Διεθνή

Ευρώπη: Διαφωνίες μετά τη συμφωνία ορόσημο για τη Μετανάστευση

Ευρώπη: Διαφωνίες μετά τη συμφωνία ορόσημο για τη Μετανάστευση

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Περισσότερα από οκτώ χρόνια χρειάστηκαν για την υιοθέτηση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Όλα τα τελευταία χρόνια, μετά τη συμφωνία του 2016 με την Τουρκία, η οποία δεν αποδείχθηκε και τόσο αποτελεσματική, όλοι στην ΕΕ έλεγαν πως πρέπει να γίνει κάτι με το μεταναστευτικό, αλλά δεν εννοούσαν όλοι το ίδιο. Και αυτό ήταν και παραμένει το βασικό πρόβλημα.

Ορισμένες πολιτικές ομάδες έθεσαν ως προτεραιότητα τη μείωση του αριθμού των εισερχομένων, ενώ άλλες τη διευκόλυνση των εισερχομένων. Κάποιες πολιτικές ομάδες επιθυμούσαν να κλείσουν τα σύνορα, ενώ άλλες να ανοίξουν. Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ζητούσαν σταθερά από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης να επωμιστούν το βάρος της υποδοχής και να συνεισφέρουν εθελοντικά και επικουρικά. Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης επιθυμούν όλα τα κράτη μέλη να επωμιστούν εξίσου το βάρος των μεταναστευτικών ροών.

Οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου συζητούσαν το θέμα για περίπου οκτώ χρόνια και δεν είχαν καταφέρει να βρουν μια καλή λύση ή έστω έναν συμβιβασμό. Η συμφωνία για το μεταναστευτικό που εγκρίθηκε χθες είναι σχεδόν αμετάβλητη από το σχέδιο συμφωνίας που όλοι θεωρούσαν προβληματικό πριν από δύο χρόνια. Τι έχει αλλάξει τώρα και συμφωνήθηκε χωρίς ουσιαστικές αλλαγές; Πρόκειται ουσιαστικά για την επιρροή της ταχέως αναπτυσσόμενης ακροδεξιάς στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, της οποίας η κύρια ατζέντα είναι η ενίσχυση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Η κεντροδεξιά, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι μοιράζονται τον ίδιο φόβο και την ίδια ανησυχία από τη δυναμική των ακροδεξιών κομμάτων, που τροφοδοτείται από τη ρητορική τους για τη μετανάστευση. Ως εκ τούτου, θεώρησαν επιτακτική την ανάγκη να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό – μεταναστευτικό, κλείνοντας βιαστικά και εσπευσμένα τη “στοιχειωμένη” συμφωνία, ώστε να ψηφιστεί πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε να έχουν ένα “όπλο”, ιδιαίτερα ενόψει της κάλπης των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Αλλά ακόμη και σε αυτό το επίπεδο, παρατηρήθηκαν διαφωνίες σε κάθε στάδιο και σε κάθε λεπτομέρεια. Οι κεντροδεξιοί ζητούσαν αυστηροποίηση του συμφώνου για να αφοπλίσουν την ακροδεξιά, οι αριστεροί έλεγαν ότι δεν θα υιοθετήσουν την ατζέντα των συντηρητικών και των ακροδεξιών για να τους αντιμετωπίσουν.

Το νέο σύμφωνο λίγα πράγματα θα αλλάξει και ακόμα λιγότερα θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Οι διαφωνίες θα παραμείνουν, αλλά καθώς πρόκειται για προεκλογική περίοδο, οι περισσότεροι θα τις κρύψουν και θα παρουσιάσουν τη νέα συμφωνία ως επιτυχία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian,  η ψηφοφορία της Τετάρτης, η οποία τώρα θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των κρατών μελών, τερματίζει οκτώ χρόνια αδιεξόδου σχετικά με τις επανειλημμένες προσπάθειες για αυστηροποίηση της διαχείρισης των συνόρων και των διαδικασιών ασύλου.

Επισημαίνεται ότι μεταξύ των διατάξεων που προβλέπονται από το νέο σύμφωνο είναι η ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, μεταξύ άλλων στα σύνορα της ΕΕ, και αποτελεσματικότερες επιστροφές, η βελτιωμένη ταυτοποίηση κατά την άφιξη: υποχρεωτικοί έλεγχοι ασφάλειας, ευαλωτότητας και υγείας για τα άτομα που εισέρχονται παράτυπα στην ΕΕ.

Κι ακόμη, οι χώρες μέλη μπορούν να επιλέγουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τους αιτούντες άσυλο, να συνεισφέρουν οικονομικά στα κράτη υποδοχής ή να παρέχουν επιχειρησιακή υποστήριξη, ενώ κατοχυρώνεται μεγαλύτερη ετοιμότητα σε καταστάσεις κρίσης και νέο προαιρετικό σύστημα επανεγκατάστασης προσφύγων από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments