Τεχνολογία

Κομισιόν: Στο «μικροσκόπιο» Meta και TikTok για παραπληροφόρηση

Κομισιόν: Στο «μικροσκόπιο» Meta και TikTok για παραπληροφόρηση

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Λίγες ημέρες «διορία» έχουν τα κοινωνικά δίκτυα Meta και TikTok προκειμένου να παράσχουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει κατά της παραπληροφόρησης

Λίγες ημέρες «διορία» έχουν τα κοινωνικά δίκτυα Meta και TikTok 

Λίγες ημέρες «διορία» έχουν τα κοινωνικά δίκτυα Meta και TikTok προκειμένου να παράσχουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει κατά της παραπληροφόρησης – λίγες ημέρες αφ’ότου η Κομισιόν ζήτησε αντίστοιχες πληροφορίες από το X του Έλον Μασκ.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επίσημα στη Meta και στο TikTok αίτημα παροχής πληροφοριών στο πλαίσιο του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA). Η Επιτροπή τους ζητά να παράσχουν περισσότερες πληροφορίες για το πώς συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με τις εκτιμήσεις κινδύνου που πρέπει να διενεργεί και τα μέτρα μετριασμού που οφείλει να λαμβάνει για την προστασία της ακεραιότητας των εκλογών, καθώς και στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ, ιδίως όσον αφορά τη διάδοση και τον πολλαπλασιασμό του παράνομου περιεχομένου και της παραπληροφόρησης.

Οι δύο εταιρείες πρέπει να παράσχουν στην Επιτροπή έως τις 25 Οκτωβρίου 2023 τις ζητούμενες πληροφορίες όσον αφορά την αντιμετώπιση της πρόσφατης κρίσης και έως τις 8 Νοεμβρίου 2023 όσον αφορά την προστασία της ακεραιότητας των εκλογών. Με βάση την αξιολόγηση των απαντήσεων, η Επιτροπή θα εξετάσει τα επόμενα βήματα, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει στην επίσημη κίνηση της διαδικασίας που προβλέπεται στο άρθρο 66 του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Σύμφωνα με το άρθρο 74 παράγραφος 2 του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για ανακριβείς, ελλιπείς ή παραπλανητικές πληροφορίες που παρέχονται σε απάντηση αιτήματος παροχής πληροφοριών. Αν δεν απαντήσoυν στο αίτημα παροχής πληροφοριών, η Επιτροπή μπορεί εκδώσει απόφαση με την οποία θα ζητά τις πληροφορίες αυτές. Στην περίπτωση αυτή, η μη εμπρόθεσμη απάντηση θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή περιοδικών χρηματικών ποινών.

Μετά τον χαρακτηρισμό τους ως πολύ μεγάλων επιγραμμικών πλατφορμών, το TikTok, το Facebook και το Instagram υποχρεούνται να συμμορφώνονται με το σύνολο των διατάξεων που θέσπισε ο κανονισμός για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων οφείλουν να αξιολογούν και να μετριάζουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τη διάδοση παράνομου περιεχομένου, την παραπληροφόρηση, καθώς και τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments