Οικονομία

Επενδυτική βαθμίδα: Τι θα σηματοδοτήσει για την ελληνική οικονομία

Επενδυτική βαθμίδα:  Τι θα σηματοδοτήσει για την ελληνική οικονομία

Πηγή Φωτογραφίας: {363566] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ 87η ΔΕΘ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Αναμένοντας την κρίση της Standard and Poor's.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι η Standard and Poor’s θα προχωρήσει σήμερα στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα μας.

Εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις από μία πιθανή επέκταση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, η θωράκιση της ελληνικής οικονομίας κρίνεται αναγκαία προκειμένου να μπορέσει να απορροφήσει τις όποιες αναταράξεις. Είχε προηγηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου η αναβάθμιση από τον καναδικό οίκο DBRS που αποτέλεσε το πρώτο πιστοποιητικό των αγορών ότι η χώρα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την δημοσιονομική περιπέτεια της κρίσης.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, όμως, θα είναι η πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης και στη συνέχεια θα απαιτηθεί μόνο μία ακόμη αναβάθμιση, είτε από τον οίκο της Fitch είτε από τον οίκο της Moody’s, για να καταστούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα επιλέξιμα για ορισμένους σημαντικούς δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας. Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για μία μεγάλη επιτυχία που θα έχει αποτέλεσμα και στην καθημερινότητα των πολιτών, διότι θα μειωθεί το κόστος δανεισμού για τη χώρα από τις διεθνείς αγορές, το χρήμα θα είναι φθηνότερο για τις τράπεζες και άρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα μπορούν να δανειστούν με καλύτερους όρους.

Οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας κινούνται υψηλότερα από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δίνουν ανάσα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την επίτευξη των στόχων και ταυτόχρονα την δυνατότητα να στηρίξει τους πιο ευάλωτους. Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας κυβερνητικά στελέχη τονίζουν την ανάγκη να υπάρχει μέτρο στην οικονομική πολιτική ώστε να  αποφευχθούν ελλείμματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού ξορκίζοντας τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, λόγων των εξελίξεων στη Λωρίδα της Γάζας, το οικονομικό επιτελείο κινείται με προσοχή προκειμένου να αποφύγει αναταράξεις που θα δημιουργούσαν προβλήματα. Ωστόσο, όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου «υπάρχουν οι δημοσιονομικές εφεδρείες προκειμένου να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις» εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο. Η αγορά του πετρελαίου δεν παρουσιάζει μεγάλες αναταράξεις που να οδηγούν σε αυξήσεις των τιμών ενέργειας, αλλά ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για το τι μπορεί να γίνει αν υπάρξει γενική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Η πολιτική ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να σταματήσουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις στην ενέργεια και να υπάρξει στοχευμένη στήριξη μόνο των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Και αυτό πράττει η κυβέρνηση με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει για το πετρέλαιο θέρμανσης. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, όμως, διαβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για μία συνολική παρέμβαση αν «οι τιμές ξεφύγουν», όπως έγινε και με το φυσικό αέριο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments