Οικονομία

Τράπεζες: «Κλείδωσαν» τα μερίσματα – Γιατί εκδίδουν ομόλογα

Τράπεζες: «Κλείδωσαν» τα μερίσματα – Γιατί εκδίδουν ομόλογα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Μπροστά από τις προθεσμίες έχουν βρεθεί ήδη φέτος οι ελληνικές τράπεζες, με τις εκδόσεις ομολόγων που έχουν κάνει. Έσπευσαν να θωρακίσουν τα κεφάλαιά τους από νωρίς με διαδοχικές εκδόσεις, για να κλειδώσουν την ανταμοιβή των μετόχων τους από 10%-30% των κερδών του 2023, με μερίσματα που θα δώσουν σε μετρητά ή και με επαναγορές μετοχών.

Αν και δεν αποκλείονται εντελώς κι άλλες έξοδοι στην αγορά

Μπροστά από τις προθεσμίες έχουν βρεθεί ήδη φέτος οι ελληνικές τράπεζες, με τις εκδόσεις ομολόγων που έχουν κάνει. Έσπευσαν να θωρακίσουν τα κεφάλαιά τους από νωρίς με διαδοχικές εκδόσεις, για να κλειδώσουν την ανταμοιβή των μετόχων τους από 10%-30% των κερδών του 2023, με μερίσματα που θα δώσουν σε μετρητά ή και με επαναγορές μετοχών.

Αν και δεν αποκλείονται εντελώς κι άλλες έξοδοι στην αγορά στο πρώτο εξάμηνο, οι ελληνικές τράπεζες, έχουν κάνει πέντε εκδόσεις ομολόγων από την αρχή της χρονιάς κι έχουν σηκώσει 2,3 δισ. ευρώ, ενώ αν υπολογιστούν και δύο εκδόσεις στο τελευταίο δίμηνο του 2023, φθάνουν συνολικά τις επτά και τα αντλούμενα κεφάλαια τα 3,3 δισ. ευρώ.

Ποσά 1,3 δισ. ευρώ από τις φετινές εκδόσεις ομολόγων, αντικαθιστούν παλαιότερα, ομόλογα με ακριβότερα επιτόκια ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που οι ελληνικές τράπεζες αντικατέστησαν για να παρατείνουν τη διάρκεια του δανείου και μετά το πέρας των υποχρεώσεων που έχουν επιβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης, οι εποπτικοί μηχανισμοί.

Έτσι, τα πλεονάσματα κεφαλαίων που χτίζουν οι τράπεζες συνοδευόμενα από νέες εκδόσεις έναντι απαιτήσεων MREL, θα μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο για να κρατηθούν ψηλά τα κεφάλαια για λόγους ασφαλείας μετά τις πληρωμές μερισμάτων, όσο και για να αυξήσουν την πιστωτική τους επέκταση.

Με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες:

  • Μείωσαν το κόστος δανεισμού τους
  • Αύξησαν τα κεφάλαιά τους
  • Επιμήκυναν τη διάρκεια εξόφλησης

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Εθνική Τράπεζα που προχώρησε ουσιαστικά σε ευνοϊκή αντικατάσταση παλαιότερου ομολόγου εντός της εβδομάδας, με νέο, ενώ έχει ήδη καλύψει τις απαιτήσεις MREL για το 2025, έχοντας δείκτη 25,3%. Καθώς όμως το ομόλογο που επαναγόρασε έληγε το 2029, πέτυχε ταυτόχρονα:

  • Να μειώσει σε επίπεδα ρεκόρ το επιτόκιο (απόδοση) του ομολόγου για τίτλο Tier2 καθώς η τελική απόδοση αντιστοιχεί σε περιθώριο περίπου 315 μονάδων βάσης πάνω από το mid-swap. Η συνολική απόδοση του νέου τίτλου μειωμένης εξασφάλισης, είναι περίπου 240 μονάδες βάσης μικρότερη.
  • Να πουλήσει ομόλογα 500 εκατ. ευρώ, επαναγοράζοντας ομόλογα 400 εκατ. ευρώ,
  • Να αυξήσει τη διάρκεια ζωής του ομολόγου.

Έχουν ήδη καλύψει τις απαιτήσεις οι ελληνικές τράπεζες 

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, οι εγχώριες τράπεζες έχουν ήδη εκπληρώσει το 2023 τους ενδιάμεσους – μη δεσμευτικούς – στόχους που ίσχυαν για το 2024. Οι στόχοι τώρα είναι:

  • Η Alpha Bank με δείκτη 25,40% καλύπτει ήδη το στόχο 24,90% του 2025
  • Η Eurobank, με δείκτη 24,91% προσεγγίζει ήδη την απαίτηση του 2025 στο 25,6%
  • Η Τράπεζα Πειραιώς, με δείκτη 24,1% είναι κοντά στο 24,9% για το 2025
  • Η Εθνική Τράπεζα με 25,3% καλύπτει ήδη το στόχο του 2025.

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων και των γνωστών απαιτήσεων των αρχών, οι τράπεζες πρέπει να κινηθούν μέχρι το 2026, σε ένα εύρος δείκτη MREL περίπου 27% έως 27,8% που είναι αυτήν τη στιγμή ο «μάξιμουμ» στόχος για την Eurobank δεδομένου του αναπτυξιακού χαρακτήρα της τράπεζας, που υποχρεώνει σε αυξημένη κάλυψη έναντι αυξημένων περιουσιακών στοιχείων ενεργητικού.

Τι ομόλογα εξέδωσαν από τον Νοέμβριο 2023

Οι τελευταίες εκδόσεις των τραπεζών περιλαμβάνουν:

  • Την τοποθέτηση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης της Εθνικής Τράπεζας 500 εκατ. ευρώ, με απόδοση 5.875%. Το ομόλογο έχει διάρκεια 11,25 έτη, με δυνατότητα ανάκλησης στα 6,25 έτη. Η τράπεζα επαναγόρασε ομόλογο 400 εκατ. ευρώ λήξης του 2029, που είχε απόδοση 8,19%
  • Το τελευταίο senior ομόλογο της Alpha Bank 400 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο με επιτόκιο 5,125%,
  • Το τελευταίο senior ομόλογο της ΕΤΕ τον Ιανουάριο, 600 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,5%,
  • Το ομόλογο Tier2 της Eurobank 300 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο με επιτόκιο 6,375% και
  • Το αντίστοιχο Tier2 της Τράπεζας Πειραιώς τον Ιανουάριο με επιτόκιο 7.375% για 500 εκατ. ευρώ, με παράλληλη ανάκληση παλαιότερου αντίστοιχου ομολόγου ύψους 400 εκατ. ευρώ.
  • Ακόμα έχουν εκδοθεί δύο senior ομόλογα 500 εκατ. ευρώ έκαστο, στην εκπνοή του Νοεμβρίου 2023, με επιτόκιο 6,875% για την Πειραιώς και 5,875% για την Eurobank.

Πηγή: liberal.gr//Νίκος Κωτσικόπουλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments