Πολιτισμός

“SKG Bridges”: Το “νεογέννητο” φεστιβάλ πολιτισμού για νέους

“SKG Bridges”: Το “νεογέννητο” φεστιβάλ πολιτισμού για νέους
Όπως δήλωσε και ο προϊστάμενος του γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών, Σταύρος Παναγιωτίδης, σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του νεοσύστατου φεστιβάλ, επιθυμία όλων είναι να διοργανώνεται σε ετήσια βάση και να αποτελεί μία ανοιχτή συνάντηση τέχνης με τη συνεργασία των κρατικών θεσμών, των καλλιτεχνών και των θεατών.

Ένα "νεογέννητο" φεστιβάλ πολιτισμού για νέους θα υποδεχτεί τις επόμενες μέρες η Θεσσαλονίκη, με πλήθος δράσεων, στις οποίες συμπράττουν όλοι οι κρατικοί φορείς της πόλης μαζί με μεμονωμένες και αυτόνομες καλλιτεχνικές – δημιουργικές ομάδες νέων, εντός και εκτός Ελλάδας, κυρίως από χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Στόχος του είναι η τέχνη να κατακλύσει τους δημόσιους χώρους της πόλης, ακόμη και αρχαιολογικούς, ή μνημεία, όπως η Ροτόντα, το Γεντί Κουλέ και η Ρωμαϊκή Αγορά, αλλά και και να δώσει τη δυνατότητα έκφρασης και συνάντησης των καλλιτεχνών και απόλαυσης από το κοινό.

Το πρώτο αυτό φεστιβάλ, με όλων των ειδών τις τέχνες, ονομάζεται "SKG Bridges: Uprising Art & Culture Festival" και θα διεξαχθεί στο πενθήμερο από τις 9 έως τις 13 Μαϊου, με πρωτοβουλία και διοργάνωση του γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της γενικής γραμματείας του Πρωθυπουργού, με έδρα την Αθήνα, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, που χρηματοδοτεί για την υλοποίηση των δράσεων του φεστιβάλ τους εποπτευόμενους πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, δηλαδή του Κρατικού Θεάτρου, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, της Κρατικής Ορχήστρας, του Κρατικού Ωδείου, του Μεγάρου Μουσικής, του Μουσείου Φωτογραφίας και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Όπως δήλωσε και ο προϊστάμενος του γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών, Σταύρος Παναγιωτίδης, σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του νεοσύστατου φεστιβάλ, επιθυμία όλων είναι να διοργανώνεται σε ετήσια βάση και να αποτελεί μία ανοιχτή συνάντηση τέχνης με τη συνεργασία των κρατικών θεσμών, των καλλιτεχνών και των θεατών.

"Η αρχική ιδέα ήταν ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει τη νεανική μητρόπολη του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς έχει την ιστορία, την γεωγραφική τοποθεσία, ευνοϊκή ρυμοτομία, διαθέτει ιστορία συμπερίληψης (δηλαδή ενσωματώνει διαφορετικούς πολιτισμούς), νέους ανθρώπους και καλλιτέχνες που δημιουργούν σε σχήματα ή κατά μόνας" είπε. Έκρινε, εξάλλου, σημαντικό να ανοίγουν νέοι δρόμοι σε καλλιτέχνες ώστε να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το επόμενο βήμα, ακόμη και να μπουν σε χώρους που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ κινείται σε τρεις άξονες, με τα πρωινά να πραγματοποιούνται εργαστήρια, τα απογεύματα μουσικές εκδηλώσεις και τα βράδια να εκτυλίσσεται η πλειοψηφία των εκδηλώσεων μουσικής, σινεμά, θεάτρου, χορού, φωτογραφίας, performances, καλές τέχνες, από άκρη σε άκρη της πόλης. Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενούνται συνολικά σε 22 χώρους της Θεσσαλονίκης, όπως το λιμάνι, παλιά και νέα παραλία, ΜΜΘ, Βασιλικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, δημαρχείο, πεζόδρομος Αγίας Σοφίας, Ροτόντα, Μπέη Χαμάμ, Ρωμαϊκή Αγορά, πλατεία Εμπορίου, ΚΩΔ, Επταπύργιο, πλατείες Κορδελιού και Νεάπολης και Μονή Λαζαριστών. Το πλήρες πρόγραμμα μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα skgbridgesfestival.com

Εκπρόσωποι των κρατικών φορέων πολιτισμού που συμπράττουν στο φεστιβάλ, χαρακτήρισαν σημαντική την πρωτοβουλία, καθώς μπορεί πράγματι να καταργήσει σύνορα και να δημιουργήσει γέφυρες ανάμεσα στο σήμερα και το αύριο, αλλά και για συναντήσεις και νέες δημιουργίες, όπως, επίσης, να δώσει την ευκαιρία στο κοινό να "βλέπει" τέχνη στους δρόμους της πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξεκινά το Φεστιβάλ Παιδείας 2018 του δήμου Παύλου Μελά

Δήμος Παύλου Μελά: ”Πράσινες” παρεμβάσεις και συντηρήσεις σε σχολεία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments