Policy Briefs

Γερμανία: Ο υπ. Άμυνας προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα για τις υποκλοπές

Γερμανία: Ο υπ. Άμυνας προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα για τις υποκλοπές

Πηγή Φωτογραφίας: Dw.com

H Γερμανία συνταράσσεται ακόμα από το σκάνδαλο της παρακολούθησης ανώτατων στελεχών του στρατού, τα οποία φέρονται να σχεδίαζαν μυστική πολεμική επιχείρηση εναντίον της Ρωσίας.

«Πρέπει να διευκρινίσουμε γιατί συζητήθηκε τότε και αν θα μπορούσε να είχε συζητηθεί», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας «Ορισμένες λεπτομέρειες στην κλήση μεταξύ υψηλόβαθμων Γερμανών στρατιωτικών που διέρρευσε ήταν εμπιστευτικές», δήλωσε. «Είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια εκείνης της συνομιλίας ήταν ήδη στη δημοσιότητα χάρη στις δημόσιες συζητήσεις, αλλά γενικά δεν είναι έτσι όσον αφορά το άλλο μέρος. Πρέπει να διευκρινίσουμε γιατί συζητήθηκε τότε και αν θα μπορούσε να είχε συζητηθεί», δήλωσε.

Η Μαργαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού RT, δήλωσε την 1η Μαρτίου ότι την ίδια ημέρα που ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ορκίστηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν συμμετείχε και δεν θα συμμετείχε στην ουκρανική σύγκρουση, υψηλόβαθμοι Γερμανοί αξιωματικοί συζητούσαν το ενδεχόμενο επίθεσης στη γέφυρα της Κριμαίας.

Η Σιμονιάν δημοσίευσε μια ηχητική καταγραφή των συζητήσεων, οι οποίες συνέβησαν σε μια κλήση μεταξύ των αξιωματικών. Στο τηλεφώνημα, οι αξιωματικοί μίλησαν για το πόση καταστροφή θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι γερμανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς Taurus στη γέφυρα της Κριμαίας, καθώς και για λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο προετοιμασίας μιας τέτοιας επίθεσης.

Το Σάββατο, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι η κλήση είχε υποκλαπεί. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύτηκε για άμεση διερεύνηση της κατάστασης. Ενώ οι Γερμανοί στρατιωτικοί αξιωματικοί συζήτησαν διάφορα σενάρια για τη χρήση πυραύλων Taurus, «αυτό δεν σημαίνει πράσινο φως για την προμήθεια των όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

«Νομίζω ότι οι αξιωματικοί έκαναν αυτό για το οποίο βρίσκονται εκεί. Σκέφτονται διάφορα σενάρια χωρίς να σχεδιάζουν τίποτα με οποιονδήποτε τρόπο και δεν αφήνουν καμία αμφιβολία γι’ αυτό», δήλωσε ο Πιστόριους στους δημοσιογράφους. «Ούτε εγώ ούτε ο καγκελάριος έχουμε δώσει το πράσινο φως για τη χρήση των Taurus». «Οι αξιωματικοί συλλογίστηκαν ποια σενάρια ήταν γενικά πιθανά. Αυτή είναι η δουλειά τους ως ηγέτες», δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Πιστόριους, οι αξιωματικοί της Bundeswehr δεν συζήτησαν συγκεκριμένα σχέδια, αλλά μίλησαν για υποθετικές επιλογές, έχοντας κατά νου ότι η Γερμανία δεν πρέπει να γίνει μέρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία. «Ήταν σαφές στους αξιωματικούς ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της κλήσης ότι η γραμμή της συμμετοχής στον πόλεμο, και υπάρχουν διάφορες μορφές αυτής, δεν θα ξεπεραστεί», δήλωσε ο Πιστόριους.

«Η Ρωσία διεξάγει πόλεμο πληροφοριών»

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε την Κυριακή ότι «η Ρωσία διεξάγει έναν πόλεμο πληροφοριών με στόχο τη δημιουργία διαιρέσεων στο εσωτερικό της Γερμανίας», ως πρώτη αντίδρασή του στη δημοσίευση στη Ρωσία μιας ηχητικής καταγραφής μιας συνάντησης ανώτερων Γερμανών στρατιωτικών αξιωματούχων.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν την Παρασκευή μια ηχογράφηση διάρκειας 38 λεπτών μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης στην οποία ακούγονταν Γερμανοί αξιωματικοί να συζητούν για όπλα για την Ουκρανία και για ένα πιθανό χτύπημα του Κιέβου σε μια γέφυρα στην Κριμαία,  γεγονός που ώθησε Ρώσους αξιωματούχους να ζητήσουν εξηγήσεις. Το Σάββατο, η Γερμανία έκανε λόγο για προφανή πράξη υποκλοπής και δήλωσε ότι διεξάγει έρευνα.

«Το περιστατικό είναι κάτι πολύ περισσότερο από την υποκλοπή και τη δημοσίευση μιας συνομιλίας … Αποτελεί μέρος ενός πληροφοριακού πολέμου που διεξάγει ο Πούτιν», δήλωσε ο Μπόρις Πιστόριους. «Πρόκειται για μια υβριδική επίθεση παραπληροφόρησης. Πρόκειται για τη διαίρεση. Πρόκειται για την υπονόμευση της ενότητάς μας». Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή: «Απαιτούμε εξηγήσεις από τη Γερμανία».

Το περιεχόμενο της συζήτησης

Οι συμμετέχοντες στην κλήση συζητούν την πιθανή παράδοση πυραύλων Taurus Cruise στο Κίεβο, την οποία ο καγκελάριος Όλαφ Σόλτς έχει απορρίψει δημοσίως μέχρι στιγμής με αποφασιστικότητα. Συζητούν επίσης για την εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών, καθώς και για πιθανούς στρατιωτικούς στόχους.

Ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε το Σάββατο σε δημοσιογράφους για «πονηρά σχέδια της Bundeswehr (γερμανικές ένοπλες δυνάμεις), τα οποία έγιναν εμφανή λόγω της δημοσίευσης αυτής της ηχογράφησης. Πρόκειται για μια απροκάλυπτη αυτοέκθεση». Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε την Κυριακή ότι «η ηχογράφηση δείχνει ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται να πολεμήσει τη Μόσχα».

Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται δείχνει πως η Γερμανία σχεδίαζε χτύπημα στην γέφυρα της Κριμαίας με τρόπο που θα μπορούσε να αρνηθεί κάθε συμμετοχή στην επιχείρηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments