Οικονομία

Moody’s: Θετικά τα stress test για το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών

Moody’s: Θετικά τα stress test για το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών
«Τα αποτελέσματα των stress tests είναι credit positive για τις τέσσερις τράπεζες, επειδή δεν θα χρειασθεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια, κάτι που θα τους δώσει τον χρόνο να εστιάσουν στη μείωση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPEs), που είναι η σημαντικότερη πιστωτική πρόκλησή τους», σημειώνει ο οίκος Moody’s.

Τα αποτελέσματα των stress tests των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών δείχνουν την αντοχή των εποπτικών κεφαλαίων τους και είναι θετικά για το αξιόχρεό τους (credit positive), αναφέρει ο οίκος Moody’s σε έκθεσή του (Moody’s Credit Outlook).

«Τα αποτελέσματα των stress tests είναι credit positive για τις τέσσερις τράπεζες, επειδή δεν θα χρειασθεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια, κάτι που θα τους δώσει τον χρόνο να εστιάσουν στη μείωση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPEs), που είναι η σημαντικότερη πιστωτική πρόκλησή τους», σημειώνει ο οίκος.

«Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της άσκησης αντοχής, πιστεύουμε ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα εστιάσουν περισσότερο στα στρατηγικά σχέδια για την αντιμετώπιση των NPEs και την επίτευξη των μεμονωμένων στόχων μείωσης των NPE, για τους οποίους έχουν δεσμευθεί έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», αναφέρει ο Moody’s. Σύμφωνα με τα σχέδια των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, τα NPEs του συστήματος θα πρέπει να μειωθούν σε περίπου 65 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 από περίπου 96 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017 ή περί το 49% των δανείων.

Ο Moody’s σημειώνει ότι σημαντικό μέρος της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών αποτελείται από αναβαλλόμενα φορολογικά στοιχεία ενεργητικού (DTAs). Στη μεγάλη πλειονότητά τους (περίπου 16 δισ. ευρώ) είναι επιλέξιμα για να μετατραπούν σε φορολογικές πιστώσεις, οι οποίες πρέπει να πληρωθούν από το δημόσιο εάν οι τράπεζες καταγράψουν μελλοντικά ετήσιες ζημιές. Τα DTAs είναι άυλα στοιχεία ενεργητικού και βασίζονται στη χρηματοδοτική ικανότητα του ελληνικού δημοσίου, «το οποίο έχει μία σχετικά αδύναμη πιστωτική θέση», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας: «Αυτά τα στοιχεία αποτελούσαν περίπου το 55% του μετοχικού κεφαλαίου (CET1) των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών τον Δεκέμβριο του 2017, υπονομεύοντας την ποιότητα των κεφαλαίων τους και την ικανότητά τους να απορροφούν ζημιές».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,1% της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments