Διεθνή

Η Ευρώπη σπεύδει σε άμεση στήριξη του Αλ Σίσι

Η Ευρώπη σπεύδει σε άμεση στήριξη του Αλ Σίσι

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Για την Ε.Ε., η πολύπαθη χώρα θεωρείται ως χώρα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η μεγαλύτερη αγωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο παρακολουθεί νίπτοντας τας χείρας της τον πόλεμο στη Γάζα, είναι μήπως η σύγκρουση εξαπλωθεί και στις γειτονικές χώρες και κυρίως μήπως έχει ως αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου. Μιας χώρας με πολύ μεγάλο και πολύ φτωχό πληθυσμό, απέναντι από τις ακτές της Γηραιάς Ηπείρου και πολύ επίφοβης να πυροδοτήσει μια νέα προσφυγική-μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόος και οι πρόεδροι των κυβερνήσεων της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Αυστρίας και της Κύπρου έχουν κάνει ό, τι μπορούν για να στηρίξουν το καθεστώς του αυταρχικού Προέδρου Αλ-Σίσι του Καΐρου, τόσο σε συμβολικό επίπεδο όσο και οικονομικά, υπογράφοντας παράλληλα κοινή δήλωση, προικοδοτημένη με 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ για την επόμενη τετραερία. Με τη συμφωνία αυτή θέλουν να βοηθήσουν την Αίγυπτο να σταθεί στα πόδια της στην οικονομία, στην αγορά εργασίας, στο περιβάλλον, στην ενέργεια. 

Η αλήθεια είναι ότι η Αίγυπτος χρειάζεται περισσότερα χρήματα, αλλά οποιαδήποτε οικονομική ένεση και οποιαδήποτε ξένη επένδυση είναι ευπρόσδεκτη, ειδικά τώρα που τα έσοδα από ο Σουέζ έχουν πέσει κατακόρυφα, καθώς τα εμπορικά πλοία προτιμούν να ταξιδεύουν γύρω από την Αφρική παρά να κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν κίνδυνο πυρκαγιάς από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το γεγονός ότι συνόδευσαν τη Φον ντερ Λάιεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι και ο Κύπριος Νίκος Χριστοδουλίδης δεν ήταν τυχαίο. Αυτοί έχουν τη μεγαλύτερη αγωνία μπροστά σε ένα νέο προσφυγικό κύμα, άρα και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να καλοπιάσουν τον Αλ Σίσι να κρατήσει κλειστά τα σύνορα της Αιγύπτου, χερσαία και θαλάσσια. Ήδη πολλοί κυνηγημένοι από τους πολέμους της Αφρικής περνάνε από την Αίγυπτο στη Λιβύη κι από κει επιβιβάζονται σε σαπιοκάραβα με προορισμό την Ιταλία, εσχάτως και την Κρήτη. Κι αν αύριο καταφέρουν οι Ισραηλινοί να ωθήσουν τους Παλαιστίνιους εκτός της Λωρίδας της Γάζας, προς το Σινά, είναι πολύ πιθανόν να πυροδοτηθεί και νέο προσφυγικό κύμα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να κρύψει τους φόβους της για το ενδεχόμενο αύξησης των αφίξεων προσφύγων από τον Νότο. Προβάλλει τον πρωθυπουργό ως πρωταγωνιστή της συμφωνίας με την Αίγυπτο, ως κάποιον που έχει πείσει άλλους Ευρωπαίους να στηρίξουν τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και μάλιστα ως προπύργιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που υποστηρίζει ο Ερντογάν. Μάλιστα, ακόμη και ο Ερντογάν θέλει τη στήριξη του Αλ Σίσι σε αυτό το στάδιο, καθώς πρόσφατα ανέλαβε την πρωτοβουλία να αναθερμάνει τις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου. Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. επιδίωκε από καιρό μια στρατηγική εταιρική σχέση με την Αίγυπτο, καθώς θεωρεί πως η χώρα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της – και θέλει να παραμείνει έτσι. Γι’ αυτό και η Κομισιόν χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο «ιστορική κίνηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments