Policy Briefs

Με κοινή πρόταση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας Γαλλία και Γερμανία

Με κοινή πρόταση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας Γαλλία και Γερμανία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Σε κατ' ιδίαν συνάντησή τους χθες οι υπ. Οικονομικών των δύο χωρών φαίνεται ότι έχουν κατορθώσει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Σήμερα η τηλεδιάσκεψη των υπ. Οικονομικών της ΕΕ.

Σε κατ' ιδίαν συνάντησή τους χθες οι υπ. Οικονομικών των δύο χωρών φαίνεται ότι έχουν κατορθώσει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Σήμερα η τηλεδιάσκεψη των υπ. Οικονομικών της ΕΕ.

Σε πλήρη συμφωνία αναφορικά με τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης φέρεται ότι έχουν καταλήξει Γαλλία και Γερμανία, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπ. Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Κρίστιαν Λίντνερ.

Οι δύο μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ είχαν μία αρκετά δυναμική κόντρα σχετικά με το πώς θα διατηρήσουν τις επενδύσεις όταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα υπερβαίνουν το όριο της ΕΕ. Άλλα κράτη μέλη, τα οποία συσπειρώνονται κατά προσέγγιση σε δύο στρατόπεδα πίσω από το Παρίσι και το Βερολίνο, διαφωνούν για τα ίδια ζητήματα.

Οι δύο υπουργοί Οικονομικών επιθυμούσαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή γαλλογερμανική θέση πριν από μια ευρύτερη συνάντηση με τους ομολόγους τους στην ΕΕ σήμερα, πιθανώς την τελευταία ευκαιρία να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.

«Καταλήξαμε απόψε σε συμφωνία 100% με (τον Κρίστιαν Λίντνερ) σχετικά με τους νέους κανόνες για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», ανέφερε ο Λεμέρ σε ανάρτησή του στο X μετά τις συνομιλίες στο Παρίσι. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία, η οποία έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, είναι «εξαιρετικά σημαντική για την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας υγιή δημόσια οικονομικά και επενδύσεις».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπ. Οικονομικών, εκ νέου στο Χ, ανάφερε ότι υπήρξε συμφωνία για τα «βασικά στοιχεία» των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και «εγγυήσεις για χαμηλότερα ελλείμματα και επίπεδα χρέους, κίνητρα για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις».

Το Παρίσι και το Βερολίνο είχαν έρθει σε αντιπαράθεση σχετικά με το πόσο γρήγορα μια χώρα με έλλειμμα πάνω από το όριο της ΕΕ του 3% του ΑΕΠ θα πρέπει να το μειώσει, έχοντας ταυτόχρονα αρκετά χρήματα για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Η Γαλλία, η οποία δεν αναμένει να φέρει το έλλειμμά της στο όριο του 3% πριν από το 2027, θέλει πιο αργό ρυθμό για να διατηρήσει περισσότερα κεφάλαια για επενδύσεις, ενώ η Γερμανία θέλει ταχύτερη μείωση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments