Διεθνή

Γάζα: «SOS» με υπολείμματα τροφής είχαν γράψει οι Ισραηλινοί όμηροι που σκοτώθηκαν από φίλια πυρά

Γάζα: «SOS» με υπολείμματα τροφής είχαν γράψει οι Ισραηλινοί όμηροι που σκοτώθηκαν από φίλια πυρά

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Ohad Zwigenberg, Είχαν χρησιμοποιήσει το φαγητό που είχε απομείνει για να γράψουν πινακίδες με τις οποίες ζητούσαν βοήθεια, λέει το Ισραήλ.

Συγκλονιστικές είναι αποκαλύψεις για τους τρεις Ισραηλινούς ομήρους που σκοτώθηκαν από ομοεθνείς τους στρατιώτες στη Γάζα την Παρασκευή (15/12).

Είχαν χρησιμοποιήσει το φαγητό που είχε απομείνει για να γράψουν πινακίδες με τις οποίες ζητούσαν βοήθεια, λέει το Ισραήλ.

Οι άνδρες, όπως αναφέρει το BBC έμεναν στο κτίριο δίπλα από το σημείο όπου πυροβολήθηκαν «για κάποιο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF).

Ισραηλινοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι η δολοφονία των τριών ανδρών που κρατούσαν λευκή σημαία ήταν παραβίαση των «κανόνων εμπλοκής».

Οι τρεις όμηροι είχαν συλληφθεί και μεταφερθεί στη Γάζα κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άτομα στο νότιο Ισραήλ.

Οι Γιοτάμ Χαΐμ, 28 ετών, Σαμέρ Ταλάλκα, 22 ετών, και Αλόν Σαμρίζ, 26 ετών – σκοτώθηκαν στη συνοικία Σετζαίγια της πόλης της Γάζας την Παρασκευή (15/12) , καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση.

Μια κραυγή για βοήθεια ακούστηκε στα εβραϊκά και ο διοικητής του τάγματος διέταξε τα στρατεύματα να σταματήσουν τα πυρά. Ο τραυματισμένος όμηρος επανεμφανίστηκε αργότερα και πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Την Κυριακή (17/12), οι IDF δήλωσαν ότι πραγματοποιήθηκε έρευνα στο κτίριο, αποκαλύπτοντας τα μηνύματα «SOS» και «Βοήθεια, 3 όμηροι» γραμμένα σε ύφασμα.

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι όμηροι βρίσκονταν εκεί για αρκετό καιρό.

Θρήνος στην κηδεία

Ο αδελφός του ενός από τους τρεις ομήρους που σκότωσαν κατά λάθος μέλη του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας κατηγόρησε χθες Κυριακή (17/12), στην κηδεία του, αυτούς που τον «εγκατέλειψαν» ότι τον «δολοφόνησαν», παρότι «τα έκανες όλα σωστά».

Ο Ιντό Σαμρίζ απευθυνόταν στον αδελφό του Αλόν, 26 ετών, κατά την τελετή της κηδείας στο Σεφαΐμ, κιμπούτς βόρεια του Τελ Αβίβ.

Ο Αλόν, που απήχθη την 7η Οκτωβρίου, έπεσε νεκρός μαζί με άλλους δυο ομήρους, καθώς φώναζαν για βοήθεια στα εβραϊκά, ανεμίζοντας λευκή σημαία, γυμνόστηθοι για να μη νομίσει κανείς πως ήταν μαχητές της Χαμάς.

Στο μεταξύ η πίεση των οικογενειών των ομήρων, που ζητούν να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, συνεχίζεται.

Περίπου 250 όμηροι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά την επίθεση άνευ προηγουμένου που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, όταν σκοτώθηκαν κάπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κατά τις αρχές. Εκτιμάται πως 129 όμηροι παραμένουν κρατούμενοι των παλαιστίνιων μαχητών.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, σφυροκοπεί έκτοτε τον θύλακο, όπου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 18.800 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments