Αυτοδιοίκηση

Μανώλης Λαμψίδης: Φορείς, επιτροπές και ομάδες του Μακεδονικού Αγώνα εναντίον του

Μανώλης Λαμψίδης: Φορείς, επιτροπές και ομάδες του Μακεδονικού Αγώνα εναντίον του
Ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς, Μανώλης Λαμψίδης, δέχεται πυρά από φορείς, επιτροπές και ομάδες του Μακεδονικού Αγώνα για τις δηλώσεις του.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη του OTAVOICE για τα ανθελληνικά σχόλια που έκανε ο Μανώλης Λαμψίδης, υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς, στην επίσημη σελίδα της εκδήλωσης του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ακολουθεί μια ανακοίνωση- παρέμβαση από τις πατριωτικές δυνάμεις Αγώνα για την Μακεδονία, που ζητούν την καταδίκη των θέσεων που εξέφρασε το επιφανές στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην συμπρωτεύουσα.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι πρόκειται για μία ακόμη αυθόρμητη έκφραση οργής και αγανάκτησης για τις απανωτές προσβολές προς την Ιστορία της Μακεδονίας και καλούν κάθε υγιή σκεπτόμενο πολίτη να καταδικάσει τέτοια φαινόμενα που ενισχύουν την θρασύτητα της σκοπιανής προπαγάνδας.

Την ανακοίνωση που επικεντρώνεται στην ανιστόρητη και ανθελληνική αναφορά της ονομασίας SOLUN για τη Θεσσαλονίκη, υπογράφουν επίσημα όργανα και διαδικτυακές ομάδες Αγώνα για την Μακεδονία, καθώς και προσωπικότητες που στήριξαν από την αρχή την εθνική προσπάθεια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και τα παζάρια για την Μακεδονία.

Παράλληλα τις τελευταίες ώρες με ανακοινώσεις στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλούν τους Θεσσαλονικείς αλλά και όλους τους Μακεδόνες να δώσουν το παρών στην εκδήλωση που διοργανώνεται με ομιλητή των Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και να εκφράσουν ειρηνικά, για μια ακόμη φορά, τη αντίθεση τους στους χειρισμούς για αυτό το μείζον εθνικό ζήτημα.

Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης, που δημοσίευσε το OTAVOICE, και ενδεικτικά η καταγραφή των φορέων που το συνυπογράφουν:

Aνιστόρητη και ανθελληνική αναφορά SOLUN για τη Θεσσαλονίκη

Την 9η Δεκεμβρίου 2018 ο κ. Λαμψίδης Εμμανουήλ , τέως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στέλεχος του Σύριζα και υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμαριάς ανήρτησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook δημοσίευση, η οποία επισυνάφθηκε στην δημόσια πρόσκληση της ομιλίας του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη που θα λάβει χώρα την 14η Δεκεμβρίου 2018 μέσω του ίδιου μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Στο περιεχόμενο της δημοσίευσης του αναφέρει την ίδρυση ομάδας δικηγόρων με την επωνυμία «ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ» καθώς και τους στόχους και σκοπούς της ομάδας.

Το κείμενο εξ ολοκλήρου είναι αποτυπωμένο στη σλαβική γλώσσα, εκτός από την επωνυμία της ως άνω ομάδας δικηγόρων που είναι αποτυπωμένη εκτός από την σλαβική γλώσσα και στην ελληνική και αγγλική. Στα στοιχεία επικοινωνίας αυτής της ομάδας, ως τόπος αναφέρεται επί λέξει  Τσιμισκή 5, Σολούν.

Η σοκαριστική προσφώνηση του τοπωνυμίου της Θεσσαλονίκης, ως Σολούν, αποτελεί βαρύτατη προσβολή της εθνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς  των Ελλήνων πολιτών.

Τα τοπωνύμια αποτελούν μέρος του πολιτισμού και της ιστορίας ενός λαού και δεν είναι απλά η γεωγραφική ονομασία ενός τόπου. Αποτελούν τμήμα της ιστορίας και του πολιτισμού και είναι άρρηκτα δεμένα με την ιστορία κάθε τόπου και αποκαλύπτουν με την ορθή ετυμολογία και ερμηνεία τους, τις ιστορικές πτυχές ενός τόπου. Αποκαλύπτουν την ίδια την ιστορία του , που είναι δημιούργημα των ανθρώπων, μείγμα πράξεων, δράσεων, ηθών, εθίμων,  και παραδόσεων.

Ως εκ τούτων τα τοπωνύμια είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία και την παράδοση των κατοίκων της κάθε περιοχής και παρέχουν πληροφορίες ιστορικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, τοπογραφικές, γεωγραφικές, εθνολογικές και λαογραφικές.

Η σημασία των τοπωνυμίων για την Ιστορία, τη Γλωσσολογία και τη Λαογραφία έχει υπογραμμιστεί επανειλημμένα από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, με κορυφαία την κλασική φράση του Α. Μηλιαράκη, ότι τα τοπωνύμια μοιάζουν με «επιγραφάς γεγλυμμένας επί του εδάφους» . Άξιος επισήμανσης είναι και ο χαρακτηρισμός τους ως «φωνές των προγόνων που μας άφησαν φεύγοντας, για να επικοινωνούμε με αυτούς».

Τη μεγάλη σημασία που έχουν τα τοπωνύμια για ένα τόπο αναγνώρισαν τα Ηνωμένα Έθνη, γι αυτό ανέλαβαν πρόγραμμα παγκόσμιας καταγραφής και τυποποίησης ονομάτων, συμπεριλαμβανομένων και των τοπωνυμίων. Ο πρόεδρος δε, της Έβδομης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων υποστήριξε ότι τα τοπωνύμια είναι «το περιβάλλον μας και ο αέρας που αναπνέουμε».

Η αναφορά της Θεσσαλονίκης, ως Σολούν πέρα της σφοδρής προσβολής της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομίας των Ελλήνων, που τυγχάνει αυξημένης προστασίας στο Εθνικό μας Δίκαιο, επιδεικνύει και μία ακατανόητη στάση ενάντια στα εθνικά συμφέροντα, διότι  είναι γνωστό τοις πάση ότι, Σολούν αποκαλεί ο γειτονικός λαός των Σκοπίων, την Θεσσαλονίκη, την οποία θεωρεί, ως υπό ελληνική κατοχή πρωτεύουσα της σκλαβωμένης Μακεδονίας του Αιγαίου. Είναι το υποτιθέμενο «μακεδονικό» όνομα της. Η συγκεκριμένη αναφορά μάλιστα έλαβε χώρα σε μία χρονική περίοδο που ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται σε ένα επανειλημμένο ακραίο παροξυσμό σε καθημερινή βάση, περί ύπαρξης «μακεδονικού» έθνους, περί «Μακεδόνων του Αιγαίου» και άλλες ανυπόστατες ιστορικά δημόσιες τοποθετήσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, η αναφορά της Θεσσαλονίκης ως Σολούν, ως εξόχως ανιστόρητη, ανθελληνική και παρανοϊκή επιβάλλεται να καταδικαστεί  από την επίσημη πολιτεία, τον Πρωθυπουργό, τα κοινοβουλευτικά κόμματα,  τους θεσμούς και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας, καθώς δεν μπορεί να παραμένει αίολη και να δημιουργεί εθνικά τετελεσμένα ή να δίνει επιχειρήματα στην  ανθελληνική προπαγάνδα και στον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών.

Ζητάμε λοιπόν την άμεση καταδίκη της απαράδεκτης και προσβλητικής τοποθέτησης που προσβάλει κάθε Έλληνα και Ελληνίδα και επιφυλασσόμαστε ως δημοκρατικοί πολίτες και πατριώτες για κάθε έννομο δικαίωμα μας απέναντι σε μια τοποθέτηση που αντίκειται στα κυριαρχικά δικαιώματα του Ελληνισμού και στην Ιστορική Παρακαταθήκη.

Η Μακεδονία δεν διαπραγματεύεται ούτε η Θεσσαλονίκη χαρίζεται.

-Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

-Ομοσπονδία Πατριωτικών και Ορθόδοξων Σωματείων

-Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης

-Πτολεμαίοι Μακεδόνες

-Κίνημα της Σημαίας

-Πισοδέρι 2018 Επιτροπή Αγώνα

-Παγκόσμια Ελληνική Αφύπνιση

-Ελληνικός Πατριωτικός Σύνδεσμος Επιχειρηματικότητας

-Μακεδονική Κοινότητα Νέων

-Πορεία  Σερρών για την Μακεδονία

-Έλληνες σε Εγρήγορση

-Κινητοποιήσεις υπέρ του Ελληνικού Έθνους

Το κείμενο συνυπογράφουν και οι:

-Πατσίκας Μιχάλης-Ιδρυτικό Μέλος του «Ανένδοτου Αγώνα για την Μακεδονία και την Δημοκρατία»

-Βασιλειάδης Δαμιανός-Συγγραφέας, Καθηγητής

-Αμπατζόγλου Ιωάννης-Ακτινοφυσικός, Αλεξανδρούπολη

-Αναστασίου Χρήστος-Επιχειρηματίας, Θεσσαλονίκη

-Δεληγιαννίδης Γεώργιος-Επιχειρηματίας, Θεσσαλονίκη

-Μακρίδης Νίκος-Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης

-Χατζηθεοδωρίδης Ηρακλής-Περιφερειακός Σύμβουλος ΑΜΘ

-Γώγoς Πέτρος-Μέλος Επιτροπής Αγώνα Φλώρινας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments