Διεθνή

Βρυξέλλες: Ηχηρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Τουρκία – Για πρώτη φορά “στοχευμένα μέτρα”

Βρυξέλλες: Ηχηρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Τουρκία – Για πρώτη φορά “στοχευμένα μέτρα”
Η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, εξελίχθηκε σε βαρύ κλίμα εναντίον της Τουρκίας. Οι ηγέτες επικύρωσαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 18ης Ιουνίου και δήλωσαν έτοιμοι να ανταποκριθούν «κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο». Στοχευμένα μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

Την αλληλεγγύη και την πλήρη στήριξη τους προς την Κύπρο εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ τάχθηκαν υπέρ του να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα εναντίον της Aγκυρας. Κατά τη Σύνοδο Κορυφής που εξελίχθηκε στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της ΕΕ χαρακτήρισαν «παράνομες» τις δραστηριότητες εξορύξεων της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο και τόνισαν «ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις».

Η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξελίχθηκε σε βαρύ κλίμα εναντίον της Τουρκίας. Οι ηγέτες επικύρωσαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 18ης Ιουνίου και δήλωσαν έτοιμοι να ανταποκριθούν «κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα συμπεράσματα.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετεί την έκκληση των υπουργών Εξωτερικών προς την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν «χωρίς καθυστέρηση» προτάσεις για μέτρα κατά της Τουρκίας.

Συγχρόνως, προστέθηκε και μία νέα παράμετρος στα συμπεράσματα της Συνόδου, η οποία είναι η ανάγκη να παρουσιαστούν «στοχευμένα μέτρα». Τα μέτρα αυτά θα τα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς μπορεί να είναι.

Οι πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των Βρυξελλών ανάμεσα στις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι για κυρώσεις, είναι η περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία, η μη περαιτέρω αναµόρφωση της τελωνειακής ένωσης, η αναστολή των συναντήσεων του Συµβουλίου Υψηλού Επιπέδου και το «πάγωµα» όλων των κεφαλαίων.

Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής ∆ράσης αναμένεται να προτείνει συγκριμένα μέτρα για τις παράνομες δράσεις της Τουρκίας. Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι προτάσεις να κινηθούν στο ίδιο πλαίσιο µε τα μέτρα που επιβλήθηκαν για την Κριµαία, όπως κυρώσεις σε βάρος της εταιρείας, συλλήψεις υπευθύνων της εταιρείας ή απαγόρευση εισόδου συγκεκριμένων προσώπων στην ΕΕ.

Ο Αναστασιάδης… τα είπε όλα για την Τουρκία

Το ζήτημα για την Τουρκία έθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αλληλεγγύη τους, αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες της Τουρκίας και ειδικά τις τελευταίες μέρες στην Κυπριακή ΑΟΖ και τόνισε πως αν δεν υπάρξει ένα σαφές μήνυμα δεν θα λάβει η Τουρκία τα μηνύματα που πρέπει.

Επιθετικός ο Τσίπρας για την Τουρκία

Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία και αν δεν υπάρξει αντίδραση αυτές οι συμπεριφορές θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως δεν είναι δυνατό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παίρνει μέτρα και να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την Ουκρανία, να παίρνει μέτρα για τη Βενεζουέλα και το Ιράν και να μην παίρνει μέτρα όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους, δηλαδή η ευρωπαϊκή κυριαρχία από την Τουρκία.

Τόνισε πως η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έκλεισαν ποτέ την πόρτα του διαλόγου και δήλωσε τη διάθεση να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments