Οικονομία

ΕΣΠΑ: Έτος σημαντικών εξελίξεων για τα λιμάνια και τις ψηφιακές εφαρμογές

ΕΣΠΑ: Έτος σημαντικών εξελίξεων για τα λιμάνια και τις ψηφιακές εφαρμογές

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΟΡΤΗΓΟ ΠΛΟΙΟ ΠΡΟΣΕΚΡΟΥΣΕ ΣΕ ΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Έτος σημαντικών εξελίξεων στην υλοποίηση επενδύσεων με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ

Έτος σημαντικών εξελίξεων στην υλοποίηση επενδύσεων με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ για τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα είναι το 2024.

Ειδικότερα, συνεχίζεται η υλοποίηση των έργων της δράσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) «Παρεμβάσεις αναβάθμισης περιφερειακών λιμένων», με την υπογραφή του συνόλου των Συμβάσεων για την ανάθεση των σχεδιαζόμενων έργων και θα υλοποιηθεί ένα σύνολο από παρεμβάσεις στις λιμενικές υποδομές που θα οδηγήσει σε βελτίωση της ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών και κατ’ επέκταση θα προωθήσει την οικονομική ανάκαμψη σε πολλές περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι μέχρι το β’ τρίμηνο του 2024 θα έχει συμβασιοποιηθεί η μελέτη για το γενικό σχέδιο για την ανανέωση του ελληνικού στόλου επιβατηγών πλοίων στο πλαίσιο της δράσης ΤΑΑ, ενώ θα προχωρήσει σημαντικά και η ψηφιοποίηση των αρχείων των υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ως μέρος της δράσης για την Ψηφιοποίηση των Αρχείων του Κράτους, με αναθέτουσα την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Αναπτυξιακού Προγράμματος Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας θα εκκινήσει άμεσα με τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση τριών εξαιρετικά σημαντικών λιμενικών έργων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται η ανέγερση νέου σταθμού επιβατών στο λιμένα της Σούδας συνολικού προϋπολογισμού 12,91 εκατ. ευρώ, η εκβάθυνση διαύλου και λιμενολεκάνης και επέκταση προβλήτας και κρηπιδωμάτων λιμένα Στυλίδας συνολικού προϋπολογισμού 19,6 εκατ. ευρώ και η αναβάθμιση υποδομών λιμένος Αλεξανδρούπολης, με την αποκατάσταση βαθών στη λιμενολεκάνη και στον δίαυλο ναυσιπλοΐας και την οδική σύνδεση με νέα Περιφερειακή Οδό συνολικού προϋπολογισμού 24,01 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο πλαίσιο, με τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για δύο οριζόντιες παρεμβάσεις σε ένα μεγάλο αριθμό λιμένων. Συγκεκριμένα, αναμένεται εφαρμογή νέων κανόνων Schengen για πύλες εισόδου σε επιλεγμένους λιμένες συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Τομεακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ Μεταφορές 2021-2027 και υλοποίηση παρεμβάσεων υπόχρεων λιμενικών εγκαταστάσεων του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) στην εφαρμογή του Kώδικα «International Ship and Port Facilities Security Code (ISPS)», συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Τομεακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ Μεταφορές 2021-2027.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση του έργου «Επέκταση, Αναβάθμιση και Εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος VTMIS», προϋπολογισμού 49 εκατ. ευρώ και εντός του α΄ εξαμήνου 2024 αναμένονται η συμβασιοποίηση και η έναρξη υλοποίησης.

Πηγή: insider.gr//Κώστας Κετσιετζής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments