Πολιτική

Πέτσας: Η κυβέρνηση αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τους Έλληνες από την Ουκρανία

Πέτσας: Η κυβέρνηση αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τους Έλληνες από την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)//Πιο ειδικά, μιλώντας στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος επισήμανε εισαγωγικά πως «οι Έλληνες που ζουν στην Ουκρανία βρίσκονται σε ένα κυκεώνα πολέμου. Επομένως, θέλουμε πραγματικά να τους ακούσουμε, χωρίς καμιά διάθεση να τους επηρεάσουμε ή να τους φιμώσουμε».

Συγκλονιστική η ανταπόκριση των Ελλήνων απέναντι στους ομογενείς μας

Την αμέριστη κυβερνητική υποστήριξη των ομογενών μας από την Ουκρανία υπογράμμισε, σε κοινοβουλευτική παρέμβασή του, ο κ. Στέλιος Πέτσας.

Πιο ειδικά, μιλώντας στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος επισήμανε εισαγωγικά πως «οι Έλληνες που ζουν στην Ουκρανία βρίσκονται σε ένα κυκεώνα πολέμου. Επομένως, θέλουμε πραγματικά να τους ακούσουμε, χωρίς καμιά διάθεση να τους επηρεάσουμε ή να τους φιμώσουμε».

«Καταρχάς, θέλω να πω», συνέχισε ο κύριος Πέτσας, «πως την περίοδο όπου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, είδα, ως αναπληρωτής υπουργός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πώς οι Έλληνες αγκάλιασαν τους αδελφούς μας από την Ουκρανία, που θέλησαν να έρθουν στην Ελλάδα. Θυμάμαι, το πρώτο βράδι, στην πύλη εισόδου στις Σέρρες, έρχονταν οδικώς από την Ουκρανία, με αγωνία κατά πόσο θα προετοιμαστούμε γρήγορα για να υποδεχθούμε 16.000, όπως τους υπολογίζαμε κατά τις πρώτες ημέρες. Αποδείχθηκε μέσα σε ένα χρόνο ότι πέρασαν τους 40.000 αυτοί που έχουν έρθει στη χώρα μας. Η ανταπόκριση των Ελλήνων απέναντι στους ομογενείς μας ήταν πέρα από τις προσδοκίες μας, δεδομένου ότι ήταν πολύ επιβαρυμένη η κατάσταση από το προσφυγικό – μεταναστευτικό στην Ελλάδα. Και αυτό δείχνει τη διάθεση της επανένωσης που έδειξε ο Ελληνικός λαός. Από εκεί και πέρα, είχα μια προσωπική εμπειρία από έναν προσωπικό μου φίλο, που προσπάθησε να βγάλει με όλους τους τρόπους συγγενικά του πρόσωπα από το Κίεβο και άλλες πόλεις μέσω Πολωνίας. Ήταν μια πραγματικά δραματική περίοδος, προσπαθώντας μέσω του υπουργείου Εξωτερικών και με άλλους τρόπους να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να απεγκλωβιστούν.

«Επίσης», συμπλήρωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, «η σημερινή συζήτηση και όσα ακολούθησαν από τον Φεβρουάριο του 2022 δείχνουν πόσο σωστή ήταν η στάση της ελληνικής πλευράς, που καταδίκασε αμέσως την εισβολή. Έχοντας ζήσει στο πετσί μας στην Κύπρο την τουρκική εισβολή πριν από πενήντα χρόνια και την κατοχή του 40% του νησιού, η θέση της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική παρά μόνο με τον αμυνόμενο. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα που έχει περάσει, έχουμε αποδείξει έμπρακτα τη στήριξή μας στην Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό, όχι μόνο μονομερώς αλλά και σε όλα τα διεθνή fora, που συμμετέχει η Ελλάδα, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να βρούμε μια διέξοδο για ειρηνική επίλυση και ειρηνική διευθέτηση».

«Όμως, αυτά που ακούσαμε σήμερα πρέπει να έρθουν στο επίκεντρο και να αξιολογηθούν από την ελληνική πολιτεία, το υπουργείο Εξωτερικών και την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις», πρόσθεσε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής. «Όταν μιλάμε για εκδιώξεις Ελλήνων αλλά και Ουκρανών από την περιοχή όπου ζούσαν πατρογονικά, όταν μιλάμε για εποικισμούς, όταν μιλάμε  για αλλοίωση θρησκευτικών και άλλων παραδοσιακών συμβόλων, όταν μιλάμε για ζητήματα σχετικά με την καταπάτηση περιουσιακών δικαιωμάτων, όλα αυτά προστατεύονται από πάρα πολλές συνθήκες, τις οποίες εμείς έχουμε χρέος να φέρνουμε σε προσοχή όχι μόνο της ελληνικής κοινής γνώμης, αλλά της διεθνούς κοινής γνώμης. Και πλέον, να τις φέρνουμε σε προσοχή όλων αυτών που μπορούν να έχουν μια πιο μεγάλη βαρύτητα στο διεθνές πεδίο, ώστε να επιβληθούν κυρώσεις σε αυτούς που το κάνουν, αλλά και  να δικαιωθούν οι άνθρωποι που το υφίστανται. Ακόμη, πριν από λίγους μήνες ψηφίσαμε μια τροπολογία, για να διευκολύνουμε την παραμονή όσων έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τρία χρόνια εδώ. Ένα μεγάλο μέρος αυτών ήταν οι Ουκρανοί πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα μετά τον Φεβρουάριο του 2022. Δεν ήταν πολλοί αυτοί που στήριξαν την κυβερνητική τροπολογία. Και αυτό έχει σημασία, γιατί πρέπει να βλέπουμε το δάσος, όχι μόνο το δένδρο. Κι όταν υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες για την διευκόλυνση αυτών των ανθρώπων, πρέπει αυτές να τις αγκαλιάζουμε.

«Θέλω να κλείσω λέγοντας δύο λόγια ακόμη για το μέλλον», είπε καταληκτικά ο βουλευτής. «Πιστεύω ότι, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τα ζητήματα σχετικά με τη δυνατότητα μόνιμης παραμονής. Πρέπει να εξετάσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή τη δυνατότητα στήριξης του Ελληνισμού ακόμη και στις περιοχές, που βρίσκονται υπό κατοχή, και πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε διπλωματικό δίαυλο, για να υπάρξει προστασία των ελληνικής καταγωγής ανθρώπων που ζουν εκεί. Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους ήρθαν σήμερα εδώ, για να μας μιλήσουν για την κατάσταση, που οι ίδιοι βιώνουν στην Ουκρανία. Η ειρήνη, για να έρθει, πρέπει να μαχόμαστε πάντα με όπλο μας το διεθνές δίκαιο, τις αξίες και τα ιδανικά μας, και να μην κάνουμε πίσω», κατέληξε ο κύριος Στέλιος Πέτσας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments