Διεθνή

Τι προβλέπει η συμφωνία ορόσημο ΕΕ-Αιγύπτου – Το πακέτο των 7,4 δις

Τι προβλέπει η συμφωνία ορόσημο ΕΕ-Αιγύπτου – Το πακέτο των 7,4 δις

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η Αίγυπτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους σε επίπεδο στρατηγικής και συνολικής εταιρικής σχέσης, με την κοινή δήλωση που υπεγράφη σήμερα στο Κάιρο.

Η Αίγυπτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους σε επίπεδο στρατηγικής και συνολικής εταιρικής σχέσης, με την κοινή δήλωση που υπεγράφη σήμερα στο Κάιρο.

Τη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση ΕΕ-Αιγύπτου υπέγραψαν η πρόεδρος της Κομισιόν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Κατά την ομιλία της, μετά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε ότι αυτή η συνολική εταιρική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου θα υποστηριχθεί από ένα νέο οικονομικό και επενδυτικό πακέτο 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2024-2027).

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν συνοδευόταν από άλλους πέντε ευρωπαίους ηγέτες: τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο, η χώρα του οποίου έχει την Προεδρία του Συμβουλίου, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ και την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Τι προβλέπει η συμφωνία ορόσημο ΕΕ-Αιγύπτου

Η στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου καλύπτει έξι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την Ευρώπη και την Αίγυπτο: Πολιτικές σχέσεις, Οικονομική σταθερότητα, Επενδύσεις & Εμπόριο, Μετανάστευση, Ασφάλεια, Άνθρωποι και δεξιότητες.

Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Στρατηγικής και συνολικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου, βασίζεται στις αξίες της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης.

Τα δύο μέρη, έχοντας επίγνωση της ιστορικής σχέσης που τα συνδέει εδώ και χιλιετίες, επανέλαβαν τις δεσμεύσεις τους να αξιοποιήσουν τη μακρόχρονη σχέση τους, η οποία σφυρηλατήθηκε από στενούς γεωγραφικούς, πολιτιστικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και λαϊκούς δεσμούς, με στόχο την εμβάθυνση της κοινής τους σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την Αίγυπτο ως αξιόπιστο εταίρο, καθώς και τον μοναδικό και ζωτικό γεωστρατηγικό ρόλο της Αιγύπτου ως πυλώνα ασφάλειας, μετριοπάθειας και ειρήνης στην περιοχή της Μεσογείου, της Εγγύς Ανατολής και της Αφρικής.

Και τα δύο μέρη υπενθυμίζουν τη δέσμευσή τους στις αρχές που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και σε άλλες σχετικές πολυμερείς συμφωνίες, καθώς και στη Συμφωνία Σύνδεσης και στις προτεραιότητες εταιρικής σχέσης Αιγύπτου-ΕΕ 2021-2027 που τις δεσμεύει.

Κατά συνέπεια, η Αίγυπτος και η ΕΕ αποφάσισαν να διαμορφώσουν και να υπογράψουν ένα πλήρες έγγραφο για τη συνολική και στρατηγική εταιρική σχέση, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Το έγγραφο στρατηγικής εταιρικής σχέσης θα προσδιορίζει σαφώς συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας, δηλαδή: πολιτικές σχέσεις, μακροοικονομική σταθερότητα, βιώσιμες επενδύσεις και εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, των υδάτων, της επισιτιστικής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου κεφαλαίου. Η υλοποίηση αυτών των τομέων θα πρέπει να απελευθερώσει το πλήρες δυναμικό της σχέσης Αιγύπτου-ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments