ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι ευκαιρίες ανάπτυξης προϊόντων/υπηρεσιών αντιλαμβάνονται οι αγροτικές επιχειρήσεις στην Αγγλία;

Τι ευκαιρίες ανάπτυξης προϊόντων/υπηρεσιών αντιλαμβάνονται οι αγροτικές επιχειρήσεις στην Αγγλία;
Γράφει στο pagenews.gr ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο και διδάκτορας διεθνούς επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης

Μια μεγάλη έρευνα πραγματοποιήθηκε από το εθνικό ερευνητικό κέντρο καινοτομίας για αγροτικές επιχειρήσεις (National Innovation Centre Rural Enterprise) της Αγγλίας με τη συμμετοχή 2.602 επιχειρήσεων που βρίσκονται τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές. Όπως μας εξηγεί ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος (μέλος του ερευνητικού κέντρου και κύριος ερευνητής της μελέτης αυτής) περίπου οι μισές επιχειρήσεις του ερευνητικού δείγματος, αντιλαμβάνονται ευκαιρίες σχετικές με την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που είναι σχετικές με την υγεία και ευεξία. Ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό (44%) αγροτικών επιχειρήσεων ¨βλέπει¨ ευκαιρίες σχετικές την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων και υπηρεσιών αναδεικνύοντας την ανάγκη βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των επιχειρήσεων, αλλά και το αυξανόμενο ενδιαφέρον τους για την υιοθέτηση της Agenda 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.  

Ένα μικρότερο ποσοστό των αγροτικών επιχειρήσεων (37%) αντιλαμβάνεται ευκαιρίες που σχετίζονται με τη βελτίωση των δεξιοτήτων δεδομένων ή/και της χρήσης δεδομένων, καθώς και ευκαιρίες που σχετίζονται με τον τουρισμό. Περίπου μόνο μια στις πέντε αγροτικές επιχειρήσεις συσχέτισε τις ευκαιρίες ανάπτυξης των αγροτικών επιχειρήσεων με τις εξαγωγές προϊόντων/υπηρεσιών.  

Σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές επιχειρήσεις βρέθηκε πως οι μισές αγροτικές επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με το πρόβλημα της προσέλκυσης και της διατήρησης προσωπικού για τις επιχειρήσεις τους. Ένα σημαντικό ποσοστό, επίσης, αγροτικών επιχειρήσεων (40%) αντιμετωπίζουν έλλειψη χρηματικών πόρων, έλλειψη διαθεσιμότητας προσιτής στέγασης συγκριτικά με το 33% των αστικών επιχειρήσεων, αλλά και έλλειψη υποδομών σε σύγκριση με το 26% των αστικών επιχειρήσεων.

Παρατηρούμε, συνεπώς, πως οι ανησυχίες των επιχειρήσεων μετά την πανδημία σχετίζονται με την ψυχική υγεία και ευεξία και την κλιματική κρίση, ενώ παράλληλα δημιουργούν νέες ευκαιρίες για προϊόντα και υπηρεσίες. Τα αποτελέσματα της έρευνας προτείνουν πως υπάρχουν ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων στις αγροτικές περιοχές, με τις ευκαιρίες ανάπτυξης να σχετίζονται με την ανάπτυξη προϊόντων ή υπηρεσιών σχετικών με την υγεία και ευημερία, καθώς και την ανάπτυξη ¨πράσινων¨ και φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων ή υπηρεσίων.  

Βιογραφικό

* Ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο και διδάκτορας διεθνούς επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Tecnologico de Monterrey στο Μεξικό, στο NEOMA Business School στη Γαλλία και στο Dundee Business School στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του με άριστα από το Τμήμα Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ελλάδα και τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Διεθνή Διοίκηση στο Strathclyde Business School στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μεγάλη συμβολή σε τομείς για την έρευνα και την ανάδειξη της σημασίας των τεχνολογικών πάρκων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για την έρευνά του για τα τεχνολογικά πάρκα και την επιχειρηματικότητα, μεταξύ άλλων, τιμήθηκε με το βραβείο του καλύτερου ερευνητή για δύο συνεχόμενες χρονιές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης το 2021 και το 2022 και με το βραβείο Engaged Scholarship 2024 από το Innovation & Research Caucus του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, τιμήθηκε με το βραβείο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας 2022 από το Βρετανικό Συμβούλιο και τη Βρετανική Πρεσβεία στην Ελλάδα. Βρέθηκε, επίσης, στη λίστα του ελληνική έκδοση του Αμερικανικού περιοδικού Forbes ”30 under 30” με τους 30 πιο επιδραστικούς και πετυχημένους νέους ηλικίας κάτω των 30 σε τομείς όπως το επιχειρείν, η έρευνα, οι επιστήμες, η κοινωνική συνεισφορά, και η καινοτομία για το 2024. Έχει επίσης εργαστεί για την Marsh & McLennan Companies και την Intracom Holdings Group. Έχει εκδώσει το βιβλίο «Γυναικεία Κοινωνική Επιχειρηματικότητα: Μελέτες περιπτώσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο» και πολλά κεφάλαια βιβλίων στις εκδόσεις Edward Elgar και στην Routledge Publishing. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη (διεθνή, αγροτική και κοινωνική) επιχειρηματικότητα, τη διεθνή διαχείριση, τις διεθνείς επιχειρήσεις και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε κορυφαία διεθνή περιοδικά με κριτές όπως το Journal of Business Research.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments