρασμένοι από όλες αυτές τις αριστερές ιδέες. Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ αντικατέστησε τον Τσίπρα με τον Στέφανο Κασελάκη, ο οποίος έχει εργαστεί στο παρελθόν για την Goldman Sachs, και οι αρχικές οικονομικές προτάσεις του είναι πιο φιλελεύθερες και φιλικές προς τις επιχειρήσεις από ό,τι πριν. Συνιστώ στην Yolanda Díaz να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι η εποχή του Τσίπρα και του Βαρουφάκη και η ένταση με το ευρώ πίσω μας;

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν μια απόλυτη καταστροφή για την οικονομία μας. Η Ισπανία είναι πολύ τυχερή που δεν είχε έναν υπουργό σαν αυτόν. Μας κόστισε περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της θητείας του, παραλίγο να μας καταστρέψει. Και οι δύο ανήκουν πλέον στο παρελθόν της πολιτικής μας ιστορίας και ο λαός μας δεν θέλει καν να θυμάται ότι είχαμε αυτή την εμπειρία.

Αυτό εξηγεί τη στροφή προς τα δεξιά τα τελευταία χρόνια; Σίγουρα, ο λαός δεν θέλει να ξαναζήσει αυτή την εμπειρία με την Αριστερά. Στην Ισπανία, θα πρέπει να είναι σαφές ότι οι αριστερές οικονομικές ιδέες είναι καταστροφικές. Επιπλέον, αν δεν ήταν ο Μαριάνο Ραχόι, η Ελλάδα μπορεί να μην ήταν πια στο ευρώ.

Τι εννοείτε με αυτό;

Ο Ραχόι, με τα μέτρα λιτότητας που έλαβε, απέτρεψε τη διάσωση της Ισπανίας. Έσωσε τότε την Ισπανία και, σε κάποιο βαθμό, έσωσε και την Ελλάδα, διότι αν η Ισπανία είχε πέσει, το ευρωπαϊκό πρόβλημα θα ήταν τόσο σημαντικό που δεν είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει στην ευρωζώνη και να επιβιώσει.

Θα υποστηρίξει η Ελλάδα τη Νάντια Καλβίνιο για την προεδρία της ΕΤΕπ; Προτιμώ να μην απαντήσω σε αυτό. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε δήλωση.

Η ανάρτηση του Άδωνι στο X/Twitter

Ο κ. Γεωργιάδης με δημοσίευσή του στα κοινωνικά δίκτυα ανέφερε:

«Σήμερα μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ισπανίας η @elmundoes μου έκανε την τιμή να φιλοξενήσει συνέντευξη μου για το νόμο του Υπουργείου Εργασίας και την κριτική της συναδέλφου μου ⁦@Yolanda_Diaz_ τους ευχαριστώ θερμά!».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments