Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Εμπόδια καθ’ οδόν προς το διάλογο

Ελληνοτουρκικά: Εμπόδια καθ’ οδόν προς το διάλογο

Πηγή Φωτογραφίας: [365632] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΑΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Συνάντηση τη Δευτέρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Μια απρόσµενη φουρτούνα στα εσχάτως ήρεµα νερά των Ελληνοτουρκικών θέτει διαφορετικό πλαίσιο για την επικείµενη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν.

Η πρόθεση της ελληνικής πλευράς παραμένει η ίδια. Ωστόσο, οι προσδοκίες δεν φαίνεται να έχουν αυξηθεί.

Με αφορμή την ανακοίνωση της Ελλάδας για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης επιβεβαίωσε αυτό που έλεγαν οι πολίτες: ότι η γειτονική χώρα δεν θα αφήσει αναπάντητες παράνομες και παράλογες κατηγορίες.

Η τελική ημερομηνία για τη συνάντηση του πρωθυπουργού στην Τουρκία δεν έχει ακόμη οριστεί, αλλά πηγές από την Αθήνα και την Άγκυρα αναφέρουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η σύνοδος να πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου στην τουρκική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Καππαδοκία στις 12 Μαΐου και θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο την επόμενη ημέρα. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί. Παρά τις αναταράξεις αυτής της εβδομάδας.

Φαίνεται ότι οι εταίροι των δύο ηγετών είναι αυτοί που θα λειτουργήσουν ως προπύργια: στις 22 Απριλίου, τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία θα φτάσει στην Αθήνα για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Στις 26 Απριλίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για τη θετική ατζέντα, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν ενδέχεται επίσης να συναντηθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Οι δύο ηγέτες, πάντως, δεν αναµένεται να εισέλθουν στα βαθιά της ελληνοτουρκικής διαφοράς. ∆ιότι «δεν έχουν ωριµάσει ακόµη οι συνθήκες», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά αρµόδιες πηγές.

Η µηδενική πτητική δραστηριότητα και η υπογραφή διµερών συµφωνιών «έστρωσαν» το έδαφος για τον διάλογο, αλλά αποµένουν κι άλλα βήµατα. Η δύσκολη συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ προϋποθέτει µια λεπτοµερή (και ειλικρινή) προετοιµασία.

Με βάση διπλωματικές πηγές, στην τρέχουσα φάση προτεραιότητα αποτελεί ο ορισµός των προσώπων και των κανόνων υπό τους οποίους θα διεξαχθεί ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Συνάντηση τη Δευτέρα για τα ΜΟΕ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου, στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση αντιπροσωπειών από την Ελλάδα και την Τουρκία με αντικείμενο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη συνάντηση για τα ΜΟΕ είχε λάβει χώρα στις 13 Νοεμβρίου 2023 στην ‘Αγκυρα.

-Πριν την συνάντηση στις 22 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν δύο ανταλλαγές επισκέψεων διοικητών στρατιωτικών μονάδων, στο πλαίσιο των ΜΟΕ, τα οποία είχαν συμφωνηθεί κατά την συνάντηση της ‘Αγκυρας.

-Συγκεκριμένα, στις 16 και 17 Απριλίου, ο Έλληνας διοικητής της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Καβύλη Έβρου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην τουρκική 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στην Αδριανούπολη.

-Στις 18 και 19 Απριλίου, ο Τούρκος διοικητής της 4ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Κεσσάνη, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην ελληνική 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στις Φέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments