Πολιτική

Τι περικλείει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Τι περικλείει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Πηγή Φωτογραφίας: [365953] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο κ. Σκέρτσος έκανε ειδική μνεία στην έκφραση του Κωνσταντίνου Καραμανλή "ανήκομεν εις την Δύση".

Σε μια προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και να αμβλυνθούν οι ανησυχίες, οι φόβοι και οι αντιδράσεις, το κυβερνητικό επιτελείο, με επικεφαλής τον Άκη Σκέρτσο και τον Άδωνι Γεωργιάδη, απευθύνθηκε σε βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Οι δύο υπουργοί παρουσίασαν τα επιχειρήματα για την αναγκαιότητα της προωθούμενης ρύθμισης και απάντησαν σε απορίες και ενστάσεις βουλευτών, ανάμεσά τους αρκετοί εξ όσων έχουν δηλώσει δημοσίως τη διαφωνία τους ή την επιφυλακτικότητά τους – όπως η Άννα Καραμανλή και οι κύριοι Γκιουλέκας, Καραγκούνης, Καστανιώτης, Κατσαφάδος, Δημοσχάκης, Καρασμάνης, Βλάσης, Βλαχάκος, Γεωργαντάς, αλλά και οι υφυπουργοί Κεφαλογιάννης, Κελέτσης και Κεφάλα. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος να μην ψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο και μάλιστα καταγράφηκε το παράδοξο ότι όσοι απείχαν ή καταψήφισαν το Σύμφωνο Συμβίωσης το 2015 το ανέφεραν σήμερα και είπαν ότι τους καλύπτει.

Ο Άκης Σκέρτσος αναγνώρισε τις δυσκολίες κάποιων υψηλόβαθμων στελεχών, αλλά, ωστόσο, προσδιόρισε το “εύρος” του κόμματος ως προς τις αποδεκτές απόψεις. Χαρακτηριστικό ήταν επίσης ότι ο εισηγητής του νομοσχεδίου αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την ιστορική φράση “ανήκουμε στη Δύση”, σημειώνοντας ότι αναφέρεται στη χώρα οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να επικοινωνήσει με τον πιο αναλυτικό τρόπο το επίμαχο νομοσχέδιο και τις αλλαγές που θα επιφέρει και να ψηφιστεί από τον μέγιστο δυνατό αριθμό βουλευτών, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και απουσίες. Το πολιτικό πλαίσιο που “συνοδεύει” την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αποτυπώνεται στις διατάξεις της ρύθμισης που κατευθύνουν το σεβασμό των δικαιωμάτων και την προστασία των παιδιών, ακολουθώντας το παράδειγμα 36 χωρών που έχουν πράξει το ίδιο.

Μπορεί το θέμα να έχει εμπλακεί σε μια διελκυστίνδα εσωκομματικών τριβών και πολιτικής αντιπαράθεσης, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα νομοσχέδιο που αναγνωρίζει την υφιστάμενη κατάσταση, η οποία ρυθμίζεται εν μέρει από το σύμφωνο συμβίωσης μετά το 2015, και προωθείται για να καλύψει τα κενά που εντοπίζονται, ιδίως σε σχέση με την τεκνοθεσία.

Βασική διάταξη του νομοσχεδίου είναι η προστασία των παιδιών που μεγαλώνουν σε οικογένειες του ιδίου φύλου, όπου τα παιδιά θα αντιμετωπίζονται ισότιμα με τα παιδιά των ζευγαριών διαφορετικού φύλου. Καθώς μόνο ο ένας σύντροφος αναγνωρίζεται ως γονέας στη χώρα μας, τα παιδιά αυτά βρίσκονται επί του παρόντος “σε εκκρεμότητα”. 

Με το σημερινό καθεστώς, αν ο αναγνωρισμένος γονιός αποβιώσει, τότε το παιδί, βιολογικό ή υιοθετημένο στο εξωτερικό, θεωρείται από την πολιτεία ορφανό και παραδίδεται σε ίδρυμα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει άλλος γονέας εν ζωή. Αντίστοιχα, δικαιώματα δεν υπάρχουν για τον μη αναγνωρισμένο γονέα ούτε σε περίπτωση διάλυσης της σχέσης.  Ομοίως, εάν η σχέση γονέα-παιδιού διαλυθεί, ο μη αναγνωρισμένος γονέας δεν έχει κανένα δικαίωμα.

Η δεύτερη διευθέτηση είναι το ζήτημα της ελληνικής ιθαγένειας. Τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό δεν μπορούν σήμερα να αποκτήσουν στην Ελλάδα, επειδή δεν αναγνωρίζονται τα πιστοποιητικά γέννησης που αναγράφουν ως γονείς δύο άτομα του ίδιου φύλου.

Ο νέος νόμος θα αναγνωρίζει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους τους πολιτικούς γάμους, ανεξάρτητα από το φύλο του ζευγαριού. Κατά συνέπεια, οι πολιτικοί γάμοι ομόφυλων ζευγαριών που έχουν συναφθεί στο εξωτερικό θα αναγνωρίζονται στη χώρα μας.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την επιφυλακτικότητα της κοινής γνώμης και τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η ρύθμιση αυτή δεν πρέπει να είναι διχαστική ή πειραματική, η Βουλή των Ελλήνων ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να μην νομοθετήσει. Έτσι, το νομοσχέδιο δεν καταργεί τον διαχωρισμό των δύο φύλων και, αν και δεν υπάρχει πρόβλεψη για ορολογία τύπου “γονέας ένας” ή “γονέας δύο”, προβλέπει την αναφορά δύο μητέρων ή δύο πατέρων για ένα παιδί.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετήσουν ένα παιδί, αλλά δεν επιτρέπεται να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας, δηλαδή μέσω παρένθετης μητέρας, κάτι που στη χώρα μας επιτρέπεται μόνο σε ζευγάρια του αντίθετου φύλου για λόγους υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments