Policy Briefs

Βρετανία: Η πρώτη Διεθνής Σύνοδος Τεχνητής Νοημοσύνης παίρνει σάρκα και οστά

Βρετανία: Η πρώτη Διεθνής Σύνοδος Τεχνητής Νοημοσύνης παίρνει σάρκα και οστά

Πηγή Φωτογραφίας: Attendees during the International summit on Artificial Intelligence at Bletchley Park.JUSTIN TALLIS/AFP

ρόκειται για το Bletchley Park της Αγγλίας, τοποθεσία που κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, φιλοξένησε τον προπάτορα της τεχνητής νοημοσύνης Άλαν Τούρινγκ, ο οποίος σε αυτόν το χώρο κατάφερε να αποκωδικοποιήσει τους μυστικούς κώδικες της ναζιστικής Γερμανίας και της μηχανής Enigma.

Το 2014 ο καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ είχε προειδοποιήσει πως «η ανάπτυξη μιας πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ανθρώπινου είδους». Σχεδόν δέκα χρόνια μετά και ενώ η τεχνητή νοημοσύνη έχει «εισβάλλει» έντονα στην καθημερινότητα, με εφαρμογές όπως το ChatGPT, παγκόσμιες προσωπικότητες προσπαθούν να περιορίσουν την «ανεξέλεγκτη», όπως φοβούνται, πορεία της.

Με τα στοιχεία αυτά ανά χείρας, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, είχε κάνει γνωστή τη πρόθεσή του να ηγηθεί η χώρα στην καθοδήγηση και στον περιορισμό των μοντέλων της τεχνητής νοημοσύνης. Μήνες προετοιμασίας αργότερα, η πρώτη Διεθνής Σύνοδος Κορυφής Ασφάλειας Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Safety Summit) παίρνει σάρκα και οστά.

View this post on Instagram

A post shared by Channel 4 News (@channel4news)

Η ατζέντα της συνάντησης

Ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη και θα διαρκέσει μέχρι και αύριο Πέμπτη, έχοντας ιδιαίτερο συμβολισμό ο χώρος που επιλέχθηκε. Πρόκειται για το Bletchley Park της Αγγλίας, τοποθεσία που κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, φιλοξένησε τον προπάτορα της τεχνητής νοημοσύνης Άλαν Τούρινγκ, ο οποίος σε αυτόν το χώρο κατάφερε να αποκωδικοποιήσει τους μυστικούς κώδικες της ναζιστικής Γερμανίας και της μηχανής Enigma.

Χαρακτηριστικό της σημαντικότητας της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα αλλά και τους ενδιαφέροντος που έχει προξενήσει είναι το γεγονός ότι, λίγες ώρες πριν την αρχή του συνεδρίου, οι δημιουργοί του Collins Dictionary ανέδειξαν ως λέξη της χρονιάς την ΑΙ (Artificial Intelligence).

Στο διήμερο συνέδριο θα βρεθούν 100 και πλέον προσωπικότητες του κλάδου της τεχνολογίας αλλά και παγκόσμιοι ηγέτες. Μεταξύ αυτών, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ, η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Καμάλα Χάρις και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Τεχνολογίας της Κίνας.

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση και του εμπνευστή της συνόδου, Ρίσι Σούνακ, βασικός στόχος είναι η οικοδόμηση μιας κοινής πορείας για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό θα επιτευχθεί, αν εξεταστούν από κοινού οι κίνδυνοι που κρύβουν οι διάφορες εφαρμογές της AI αλλά και ο τρόπος που θα μπορούσαν να περιοριστούν μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων.

Ανάγκη εστίασης της συνόδου σε πιο άμεσες απειλές

Σύμφωνα με τους Times, τονίζεται ότι επιθυμία της βρετανικής πλευράς είναι να βγει ένας πρώτος οδικός χάρτης μεταξύ κυβερνήσεων και τεχνολογικών επιχειρήσεων για το μέλλον του κλάδου, κάτι όμως που είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση, σύμφωνα με το σχόλιο της βρετανικής εφημερίδας.

View this post on Instagram

A post shared by Sky News (@skynews)

Λίγο πριν την έναρξη της συνόδου δεν λείπουν και οι επικριτές της. Αρκετοί αναφέρουν ότι το συνέδριο θέτει λανθασμένες προτεραιότητες που στοχεύουν σε σενάρια μακροπρόθεσμων απειλών της ανθρώπινης ύπαρξης και όχι άμεσων επιπτώσεων, όπως η ακεραιότητα της πληροφόρησης και της επικοινωνίας αλλά και οι απειλές στο εργασιακό περιβάλλον.

Η καθηγήτρια, Τζίνα Νεφ, που διευθύνει το κέντρο τεχνητής νοημοσύνης του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δήλωσε στο BBC ότι «ανησυχούμε για το τί θα συμβεί στις δουλειές μας, ή τί θα συμβεί στην ικανότητά να επικοινωνούμε μεταξύ μας». Να αναφερθεί, ότι με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η από κοινού συνέντευξη του Έλον Μασκ με τον Ρίσι Σούνακ που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα της Πέμπτης.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο Ανταποκρίτρια της Ελληνικής Σύνταξης της DW στο Λονδίνο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments