Άποψη

Σεξουαλική παρενόχληση: Διαχρονικός εφιάλτης, φόβος και στόματα κλειστά

Σεξουαλική παρενόχληση: Διαχρονικός εφιάλτης, φόβος και στόματα κλειστά
Η Σοφία Λιόντου γράφει στο blog της στο pagenews.gr για τη σεξουαλική παρενόχληση και τον φόβο των θυμάτων ή των αυτοπτών μαρτύρων να μιλήσουν.

Τόσο πλούσιο το ελληνικό λεξιλόγιο κι όμως το άσχημο συναίσθημα που νιώθει κάποιος όταν ακούει ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης ή ακόμα χειρότερα όποιος την έχει υποστεί, δεν μπορεί να περιγραφεί απόλυτα με λέξη της ελληνικής, αλλά και καμιάς άλλης γλώσσας.

Τα θύματα κυριεύονται από φόβο, κρατούν το στόμα τους κλειστό και το φαινόμενο διαιωνίζεται.

Ένας καθηγητής στο ΤΕΙ Σερρών κατηγορείται ότι ζητούσε «φακελάκια» ή σεξουαλικά ανταλλάγματα από τους φοιτητές του για να περάσουν το μάθημά του.

Η είδηση αυτή αποτέλεσε αφορμή για να ανοίξει ξανά και το θέμα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, για το οποίο έχουν χυθεί τόνοι μελάνι και έχουν γίνει άπειρες συζητήσεις.

Αμέτρητοι ειδικοί έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν την ψυχολογία θύματος και θύτη όταν συμβαίνει ένα σχετικό περιστατικό, αλλά και τα κίνητρα κάποιου που παρενοχλεί σεξουαλικά.

Ο συγκεκριμένος καθηγητής, προφανώς και δεν είναι ο μόνος ούτε ο πρώτος που το κάνει αυτό, δυστυχώς.

Ούτε είναι πρωτοφανές το γεγονός πως καθηγητές παρενοχλούν σεξουαλικά μαθήτριες -φοιτήτριες (κυρίως) αλλά και γενικά μαθητές-φοιτητές, ειδικά σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Σαφώς και πρόκειται για την μειονότητα και είναι οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας.

Η πλειοψηφία των καθηγητών σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης κάνουν ευσυνείδητα την δουλειά τους και περιορίζονται στο να μάθουν στα παιδιά αυτά που χρειάζονται για να βγουν στην αγορά εργασίας.

Ωστόσο, δυστυχώς, οι εξαιρέσεις αυτές υπάρχουν, δεν έχουν ίχνος ντροπής και χρησιμοποιούν την θέση και την «εξουσία» τους εκτοξεύοντας απειλές στους φοιτητές.

Οι φοιτητές φοβούνται να μιλήσουν, τα στόματα μένουν κλειστά, γίνεται κοινό μυστικό, που όμως κανείς δεν αποκαλύπτει.

Και αρκετοί από αυτούς που αρνούνται να χρηματίσουν καθηγητή ή να υποκύψουν στα «γούστα» του, τότε πραγματικά κάνουν πολλά χρόνια να δουν πτυχίο, αν το γεγονός δεν δημοσιοποιηθεί.

Και πώς να εξηγήσεις στον γονιό, που κοπιάζει για να πληρώσει τις σπουδές σου πως «ενώ διαβάζω δεν περνάω το μάθημα»;

Όσο τα στόματα μένουν κλειστά και οι θύτες ατιμώρητοι, τόσο η σεξουαλική παρενόχληση θα αποτελεί σύνηθες φαινόμενο και τα επόμενα χρόνια.

Άλλωστε δεν συμβαίνει μόνο τώρα, δεν συνέβη μόνο χτες, συμβαίνει αρκετά χρόνια.

Το γεγονός αυτό, ήταν πρόσφατο και συνέβη στις Σέρρες. Έτυχε να γίνει γνωστό αυτό, στο ΤΕΙ Σερρών.

Το γεγονός αυτό ίσως να συμβαίνει και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Αρκετοί ενδεχομένως να έχουν ακούσει κάτι ανάλογο στη σχολή τους ή σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου φοιτά γνωστός, φίλος κλπ, αλλά πάντα μένει εκεί.

Δύσκολο άλλωστε να αναλάβει κάποιος την ευθύνη να το αποκαλύψει, όταν τα ίδια τα θύματα απειλούνται και από φόβο δεν μιλούν.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, πως ακόμα και για τον συγκεκριμένο καθηγητή στις Σέρρες, οι περισσότεροι μίλησαν κυρίως για την «φάμπρικα» που είχε στηθεί με το φροντιστήριο, τα «φακελάκια» και τα χρήματα που ζητούσε για να περάσουν το μάθημά του οι φοιτητές, ενώ για την σεξουαλική παρενόχληση τα στόματα είναι πιο κλειστά. Ακόμα και τώρα που ήδη έχει κατηγορηθεί!

Αν το δει κανείς και εκτός εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μήπως και στους χώρους εργασίας δεν γίνεται το ίδιο; Εργοδότες απειλούν εργαζόμενες με απόλυση αν δεν υποκύψουν, ενώ άπειρες είναι οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε δουλειές ακόμα και από συναδέλφους. Τόσες και τόσες περιπτώσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο. Μέχρι και στο Χόλιγουντ με το πρόσφατο σκάνδαλο.

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες έχουν δεχτεί παρενόχληση στην εργασία τους

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες (52%) και σχεδόν τα 2/3 (63%) των γυναικών ηλικίας 18-24 ετών, δήλωσαν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο της εργασίας τους, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 από το Trades Union Congress.

Στην έρευνα συμμετείχε ένας σημαντικός αριθμός 1.533 Βρετανών ενηλίκων γυναικών, όπου ορισμένες εξ’ αυτών, είτε στην παρούσα θέση της εργασίας τους είτε κατά το παρελθόν, υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση.

Συγκεκριμένα σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες (32%), έχει έρθει αντιμέτωπη με ανεπιθύμητα αστεία σεξουαλικού χαρακτήρα στο χώρο της εργασίας της.

Το 28% των γυναικών έχουν γίνει αντικείμενο σεξουαλικού σχολιασμού στη δουλειά τους, σχετικά με το σώμα ή με τα ρούχα τους

Το 1/4 των γυναικών (23%) έχει βιώσει κάποιο ανεπιθύμητο άγγιγμα στο χέρι, στο γόνατο ή στο κάτω μέρος της πλάτης, εντός του πλαισίου της εργασίας τους.

Το 20% των γυναικών έχει δεχθεί ανεπιθύμητες σεξουαλικές προτάσεις στο χώρο εργασίας.

Ενώ, μόλις το 12% των γυναικών έχει εμπλακεί σε κάποια καταναγκαστική σεξουαλική επαφή ή έχει δεχθεί κάποιο ερωτικό φιλί στον εργασιακό χώρο.

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες έχουν δεχτεί παρενόχληση στην εργασία τους

Θα ήταν σημαντική παράλειψη αν δεν αναφερόταν και η άλλη μεριά, αυτή που οι μαθήτριες ή οι μαθητές παρενοχλούν σεξουαλικά κάποιον καθηγητή. Περιπτώσεις στις οποίες ο καθηγητής έχει κατηγορηθεί άδικα σαν εκδίκηση επειδή δεν ανταποκρίθηκε στο ενδιαφέρον του μαθητή- μαθήτριάς του.

Εν κατακλείδι, η σεξουαλική παρενόχληση, από όποια πλευρά κι αν προέρχεται, σε όποιο χώρο και αν συμβαίνει, είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς δεν είναι πρωτοφανές. Μπορεί να προκαλεί αποτροπιασμό, αλλά πλέον είναι τόσο συνηθισμένο που δεν σοκάρεται κάποιος όταν το ακούει.

Ίσως όταν πάψει να είναι κοινό μυστικό, όταν ο φόβος δεν καταφέρνει να κλείνει στόματα ώστε να τιμωρούνται οι θύτες, ίσως τότε υπάρχει ελπίδα να πάψει να συμβαίνει με αυτή την συχνότητα και σε αυτόν τον βαθμό…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments