Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Η συζήτηση για τα ΜΟΕ προετοιμάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Ελληνοτουρκικά: Η συζήτηση για τα ΜΟΕ προετοιμάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Πηγή Φωτογραφίας: [362481] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας θα γίνει τελικά στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα αντί της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών- στη συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου θα παραστεί ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν εδώ και καιρό να πραγματοποιήσουν την επόμενη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στην Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη να έχει αρχικά επιλεγεί ως τόπος διεξαγωγής. Η συνάντηση θεωρείται ορόσημο για την ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Είχε προηγηθεί χθες συνάντηση για το ΜΟΕ, η οποία έκλεισε με κοινή δήλωση στην οποία τονίζεται ότι οι συζητήσεις έγιναν σε “θετικό πνεύμα”.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης  να θέσει μια θετική ατζέντα «και να μην αφήσουμε τις μακροχρόνιες διαφορές μας να κλιμακωθούν σε σημείο όπου να διακινδυνεύουμε στρατιωτική σύγκρουση», όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από τη Γερμανία.

«Να διαχειριστούμε, τις δυσκολίες μας και να χτίσουμε πάνω σε μια θετική ατζέντα, αυτή είναι η προσέγγιση που έχω υιοθετήσει», συμπλήρωσε.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, διατηρήθηκε με σεβασμό ένα ανεπίσημο μορατόριουμ, καθώς και η αναστολή της προηγούμενης επιθετικής ρητορικής που έδινε την εντύπωση ότι η Αθήνα και η Άγκυρα βρίσκονταν στο κατώφλι του πολέμου, επιτρέποντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εφαρμόσουν τον οδικό χάρτη διαλόγου που συμφωνήθηκε στο Βίλνιους και επαναβεβαιώθηκε στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως “το 2019, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, είχαμε  να αντιμετωπίσουμε μία πολύ επιθετική Τουρκία, τόσο στο μέτωπο της μετανάστευσης -θυμηθείτε, να το επαναλάβω, τι συνέβη τον Μάρτιο του 2020- αλλά και σε ό,τι αφορά τα διμερή μας ζητήματα. Υπήρχε ένας αδιάκοπος αναθεωρητισμός και μια προσπάθεια καταπάτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ιδίως όταν επρόκειτο για δραστηριότητες στη θάλασσα. Εν τέλει πιστεύω ότι καταφέραμε να πείσουμε την Τουρκία ότι αυτή η προσέγγιση ήταν αντιπαραγωγική. Τους τελευταίους μήνες είδαμε μια σημαντική αποκλιμάκωση στις σχέσεις μας. Συνάντησα τον Πρόεδρο Erdoğan δύο φορές -πριν από την πρόσφατη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Συμφωνήσαμε σε μια πορεία προς την εξομάλυνση των σχέσεών μας. Θα συναντηθούμε ξανά στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, με στόχο να θέσουμε μια θετική ατζέντα».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαφωνεί με τα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν για τη Χαμάς, αλλά λέει: “Αυτός δεν είναι λόγος να μην καλωσορίσουμε τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Ελλάδα. Μιλάμε για διμερείς σχέσεις, μιλάμε για τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις. Προσπαθώ πάντα να είμαι εποικοδομητικός και να λύνω τα προβλήματα αντί να προσθέτω περισσότερες δυσκολίες. Η αρχή μου είναι ότι σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να μιλάμε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Και τελικά, ό,τι κι αν λέει ο Πρόεδρος Ερντογάν για τη Χαμάς, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας να διασφαλίσουμε ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί πέρα από την τρομακτική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας. Κανείς δεν επιθυμεί την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Έτσι, κατά την άποψή μου, ακόμη και αν χρειαστεί να έχουμε δύσκολες συζητήσεις, δεν υπάρχει ποτέ καμία απώλεια όταν συζητάμε”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments