Πολιτική

Ποιοι βουλευτές της ΝΔ ευθυγραμμίζονται με τον Σαμαρά

Ποιοι βουλευτές της ΝΔ ευθυγραμμίζονται με τον Σαμαρά

Πηγή Φωτογραφίας: ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΗΣ ΝΔ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (3η ΗΜΕΡΑ) (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Έξι βουλευτές μοιράζονται τις αντιρρήσεις του Αντώνη Σαμαρά.

Μετά τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στην τροπολογία που εισάγει ένα νέο πλαίσιο έκτακτης ανάγκης για τη χορήγηση αδειών παραμονής για εργασία σε παράνομους μετανάστες και ζήτησε την απόσυρσή της, άλλοι έξι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασαν δημοσίως έντονες ανησυχίες για τη ρύθμιση.

Πρόκειται για τους Μπάμπη Αθανασίου, Μίλτο Χρυσομάλλη και Στράτο Σιμόπουλο οι οποίοι με τοποθετήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής επέκριναν τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που κατέθεσε την τροπολογία αιφνιδιαστικά και χωρίς ενημέρωση και ζήτησαν νομοτεχνικές βελτιώσεις αλλά και τους Θάνο Πλεύρη, Ανδρέα Κατσανιώτη και Κώστα Καραγκούνη που με συνεντεύξεις εξέφρασαν αντίστοιχους προβληματισμούς.

Ωστόσο, θέμα καταψήφισής του δεν φαίνεται να τίθεται, καθώς αναμένεται ότι όλοι, πλην του πρώην πρωθυπουργού, θα ψηφίσουν υπέρ της διατήρησης των επιφυλάξεών τους μετά την επιβολή του κομματικού κανονισμού.

Πλεύρης: Προβληματίζει το ότι ψηφίζουμε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ

Υποστηρίζοντας ότι είναι «σωστές οι ενστάσεις Σαμαρά», διεμήνυσε πως αν δεν ετίθετο θέμα κομματικής πειθαρχίας, ο ίδιος θα καταψήφιζε την τροπολογία. Είπε μάλιστα: «Όταν σε μία μεταναστευτική ρύθμιση ψηφίζουμε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ μας επικροτεί, θα πρέπει να μας προβληματίζει».

Ειδικότερα μιλώντας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Θάνος Πλεύρης  υποστήριξε: «Πρώτα απ΄όλα η ΝΔ και εξελέγη και υλοποιεί μια σκληρή και δίκαια μεταναστευτική πολιτική» και συνέχισε:

«Εγώ είμαι από τους ανθρώπους που θέλω και πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική και δεν το έχω κρύψει. Υπό αυτή την έννοια δεν συμφωνώ με οποιαδήποτε έκπτωση γίνεται σε αυτή την πολιτική, για οποιοδήποτε λόγο  έστω και για έκτακτες συνθήκες, έστω και με όρους που αφορούν συγκεκριμένο κόσμο για συγκεκριμένη περίοδο,  όπως στην τροπολογία Καιρίδη για τους λαθρομετανάστες».

Σε αυτό το σημείο, οι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι ο σωστός όρος είναι «παράτυπος μετανάστης», με τον κ. Πλεύρη να απαντά: «Ο όρος είναι παράνομος μετανάστης. Ο κ. Καιρίδης αρέσκεται να χρησιμοποιεί τον όρο παράτυπος μετανάστης».

Αθανασίου: Έχουν δημιουργηθεί εντυπώσεις και παρερμηνείες

«Έχουν δημιουργηθεί εντυπώσεις και παρερμηνείες που θα εξέλειπαν εάν είχε προηγηθεί διαβούλευση και ενημέρωση των βουλευτών» ανέφερε ο βουλευτής Λέσβου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης εστιάζοντας την κριτική του στο άρθρο 4 της τροπολογίας που μειώνει στα 3 έτη – απο 7 που ισχύει – την περιόδο μετά την οποία οι μετανάστες μπορούν να πάρουν άδεια παραμονής.

«Κατά κανόνα από την εμπειρία μας αυτοί που μπαίνουν παράνομα καταστρέφουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και δηλώνουν ψευδή στοιχεία για να μην εντοπιστούν. Να υπάρξει σαφής καθορισμός τι θα αποτελεί έγγραφο βεβαίωσης διαμονής» συνέχισε ο κ. Αθανασίου και πρόσθεσε: «υπάρχει προβληματισμός για την επίδραση που θα έχει στην ιθαγένεια αν δεν τροποποιηθεί η τροπολογία. Να διευκρινιστεί ότι η απαιτούμενη 3ετία παραμονής και ο χρόνος εργασίας δεν θα προσμετράται στο χρόνο πολιτογράφησης».

Χρυσομάλλης: Δεν λύνεται το πρόβλημα εργατών

Υπενθυμίζεται ότι ενστάσεις για την ρύθμιση εξέφρασε νωρίτερα και ο βουλευτής Μεσσηνίας με την ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης. Κατά την τοποθέτηση του, αμφισβήτησε ότι το νέο έκτακτο πλαίσιο άδειας παραμονής είναι πιο αυστηρό από της Ιταλίας όπως υποστηρίζει ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης

“Στην τοποθέτησή του στον Προϋπολογισμό ο κ. Υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε τη διάταξη ως μία από τις πιο αυστηρές διατάξεις ως προς τη μεταναστευτική πολιτική που ισχύουν σήμερα στην ΕΕ, εξαιρετικά πιο αυστηρή από την αντίστοιχη της Ιταλίας που δίνει άδεια διαμονής σε δύο χρόνια ή της Ισπανίας που δίνει άδεια διαμονής σε τρία χρόνια, μονίμως και όχι άπαξ, και καθιστά την Ελλάδα μία χώρα που δεν θα γίνει πόλος έλξης των λαθρομεταναστών. Με μια απλή αναζήτηση στη νομοθεσία περί μετανάστευσης της Ιταλίας προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα. Η Ιταλία χορηγούσε άδειες παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, οι οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για πρόσβαση στην εργασία, έως το 2018.

Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι στην ουσία κατήργησε ολοκληρωτικά τη δυνατότητα αυτή, κάνοντας την εξαιρετικά αυστηρή. Την επανέφερε πλήρως η κυβέρνηση Κόντε το 2020, υπό τον τίτλο της άδειας παραμονής ειδικών συνθηκών και με διάρκεια 2 ετών. Οι κάτοχοι της άδειας αυτής μπορούσαν να την μετατρέψουν και σε άδεια εργασίας. (Διάταγμα 130/2020) Και ερχόμαστε το 2023 οπότε και η κυβέρνηση της κας Μελόνι, τον Μάρτιο αποφάσισε μια τροποποίηση σε δύο άξονες για τις άδειες παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους: πρώτον έκανε επίσης αυστηρότερα τα κριτήρια χορήγησης και δεύτερον κατήργησε εντελώς τη δυνατότητα μετατροπής τους σε άδειες εργασίας! (Νόμος 50/2023) Όσο για την άδεια διαμονής και εργασίας, πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι τουλάχιστον 5 συνεχόμενα χρόνια στην Ιταλία. Ας δούμε όμως τι έκανε η Ιταλία το 2020, το οποίο θυμίζω ήταν έτος πανδημίας και με πλήρη απαγόρευση μετακινήσεων.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας η κυβέρνηση Κόντε έφερε το Μάιο του 2020 μια ρύθμιση σχεδόν ίδια με αυτή που εισηγούνται σήμερα τα 2 Υπουργεία. Έπειτα από συντονισμένα αιτήματα των αγροτικών ενώσεων και υπό το φόβο ότι η συγκομιδή Φθινοπώρου θα χανόταν κατά 25%, επειδή οι εποχικοί εργάτες από την ανατολική Ευρώπη δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, αποφασίστηκε η χορήγηση άδειας εργασίας σε παράτυπους μετανάστες. Η άδεια εργασίας θα δινόταν άπαξ, είχε διάρκεια 6 μηνών και αφορούσε μόνο τον αγροτικό τομέα και την κατ’ οίκον εργασία (καθαρίστριες, υπηρετικό προσωπικό και συνοδοί ηλικιωμένων).

Μεταξύ δε των κριτηρίων απαιτούνταν οι αιτούντες να αποδείξουν ότι βρίσκονταν στην Ιταλία πριν τις 8 Μαρτίου 2020, όταν ξεκίνησε η καραντίνα και να είχαν – προσέξτε – νόμιμη άδεια παραμονής που είχε λήξει μετά την 31η Οκτωβρίου 2019! Προφανώς η αυστηρότητα του ιταλικού συστήματος είναι ξεκάθαρη σε σχέση με τα 3 έτη της προτεινόμενης διάταξης και την σαφώς πιο απλοποιημένη απόδειξη παραμονής των παράτυπων μεταναστών που θα θελήσουν να καταθέσουν αίτηση” είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments