Policy Briefs

Η Σερβία θα συνεχίσει να απέχει από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Σερβία θα συνεχίσει να απέχει από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Παρά τις εκκλήσεις από τις Βρυξέλλες.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα συνεχίσει να απέχει από την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία παρά τις πιέσεις από τη Δύση, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS , προσθέτοντας σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ Σέρβων και Ρώσων πολιτών: «Ο φίλος που έχει ανάγκη παραμένει φίλος».

Είπε ότι όταν ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία, δεν ήξερε πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα και ότι ελήφθη απόφαση σε κρατικό επίπεδο η Σερβία να καταδικάσει τη σύγκρουση όπως κάθε άλλη χώρα, αλλά ότι η θέση της Σερβίας ήταν να μην επιβάλει κυρώσεις σε Ρωσία.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η σερβική κυβέρνηση αρνήθηκε —και έγινε η μόνη χώρα στην Ευρώπη— να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, παρά τις εκκλήσεις από τις Βρυξέλλες.

«Δεν χτυπάμε τον εαυτό μας, αλλά όπως μπορείτε να δείτε, η απάντησή μου θα είναι πάντα ότι θα προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τη θέση μας για όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα καταφέραμε για δύο χρόνια. Αν θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό — δεν ξέρω, αλλά ελπίζω », είπε ο Βούτσιτς στον γενικό διευθυντή του TASS , Αντρέι Κοντράσοφ.

«Το είπα τότε γιατί γνωρίζουμε εκ πείρας πώς είναι να σου επιβάλλονται κυρώσεις. Ο λαός μας είναι φιλικός και θα ήταν άδικο να συμπεριφερόμαστε έτσι στον ρωσικό λαό », πρόσθεσε ο Βούτσιτς.

«Έχετε πολλούς φίλους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όλοι επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία. Κάποιος θα σας πει ότι τους επέβαλε η κεντρική κυβέρνηση και είναι εναντίον, κάποιος θα πει ότι σας επιβάλαμε κυρώσεις, αλλά σας βοηθάμε σε άλλους τομείς. Η μόνη χώρα που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις είναι η μικρή Σερβία », είπε ο κ. Βούτσιτς.

Σε κάθε διεθνή εκδήλωση στην οποία συμμετέχει, «το κύριο θέμα είναι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας », είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη φύση της φιλίας και της αδελφοσύνης μεταξύ του ρωσικού και του σερβικού λαού, ο κ. Βούτσιτς ανέφερε την παροιμία: «Ένας φίλος που έχει ανάγκη παραμένει φίλος».

Τόνισε ότι ως πρόεδρος πρέπει να είναι κανείς πάντα λογικός και πραγματιστής, αλλά στις δύσκολες στιγμές είναι που εκτιμά καλύτερα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη φύση.

«Στα σερβικά και στα ρωσικά, καθώς και σε όλες τις αγγλοσαξονικές και γερμανικές γλώσσες, υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι ένας αληθινός φίλος είναι γνωστός στις δύσκολες στιγμές. Είναι εύκολο να είσαι φίλος στις εύκολες στιγμές. Παραμένοντας φίλος, παραμένοντας ειλικρινής στις δύσκολες στιγμές, ακριβώς σε αυτές τις στιγμές δείχνεις το αληθινό σου πρόσωπο. Νομίζω ότι η Σερβία, ως μικρή χώρα, είναι κάτι παραπάνω από δίκαιη στη σχέση της με το ρωσικό κράτος και τον ρωσικό λαό », είπε ο Βούτσιτς.

Αν και η Σερβία δεν είναι υποχρεωμένη να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με τη θέση των Βρυξελλών έναντι της Ρωσίας, δεδομένου ότι δεν έχει ανοίξει το Κεφάλαιο 6 των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, αυτό το βήμα ήταν αναμενόμενο από μια χώρα που «χτυπά η πόρτα» του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments