Άποψη

Σκοπιανό: Το “όχι” της αποχής σε “ναι” του θριάμβου

Σκοπιανό: Το “όχι” της αποχής σε “ναι” του θριάμβου
Ο Νίκος Μαρουλίδης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για το Σκοπιανό.

Σκοπιανό: Η αποχή του κόσμου από το δημοψήφισμα στα Σκόπια για την επικύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών», μετέτρεψε ουσιαστικά το ηχηρό «όχι» της αποχής σε «ναι» του θριάμβου.

Οι Σκοπιανοί λοιπόν δεν ψήφισαν, αλλά τελικώς αψήφησαν τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ και έδωσαν έτσι στον πρωθυπουργό των Σκοπίων την ευκαιρία να ρίξει άλλη μια… ζαριά προκειμένου να διαπραγματευτεί –αυτή τη φορά με την αντιπολίτευση- το μέλλον της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την ιστορία, υπέρ της συμφωνίας ψήφισε το 91,46%, ενώ κατά τάχθηκε το 5,65%.Όπως μεταφέρουν μαζικά μέσα της γείτονος χώρας, υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν 609.813 πολίτες, κατά 37.700, ενώ άκυρες ήταν 19.221 ψήφοι.

Συνολικά δηλαδή, 666.743 Σκοπιανοί πήγαν στις κάλπες, με τη συμμετοχή να ανέρχεται μόλις στο 36,91%.

Σκοπιανό: Το “όχι” της αποχής σε “ναι” του θριάμβου / Φωτογραφία Intimenews.gr

Ο Ζάεφ λοιπόν θα προσπαθήσει να κρατήσει όρθιο ότι έχτιζε μεθοδικά εδώ και τόσο καιρό.

Έτσι χρησιμοποιώντας την ρητορική που τον διακατέχει, θα επιδιώξει να πείσει τους «11» που θα του επικυρώσουν αρχικά μεν τη συμφωνία, αλλά από την άλλη θα τον κρατήσουν στην εξουσία.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι σημαντικός αριθμός του συντηρητικού κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, πρόσκεινται υπέρ της συμφωνίας, παρά την αποχή του ηγέτη τους, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, από το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Διαφορετικά οι κάλπες ακόμη και τον Νοέμβριο που μας έρχεται είναι η μόνη λύση για την ξεκαθάριση του πολιτικού τοπίου στα Σκόπια.

Σκοπιανό: Το “όχι” της αποχής σε “ναι” του θριάμβου / Φωτογραφία Intimenews.gr

Σ’ αυτό το σημείο, να σημειωθεί ότι, η κεντροαριστερή “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας” του Ζάεφ, μαζί με τα τέσσερα κόμματα της αλβανικής μειονότητας στη χώρα ελέγχουν 69 εκ των 120 βουλευτών που βρίσκονται στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας.

Ο Ζάεφ λοιπόν, αναζητά τους «11» από τους «51» βουλευτές του VMRO-DPMNE προκειμένου οι «69» δικοί του να γίνουν «80», δηλαδή τα δύο τρίτα που απαιτούνται προκειμένου να γίνει η αναθεώρηση του συντάγματος.

Εν αναμονή λοιπόν είτε για το “φιλί της ζωής” στον Ζαέφ, είτε για πολιτικά ντιμπέιτ.

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Νίκου Μαρουλίδη, εδώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments