Nέα της αγοράς

O ρόλος του Executive Search στην Πράσινη Μετάβαση

O ρόλος του Executive Search στην Πράσινη Μετάβαση

Πηγή Φωτογραφίας: Executive Recruiters | Start an Exec. Search | RE Recruitment

Άρθρο της Νάνσυς Μαθιουδάκη στο Pagenews.gr για την πράσινη οικονομία

Η πράσινη οικονομία (green economy) είναι ένα οικονομικό μοντέλο που για τις εταιρίες αποσκοπεί σε οικονομικά και περιβαντολογικά οφέλη. Έτσι, η πράσινη οικονομία στηρίζεται σε μία μακροπρόθεσμη αποστολή κατά την οποία οι εταιρείες δεσμεύονται στη βιώσιμη ανάπτυξη (sustainable growth) που εγγυάται τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία. Σε συνέχεια της περιβαλλοντικής συνείδησης και της παγκόσμιας πίεσης προς τη βιωσιμότητα (sustainability), οι εταιρίες σε όλους τους κλάδους προσπαθούν να ευθυγραμμίσουν τις στρατηγικές τους με τις «πράσινες» αρχές. Οι εταιρίες δίνουν έμφαση στην σημασία της καλλιέργειας μιας σειράς από ταλέντα τα οποία κατανοούν και πρωτεραιοποιούν τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα.

Το πεδίο της οικονομίας έχει αλλάξει σημαντικά. Οι μέτοχοι δεν ενδιαφέρονται πια μόνο για την κερδοφορία. Σε ένα πιθανό σημερινό σενάριο, υπάρχει μία συντριπτική έμφαση των εταιριών στο να εκπονήσουν συμπαγείς στρατηγικές βιωσιμότητας (sustainability strategies). Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της διοίκησης όχι μόνο να κατανοεί αλλά και να κατευθύνει την «πράσινη» μετάβαση.

Οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν υποστεί τεράστια αλλαγή

Αναπτύσσοντας eco-conscious καταναλωτική βάση προαπαιτεί οι εταιρίες να ελαχιστοποιούν το αποτύπωμά τους σε εκπομπές του άνθρακα. Για να επιτευχθεί η ζήτηση αυτή απαιτείται από τα υψηλόβαθμα στελέχη που διαθέτουν την καταλληλόλητα να συνδυάσουν την εταιρική ηγεσία με αειφόρους πρακτικές (sustainable practices). Επιπροσθέτως, καθώς οι κυβερνήσεις παγκοσμίως προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές του άνθρακα μέσω αυστηρών κανονισμών, είναι καθοριστικό και για τις εταιρίες να διοικούνται από ηγέτες έμπειρους στην κατανόηση, στην προσαρμοστικότητα, και στην ενσωμάτωση αυτών των πρακτικών και προαπαιτούμενων στην καθημερινότητα της λειτουργίας της επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις με κύρια έμφαση στην βιωσιμότητα συχνά βρίσκονται σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά. Εκτός από τις «πράσινες» επιχειρήσεις η βιωσιμότητα έχει εκφράσεις και σε άλλους τομείς.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η συμμετοχή της χώρας μας σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την Αστυπάλαια και στην προσπάθεια για τη μετεξέλιξη του νησιού της Αστυπάλαιας με σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων με ηλεκτρικά. Όταν μιλάμε για ενίσχυση της ανάπτυξης του ταλέντου σε έναν οργανισμό με εστιασμό στην μείωση των εκπομπών του άνθρακα, είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για βασικές στρατηγικές. Προγράμματα ανάπτυξης ηγεσίας σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα μπορούν να οδηγήσουν σε νέες εποχές ηγεσίας. Επιπλέον, η συμπόρευση των «παλαιών» ηγετών με τη νέα εισροή ταλέντων, μπορεί να αλλάξει όλη την πορεία της επιχείρησης. Η δυναμική του mentor-mentee υπόσχεται όχι μόνο μεταφορά γνώσης αλλά και τον σχηματισμό μιας ολόκληρης γενιάς «πράσινων» ηγετών.

Οι εταιρίες αναζήτησης και επιλογής στελεχών (executive search), δεδομένου αυτού του περιεχομένου, βρίσκονται σε κομβικό σταυροδρόμι. Η αποστολή τους είναι διττή: να διερευνήσουν πέρα από τα όρια της βιομηχανίας τους κλάδους που οδηγούν στην αειφόρο ανάπτυξη και να εξασφαλίσουν την δέσμευση των υποψηφίων σε αυτήν. Πέρα από απλές λέξεις σε ένα βιογραφικό, πρόκειται για χειροπιαστά επιτεύγματα, ενεργή συμμετοχή σε «πράσινες» δράσεις, και αποδεδειγμένη ικανότητα στο να πρωτοστατήσουν στην αειφόρο αλλαγή (sustainable change). Επιπλέον οι εταιρίες αυτές πρωτοστατούν στην εκπαίδευση των πελατών τους και διασφαλίζουν τις απαιτήσεις της μετάβασης στην «πράσινη» εποχή.

Η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με τις εταιρίες συμβούλων executive search είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη. Σταθεροποιώντας την αειφόρο ανάπτυξη στην ανάπτυξη της ηγεσίας, δεν απαντάμε απλά σε μία τάση, αλλά θέτουμε τις βάσεις για ένα λαμπρότερο, πιο «πράσινο» μέλλον.

Γράφει η Νάνσυ Μαθιουδάκη / Client Partner HR QUEST / Alexander Hughes

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments