Policy Briefs

Σολτς: Αντίθετος στην έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ

Σολτς: Αντίθετος στην έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ *ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ EDITORIAL USE * (POOL PHOTO/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει έκδοση από το Ηνωμένο Βασίλειο στις Ηνωμένες Πολιτείες με βάση μια βρετανική απόφαση του 2022 που επιτρέπει μια τέτοια έκδοση.

Οι βρετανοί δικαστές θα πρέπει να προστατεύσουν τον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ από την έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τη Δευτέρα (4 Μαρτίου) σε μια ασυνήθιστη παρέμβαση, προσθέτοντας ότι η αναλογικότητα της ποινής που επιβλήθηκε στον κ. Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένει αμφισβητήσιμη. .

Ο κ. Ασάνζ αντιμετωπίζει έκδοση από το Ηνωμένο Βασίλειο στις Ηνωμένες Πολιτείες με βάση μια βρετανική απόφαση του 2022 που επιτρέπει μια τέτοια έκδοση.

Οι δικηγόροι του ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτρέψει την τελική έφεση, καθώς η ακρόαση πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες και η ετυμηγορία δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, η Γερμανίδα Καγκελάριος (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας/SPD, S&D) τάχθηκε υπέρ του κ. Ασάνζ κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ερωτήσεων και απαντήσεων σε σχολείο στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

«Νομίζω ότι θα ήταν καλό τα βρετανικά δικαστήρια να του έδιναν την απαραίτητη προστασία, γιατί διώκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για αποκάλυψη αμερικανικών κρατικών μυστικών », είπε ο κ. Σολτς στην πόλη Σίντελφινγκεν.

Η πιθανότητα παρέμβασης των βρετανικών δικαστηρίων για την προστασία του κ. Ασάνζ έχει αυξηθεί, είπε.

Οι Αμερικανοί εκπρόσωποι «δεν ήταν σε θέση να διαβεβαιώσουν τους Βρετανούς δικαστές, κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις, ότι η πιθανή ποινή θα ήταν δικαιολογημένη από τη σκοπιά του Ηνωμένου Βασιλείου », είπε.

Ο κ. Ασάνζ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι πέντε χρόνια φυλακισμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από επτά χρόνια εξορίας στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Ο κ. Ασάνζ είχε παραμείνει εκεί για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία σε σχέση με μια ξεχωριστή υπόθεση, καθώς φοβόταν ότι θα οδηγούσε στην έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να δικάσει τον κ. Ασάνζ για κατασκοπεία επειδή δημοσίευσε μεγάλο αριθμό εμπιστευτικών εγγράφων στην πλατφόρμα της Wikileaks.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι οι πληροφορίες, που διέρρευσαν από τον καταγγέλλοντα Chelsea Manning, έθεσαν σε κίνδυνο το προσωπικό ασφαλείας.

Η παρέμβαση του κ. Scholz είναι ασυνήθιστη, καθώς οι άλλοι αρχηγοί κυβερνήσεων προτίμησαν να παραμείνουν διακριτικοί σε αυτό το λεπτό ζήτημα.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριος των Πρασίνων, ο οποίος είχε προηγουμένως ταχθεί υπέρ μιας «δίκαιης δίκης» για τον κ. Ασάνζ, αρνήθηκε να απαντήσει σε παρόμοια ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου πριν από δύο εβδομάδες.

Ο κ. Habeck δεν θα σχολίαζε μια εκκρεμή δικαστική υπόθεση σε άλλη χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments