Policy Briefs

Ισπανία: Η Κεντροδεξιά προηγείται των Σοσιαλιστών του Σάντσεθ

Ισπανία: Η Κεντροδεξιά προηγείται των Σοσιαλιστών του Σάντσεθ

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Την υπεροχή του Λαικού Κόμματος καταγράφει πρόσφατη δημοσκόπηση.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) θα ξεπερνούσε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα του Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ (PSOE, Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) εάν πραγματοποιούνταν σήμερα γενικές εκλογές στην Ισπανία, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του πρακτορείου private 40 dB. .

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης,  που παρήγγειλαν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης Cadena SER και El País , το PP, η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, θα ήταν μπροστά από το PSOE με τη μεγαλύτερη διαφορά από τις πρόωρες γενικές εκλογές της 23ης Ιουλίου 2023,  που ο ηγέτης του δεξιού κόμματος Alberto Núñez Feijóo είχε κερδίσει χωρίς να μπορεί να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να κυβερνήσει.

Δεδομένου ότι η έρευνα διεξήχθη κατά 40 dB τον Μάρτιο, το PP θα πρέπει να κερδίσει 0,3% της υποστήριξης (που θα το ανέβαζε στο 35,5% των ψήφων) και 2,5 μονάδες στις προθέσεις ψήφου σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές.

Αντίθετα, το PSOE συνεχίζει την «αργή πτώση» του , με πτώση 0,7% στην αναμενόμενη υποστήριξη και συγκεντρώνοντας 30,0% των ψήφων, που ισοδυναμεί με 1,7 μονάδες λιγότερα σε σχέση με τις εκλογές του «πέρυσι».

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει “έναρξη μεταφοράς ψήφων από το PSOE στο PP” και περίπου το 6,5% των ψηφοφόρων του PSOE αναμένεται να υποστηρίξει το κόμμα του Alberto Núñez Feijóo στις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες πιθανότατα θα διεξαχθούν το 2027 ή το 2028.

Επιπλέον, παρά τη φαινομενική ενότητα της κυβέρνησης συνασπισμού PSOE- Sumar , με επικεφαλής την υπουργό Εργασίας και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Yolanda Díaz, πολλοί αναλυτές αμφισβητούν την ικανότητα του πρωθυπουργού να παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος της τετραετούς θητείας του καθώς και πιθανή διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ακροδεξιό κόμμα Vox θα διατηρήσει την τρέχουσα τρίτη θέση στο κοινοβούλιο με 33 έδρες, ενώ το αριστερό κόμμα Sumar θα υποστεί οπισθοδρόμηση, χάνοντας μέρος από τις 31 έδρες που κατέχει σήμερα.

Το αριστερό κόμμα Podemos, πρώην μέλος της πλατφόρμας Sumar, από το οποίο αποχωρίστηκε μετά από εσωτερική σύγκρουση, θα διατηρήσει μερίδιο 2,9% των ψήφων και θα παραμείνει η πέμπτη πολιτική δύναμη, με πέντε έδρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments