Διεθνή

Brexit: Δεν επιθυμεί παράταση της μεταβατικής περιόδου το Ηνωμένο Βασίλειο

Brexit: Δεν επιθυμεί παράταση της μεταβατικής περιόδου το Ηνωμένο Βασίλειο
Brexit: Δεν θα ζητήσει καμία παράταση της μεταβατικής περιόδου του Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο. Τι τονίζουν Νίκολα Στέρτζον και Μαρκ Ντρέικφορντ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε επισήμως την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δε θα υποβάλει αίτημα για παράταση της μεταβατικής περιόδου του Brexit πέρα από το τέλος τους έτους.  Η βρετανική κυβέρνηση είχε δικαίωμα να ζητήσει παράταση ενός ή δύο ετών έως το τέλος του τρέχοντος μήνα. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση Τζόνσον διατεινόταν ότι δεν ήταν στις προθέσεις της η εξασφάλιση παράτασης, παρά το γεγονός ότι στους μέχρι τώρα τέσσερις γύρους διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

«Η στιγμή για μια παράταση έχει τώρα παρέλθει», δήλωσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Μάικλ Γκόουβ, που έχει τη γενική ευθύνη συντονισμού των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε δημοσίευμα των Financial Times ότι για να αποφευχθεί πρόσθετη επιβάρυνση των επιχειρήσεων μετά από την πανδημία δε θα επιβληθούν πλήρεις τελωνειακοί και συνοριακοί έλεγχοι σε εισαγόμενα από την Ένωση προϊόντα από την 1η Ιαναουρίου του 2021. Πιστεύεται ότι τα προσωρινά πιο χαλαρά μέτρα ελέγχου θα ισχύσουν για περίοδο έξι μηνών. Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, και ο αντίστοιχος πρωθυπουργός της Ουαλίας, Μαρκ Ντρέικφορντ, είχαν απαιτήσει με επιστολή τους προς τον Μπόρις Τζόνσον παράταση της μεταβατικής περιόδου. Το αντίθετο, σημείωναν, θα ήταν «πρωτοφανώς απερίσκεπτη» επιλογή με δυνητικά «καταστροφικά» αποτελέσματα εν μέσω πανδημίας.

Όπως λένε οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών η κρίση του κορωνοϊού έχει καταστήσει «εξαιρετικά ριψοκίνδυνη» την λήξη της προθεσμίας στο τέλος του έτους, ως συνέπεια του Brexit. «Ενώ ελπίζουμε ότι το δεύτερο εξάμηνο αυτού του έτους θα δούμε την έναρξη της ανάκαμψης, πιστεύουμε ότι η έξοδος από την μεταβατική περίοδο στο τέλος του έτους θα είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνη. Θα καταφέρει περαιτέρω σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό σοκ επιπλέον της κρίσης της Covid-19, πλήττοντας επιχειρήσεις τα αποθέματα των οποίων έχουν εξαντληθεί και οδηγώντας σε περισσότερες πτωχεύσεις και απολύσεις».

Υπενθυμίζεται, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απειλεί να ασκήσει βέτο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για τις μελλοντικές σχέσεις τους.

Μια έκθεση, που υπεβλήθη σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές προς ψήφιση, προτρέπει τον Μπόρις Τζόνσον «να αναθεωρήσει επειγόντως τη διαπραγματευτική του θέση και να λάβει μέρος με εποικοδομητικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις για ισότιμους όρους ανταγωνισμού, διότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο». Η σχετική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου. Οι ευρωβουλευτές φοβούνται ότι η βρετανική κυβέρνηση, η οποία στο μέλλον θα είναι ανεξάρτητη από τους κανόνες των Βρυξελλών, θέλει να νοθεύσει τον ανταγωνισμό στην ήπειρο μέσω χαλαρότερων κανονισμών. Αυτή είναι μια ανησυχία που ώθησε εξαρχής κράτη – μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, να ζητούν κοινές προδιαγραφές λ.χ. για το περιβάλλον, την αγορά εργασίας και τις κρατικές ενισχύσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments