Nέα της αγοράς

ΕΚΤ: Τι προβλέπει η συμφωνία στη οποία κατέληξαν η ευρωβουλή με το συμβούλιο για κλίμα και crypto

ΕΚΤ: Τι προβλέπει η συμφωνία στη οποία κατέληξαν η ευρωβουλή με το συμβούλιο για κλίμα και crypto

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Όπως αναφέρεται στον κανονισμό που εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα, η ΕΚΤ θα μπορεί παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο οι δανειστές σχεδιάζουν τη μετάβαση σε μια οικονομία καθαρού μηδενικού άνθρακα τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Επίσης, της αναθέτει την εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων.

Ακόμα πιο ισχυρή αναμένεται να καταστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεκτείνουν τις αρμοδιότητές της, ώστε να συμπεριλάβουν κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Όπως αναφέρεται στον κανονισμό που εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα, η ΕΚΤ θα μπορεί παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο οι δανειστές σχεδιάζουν τη μετάβαση σε μια οικονομία καθαρού μηδενικού άνθρακα τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Επίσης, της αναθέτει την εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ αναλαμβάνει αυτές τις διευρυμένες ευθύνες αφού πρώτα απέκτησε αξιοπιστία, κατά τη διάρκεια των ετών  που είναι η κύρια ρυθμιστική αρχή τραπεζών της ΕΕ. Το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης έχει επιδείξει μεγαλύτερη δυναμική από την Federal reserve, πιέζοντας τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις ζημίες που αντιμετωπίζουν από ακραίες καιρικές συνθήκες.

Οι νέες αλλαγές

Με τις νέες αλλαγές, η ΕΚΤ θα εξουσιοδοτηθεί πιο ρητά να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνει ότι ο τρόπος με τον οποίο μια τράπεζα διαχειρίζεται τους κλιματικούς ή περιβαλλοντικούς κινδύνους είναι ανεπαρκής, δημιουργώντας ενδεχομένως απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να ενεργεί «όταν υπάρχουν κίνδυνοι που προκύπτουν από τις μεταβατικές τάσεις προς» τους κλιματικούς στόχους εντός της ΕΕ, σύμφωνα με το κείμενο της προσωρινής συμφωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ, το οποίο μένει να εγκριθεί επισήμως.

Η διεύρυνση των εξουσιών μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζικών ρυθμιστικών αρχών σχετικά με το πόσο σκληρά πρέπει να πιέσει η ΕΚΤ τους δανειστές για το κλίμα.

Στο στόχαστρο τα crypto

Η συμφωνηθείσα μεταρρύθμιση διασφαλίζει επίσης ότι η ΕΚΤ μπορεί να εποπτεύει τις μονάδες παροχής υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων των τραπεζών, υιοθετώντας έναν ευρύτερο ορισμό του τι πρέπει να περιλαμβάνεται στην εποπτεία της. Αυτή η κίνηση ζητήθηκε τον περασμένο μήνα από τον απερχόμενο επικεφαλής τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Andrea Enria, ως «επείγουσα».

Η νέα δέσμευση έρχεται καθώς οι δανειστές απορρίπτουν την αρχική τους επιφυλακτικότητα έναντι των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin, το οποίο εμπλέκεται σε ξέπλυμα χρήματος.

Υπηρεσίες leasing

Η ΕΕ θα δώσει επίσης στην ΕΚΤ την εξουσία να επιβλέπει τις επιχειρήσεις λειτουργικής μίσθωσης που ανήκουν σε τράπεζες, κάτι που μπορεί να είναι ένας τρόπος για τις εταιρείες να νοικιάζουν περιουσιακά στοιχεία χωρίς να τα προσθέτουν στους ισολογισμούς τους. Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη την ευθύνη να παρακολουθεί τους βραχίονες χρηματοδοτικής μίσθωσης των τραπεζών.

Αυτές οι επιχειρήσεις δεν ήταν στην πρώτη γραμμή του ρυθμιστικού ελέγχου τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει επισημάνει προκλήσεις σε μεμονωμένες εταιρείες, όπως η ενσωμάτωση πληροφορικής στην επιχείρηση Leaseplan της Societe Generale SA, σύμφωνα με την εταιρεία.

Πηγή: ot.gr//Ναταλία Δανδόλου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments