Διεθνή

Εκλογές στην Αμερική 2020: Live η μάχη Τραμπ και Μπάιντεν

Εκλογές στην Αμερική 2020: Live η μάχη Τραμπ και Μπάιντεν
Εκλογές στην Αμερική 2020: Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς μπορεί στις δημοσκοπήσεις να προηγείται ο Τζο Μπάιντεν, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο, καθώς και το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν πίσω από τη Χίλαρι Κλίντον.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει στραμμένο το βλέμμα του ολόκληρος ο πλανήτης, με την μεγάλη αναμέτρηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν να εξελίσσεται σε μάχη για πολλά νεύρα.  Οι δυο τους διασταύρωσαν τα “ξίφη” τους μέχρι την τελευταία στιγμή με ομιλίες και επισκέψεις στις Πολιτείες – κλειδιά σε μια αναμέτρηση που κυριαρχήθηκε από δύο ζητήματα: την πανδημία του κορωνοϊού και το κίνημα “Black Lives Matter”.

Μαζί παρακολουθούμε στο pagenews.gr την τελική ευθεία αυτής της αναμέτρησης με άρθρα, ενημέρωση από τι δημοσιεύεται στα social media, τι μεταδίδουν οι Έλληνες απεσταλμένοι ή ανταποκριτές στις ΗΠΑ, καθώς και τα ρεπορτάζ των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Εκλογές στην Αμερική 2020: Live η μάχη Τραμπ και Μπάιντεν

13:37

Σύμφωνα με το NBC, μετά από καυγά έξω από τον Λευκό Οίκο τραυματίστηκαν μια γυναίκα και τρεις άνδρες. Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, τα ξημερώματα (02:30) της Τετάρτης, έξω από τον Λευκό Οίκο μια γυναίκα και τρεις άνδρες μαχαιρώθηκαν μετά από μεταξύ τους αντιπαράθεση.

Σύμφωνα με την τοπική Αστυνομία, τα θύματα αναγνωρίστηκαν ως υποστηρικτές μιας ακροδεξιάς ομάδας ονόματι «Proud Boys» που υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με το NBC, συλλήψεις δεν έχουν γίνει ακόμα.

11:33

Για ποιες πολιτείες δεν έχει κριθεί το αποτέλεσμα
Σε εννέα πολιτείες δεν υπάρχει ακόμα τελικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για:

  • Αλάσκα
  • Αριζόνα
  • Τζόρτζια
  • Μίσιγκαν
  • Μέιν
  • Νεβάδα
  • Βόρεια Καρολίνα
  • Πενσυλβάνια
  • Ουισκόνσιν
11:04

Προβάδισμα Τραμπ με μόλις 70.000 ψήφους στο Μίσιγκαν

H ενσωμάτωση των ψήφων στο Μίσιγκαν βρίσκεται στο 83%, και σύμφωνα με τον πολιτικό ανταποκριτή του Politico, ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται με 70.000 ψήφου, γεγονός που μπορεί να ανατραπεί από στιγμή σε στιγμή υπέρ του Τζο Μπάιντεν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο πρώτος Ρεπουμπλικανός που κέρδισε το Μίσιγκαν από το 1988, στις προηγούμενες αμερικανικές εκλογές το 2016, έχοντας προβάδισμα 11.000 ψήφων από τη Χίλαρι Κλίντον.

10:34

Πώς διαμορφώνονται τα αποτελέσματα ως τώρα

Προς το παρόν, σύμφωνα με το Cnni, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει 224 εκλέκτορες έναντι 213 του Ντόναλντ Τραμπ.

09:58
09:39

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα σχολιάζουν πολιτικοί από την Ευρώπη. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ σε δηλώσεις του τόνισε ότι το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών, όποιο κι αν είναι δεν επηρεάζει τα ευρωπαϊκά εμπορικά συμφέροντα, καθώς οι ΗΠΑ «δεν ήταν φιλικός εταίρος για την ΕΕ».

Μιλώντας στο Radio Classique ο Λεμέρ ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει «μια ισχυρή οικονομική και πολιτική οντότητα ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ». «Το αν ο Τζο Μπάιντεν ή ο Τραμπ επιλεχθεί από τους Αμερικανούς δεν αλλάζει αυτό το στρατηγικό γεγονός. Η αμερικανική ήπειρος έχει αποσπαστεί από την ευρωπαϊκή και είναι καιρός για τους Ευρωπαίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους» κατέληξε.

Δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντόμινικ Ράαμπ. Ερωτηθείς από το Sky News εάν αυτές ήταν οι αξίες που το Ηνωμένο Βασίλειο ήθελε να δει στον ηγέτη του ελεύθερου κόσμου, ο Ράαμπ είπε: «Σεβόμαστε τις αξίες της δημοκρατίας και τους ελέγχους και τις ισορροπίες που αντικατοπτρίζονται στο αμερικανικό σύστημα που θα είμαστε πολύ σίγουροι ότι θα παράγει αποτέλεσμα. Το «περίγραμμα» των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου – ΗΠΑ μπορεί να «μετατοπιστεί λίγο» ανάλογα με τον ένοικο του Λευκού Οίκου».

 

 

09:34

Τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, σχολίασε η επικεφαλής της καμπάνιας του Τζο Μπάιντεν, Τζεν Ο΄Μάλεϊ Ντίλον. «Εάν ο πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο δικαστήριο για να εμποδίσει την κανονική καταμέτρηση των ψήφων, έχουμε νομικές ομάδες έτοιμες να αντισταθούν στην απόπειρα αυτή», σημείωσε.

09:16

Στην Πενσιλβανία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, με το CNN να αναφέρει πως απομένουν για καταμέτρηση ενάμιση εκατομμύρια ψηφοδέλτια. Όσο η διαδικασία συνεχίζεται ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Τομ Γουλφ, δεσμεύτηκε ότι θα καταμετρηθούν όπως προβλέπεται όλες οι επιστολικές ψήφοι. «Υποσχέθηκα στους ανθρώπους στην Πενσιλβανία ότι θα μετρήσουμε κάθε ψήφο και αυτό ακριβώς κάνουμε», έγραψε στα social media.

H διαδικασία συνεχίζεται και στη Φιλαδέλφεια και στο Πίτσμπεργκ, με τις εφορευτικές επιτροπές να λένε πως δεν θα ανακοινώσουν αποτελέσματα μέχρι το πρωί (τοπική ώρα). Η αναμενόμενη υποστήριξη προς τον Μπάιντεν σ’ αυτές τις δύο πόλεις πιθανώς να καθορίσει την έκβαση της αναμέτρησης στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβανία και πιθανώς σε όλες τις ΗΠΑ.

09:08

Τι σημαντικό έχει συμβεί μέχρι στιγμής στην εκλογική αναμέτρηση:

  • Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται στους εκλέκτορες με 238 έναντι 213 του Ντόναλντ Τραμ. Τονίζεται ότι για να ανακηρυχθεί νικητής χρειάζεται 270 εκλέκτορες.
  • Ο Μπάιντεν είναι σίγουρος νικητής όσον αφορά τη λαϊκή ψήφο. Κέρδισε την Αριζόνα ενώ όλα είναι ανοικτά για Πενσιλβανία και Τζόρτζια.
  • Ο νυν Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να κερδίζει στη Φλόριντα. Την ίδια ώρα, καταγγέλλει νοθεία και απειλεί ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.
08:41

“Φωτιά” έβαλε η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο και δεν θα επιτρέψει να καταμετρούνται ψήφοι στις τέσσερις τα ξημερώματα. Σύμφωνα πάντως, με τον Μπέντζαμιν Λ. Τζίνσμπεργκ, ιστορικό Ρεπουμπλικάνο δικηγόρο, που εξειδικεύεται στον εκλογικό νόμο ο Πρόεδρος πρέπει να αφήσει την καταμέτρηση όλων των ψήφων να ολοκληρωθεί.

«Κερδίζουμε παντού και ξαφνικά όλα σταμάτησαν. Είναι μια απάτη, μια νοθεία. Πιστεύω ότι έχουμε κερδίσει τις εκλογές. Θέλουμε το νόμο να έφαρμόζεται σωστά. Γι’ αυτό θα πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεν θέλουμε να βρουν μια ψήφο στις 04:00 πρωί και να την προσθέσουν» είπε μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Ντόναλντ Τραμπ.

08:16

Όπως αναφέρει το Associated Press o Μπάιντεν κερδίζει την Αριζόνα, η οποία δίνει 11 εκλέκτορες. Επίσης ισχυρίζεται πως κέρδισε και το Μέιν.  Παράλληλα, το Politico σημειώνει πως ο Δημοκρατικός υποψήφιος εξασφαλίζει μέχρι στιγμής 236 εκλέκτορες και ο Τραμπ 213.

 

 

07:55

Μετά τον Τραμπ στο βήμα ανέβηκε ο Μάικ Πενς. Ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους και σημείωσε ότι θα παραμείνουν σε εγρήγορση όσο διαρκεί η διαδικασία. Η καταμέτρηση συνεχίζεται κανονικά και οι κρίσιμες πολιτείες του Μίσιγκαν, της Πενσιλβανία και του Ουισκόνσιν είναι αυτές που θα κρίνουν τον τελικό νικητή.

Στην Τζόρτζια πάντως μειώνεται το προβάδισμα Τραμπ κατά 2,5 μονάδες:

07:22

Αυτήν την ώρα (9:22 ώρα Ελλάδας) ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις. Μπήκε καταχειροκροτούμενος στην αίθουσα, μαζί με τη σύζυγό του, Μελάνια και έκανε λόγο για «φανταστική βραδιά». Παράλληλα, ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για τη μεγάλη συμμετοχή τους. «Κερδίσαμε τη Φλόριντα, κερδίσαμε το Τέξας, κερδίσαμε τη Τζόρτζια», τόνισε.

«Αυτή είναι η πιο αργοπορημένη συνέντευξη Τύπου. Ευχαριστώ τον Αμερικανικό λαό. Εκατομμύρια μας ψήφισαν απόψε. Ευχαριστώ την Πρώτη Κυρία, την οικογένειά μου και τον Αντιπρόεδρο. Είμαστε έτοιμοι για ένα μεγάλο εορτασμό. Κερδίζουμε παντού. Είναι φανταστικά τα αποτελέσματα. Είμαστε έτοιμοι να βγούνε έξω και να γιορτάσουμε μια μεγάλη επιτυχία. Ο κόσμος γιορτάζει. Δεν περιμέναμε να κερδίσουμε τη Φλόριδα αλλά την κερδίσαμε. Κερδίσαμε το Οχάιο, το Τέξας.

Έχουμε κερδίσει και την Τζόρτζια. Μάλλον κερδίζουμε και τη Βόρεια Καρολίνα. Δεν μπορούν να μας πιάσουν εκεί. Δεν χρειαζόμαστε την Αριζόνα. Ακόμα και αν τη χάσουμε δεν μας χρειάζεται. Κερδίζουμε τη Πενσιλβανία. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Κερδίζουμε και το Μίσιγκαν. Είδα τα νούμερα και είπα “ουάου”. Κερδίζουμε και το Ουισκόνσιν. Όταν κερδίζεις το Τέξας. Με πήρε και ο κυβερνήτης του Τέξας και μου είπε δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο.

Έχουμε μια τρομερή βραδιά. Έχουμε τρομερά αποτελέσματα. Είχα προβλέψει ότι αν δεν κέρδιζαν θα μας πήγαιναν στο δικαστήριο. Το είχα πει από πριν. Στο Οχάιο έχουμε σχεδόν 500 χιλιάδες ψήφους διαφορά. Εκεί που προηγούμασταν, όμως ξαφνικά όλα σταμάτησαν. Πρόκειται για νοθεία. Πιστεύω ότι έχουμε κερδίσει τις εκλογές και πλέον πρέπει να διασφαλίσουμε τη νομιμότητα στη διαδικασία. Θα πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Δεν θέλουμε να βρούμε ψήφους στις 4 το πρωί και να την καταμετρήσουν. Είναι πολύ λυπηρή στιγμή στην ιστορία της χώρας Θέλουμε να κερδίσουμε και θα κερδίσουμε” είπε ο Ρεπουμπλικανός.

07:16

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να μιλήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στις πρώτες επίσημες δηλώσεις του, αφότου κατέκτησε και επίσημα το Τέξας. Μέχρι στιγμής ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 220 εκλέκτορες έναντι 213 του Ρεπουμπλικανού νυν Προέδρου. Για την εκλογή είναι απαραίτητοι οι 270 εκλέκτορες.

06:59
http://Τ

Ο κυβερνήτης της Αριζόνα αμφισβητεί την πρόβλεψη για νίκη του Τζο Μπάιντεν:

Την αντίδραση του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη της Αριζόνα, Νταγκ Ντάσι, προκάλεσε η πρόβλεψη του δικτύου Fox News για νίκη Μπάιντεν στην Αριζόνα. «Ας μετρήσουμε τις ψήφους, όλες τις ψήφους, πριν κάνουμε προβλέψεις», έγραψε σε ένα tweet.

Υπενθυμίζεται πως το 2016, ο Τραμπ κέρδισε στην πολιτεία αυτή με 3,5% διαφορά και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής αναμέτρησης οι Δημοκρατικοί εργάστηκαν σκληρά για την ανατροπή.

06:40

Σύμφωνα με το Associated Press, o Ντόναλντ Τραμπ έχει κερδίσει το Τέξας, το οποίο δίνει 38 εκλέκτορες. Μέχρι στιγμής ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 220 εκλέκτορες έναντι 210 του Ντόναλντ Τραμπ. Υπενθυμίζεται ότι για την εκλογή είναι απαραίτητοι οι 270 εκλέκτορες.

06:09

Απάντησε στο Μπάιντεν ο Τραμπ. Με ανάρτησή του στο Twitter, είπε ότι θα προβεί σε δηλώσεις απόψε και έκανε λόγο για «μια μεγάλη νίκη». Λίγο μετά, σε νεότερη ανάρτησή του ανέφερε: «Είμαστε στα πάνω μας, αλλά προσπαθούν να μας κλέψουν. Δεν θα τους αφήσουμε. Δεν μπορεί κανείς να ψηφίσει αφού κλείσουν οι κάλπες».

Ωστόσο, το Twitter έχει «χτυπήσει» την ανάρτηση του Τραμπ με ένδειξη για παραπλανητική πληροφορία καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι καταμετρώνται επιστολικές ψήφοι μετά το κλείσιμο της κάλπης.

05:44

Αυτή τη στιγμή (7:45 ώρα Ελλάδας) ο Τζο Μπάιντεν κάνει δηλώσεις. «Αισθανόμαστε πάρα πολύ καλά για το σημείο που βρισκόμαστε. Βρισκόμαστε καθ’ οδόν προς τη νίκη των εκλογών αυτών. Μπορεί να ξέρουμε σήμερα, μπορεί και αύριο το αποτέλεσμα. Έχουμε αυτοπεποίθηση για Αριζόνα και Μίσιγκαν αλλά και το Ουισκόνσιν. Θα κερδίσουμε και την Πενσυλβάνια» είπε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους και την ομάδα του που δούλεψε όλο αυτό το διάστημα.

05:41

Τα αμερικανικά μέσα παρουσιάζουν τους χάρτες τους για τους εκλέκτορες με διαφορετικές ενσωματώσεις. Σε κάθε περίπτωση στους εκλέκτορες μέχρι αυτή την ώρα προηγείται ο Τζο Μπάιντεν.

  • FOX: 227 εκλέκτορες ο Μπάιντεν, 204 ο Τραμπ
  • ABC: 206 εκλέκτορες ο Μπάιντεν, 179 ο Τραμπ
  • Politico: 223 εκλέκτορες ο Μπάιντεν, 136 ο Τραμπ
  • CNN: 205 εκλέκτορες ο Μπάιντεν, 136 ο Τραμπ
05:25

Πλέον οι κάλπες έχουν κλείσει σε ολόκληρη τη χώρα. Σημειώνεται πως ήδη 102 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν πριν από την 3η Νοεμβρίου. Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να προχωρήσει σε δηλώσεις στις 7:30 (ώρα Ελλάδος), όπως είπαν μέλη της προεκλογικής του καμπάνιας σε δημοσιογράφους.

05:01

Στις 7 η ώρα της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου δεν είχε αλλάξει κάτι σε σχέση πριν μισή ώρα για τους εκλέκτορες. Ο Μπάιντεν συγκέντρωνε 209 και ο Τραμπ 118. To «θρίλερ» συνεχίζεται…

Δείτε από το Associated Press

 

04:50

Τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην αμφίρροπη Αριζόνα που μπορεί να κρίνει πολλά. Στο 73% των ψήφων, ο Μπάιντεν προηγείται με 53,6% απέναντι στον Τραμπο που συγκεντρώνει το 45,1%.

04:42

Ο Μπάιντεν επικρατεί στην Καλιφόρνια (55 εκλέκτορες), στο Όρεγκον (7 εκλέκτορες) και στην Ουάσινγκτον (πολιτεία, 12 εκλέκτορες). Ο Τραμπ κερδίζει το Γουαιόμινγκ (3 εκλέκτορες).

04:32

Στις 6:30 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου η κατάσταση στους εκλέκτορες έχει διαμορφωθεί ως εξής με βάση τα στοιχεία του Associated Press: Μπάιντεν 209 – Τραμπ 118. Υπενθυμίζουμε ότι χρειάζονται 270 εκλέκτορες για να εκλεγεί κάποιος υποψήφιος πρόεδρος.

04:26

O Τζο Μπάιντεν κερδίζει το Ιλινόις (20 εκλέκτορες) και ο Ντόναλντ Τραμπ «καθαρίζει» το Μισούρι (10 εκλέκτορες)

04:20

Τα «γυρίζουν» τώρα οι εταιρείες στοιχημάτων για τον Τραμπ και τον Μπάιντεν. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εταιρείες στοιχημάτων δίνουν πλέον προβάδισμα νίκης στις εκλογές στον νυν Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, αλλάζοντας τελείως την αρχική πρόβλεψή τους, κατά την οποία ο υποψήφιος των Δημοκρατικών ήταν ο επικρατέστερος.

Σύμφωνα με τη βρετανική Betfair, η πιθανότητα νίκης του Τραμπ υπολογίζεται πως ανέρχεται στο 60%, από 39% όταν άνοιγαν οι κάλπες το πρωί χθες Τρίτης. Οι πιθανότητες του Μπάιντεν έχουν πέσει στο 40% από 61%.

Σύμφωνα με τη Smarkets Exchange, με έδρα τη Βρετανία, ο Τραμπ έχει ακόμα πιο υψηλή πιθανότητα νίκης, 65%, από 39% όταν άνοιγαν οι κάλπες. Οι πιθανότητες του Μπάιντεν έχουν πέσει στο 35% από 61%.

04:17

Η Σάρα ΜακΜπράιντ έγινε η πρώτη διεμφυλική γερουσιαστής, μια ιστορική νίκη για το LGBTQ+ κίνημα. Η Η 30χρονη Δημοκρατική κέρδισε τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της στην κούρσα για τη θέση του Ντέλαγουερ, την πολιτεία του υποψήφιου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν.

04:08

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι Δημοκρατικοί έχουν κερδίσει 40 έδρες στη Γερουσία, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι, 38. Χρειάζονται 51 έδρες για να έχει ένα κόμμα την πλειοψηφία. Οι Δημοκρατικοί έχουν 84 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 119.

03:59

Χρειάζεται να υπογραμμίσουμε ότι η επιστολική ψήφος σε πολλές πολιτείες δεν έχει ακόμα καταμετρηθεί, όπως πχ έχει γίνει στη Φλόριντα, και άρα χρειάζεται να περιμένουμε με υπομονή τα αποτελέσματα, όπως είπαμε και από την αρχή της βραδιάς. Άλλωστε, αξιωματούχοι είχαν τονίσει ότι μπορεί να χρειαστούμε και μέρες για να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα.

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στις 6:00 το πρωί της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία του Associated Press

03:55

Ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει το Κάνσας, τη Γιούτα και τη Λουιζιάνα και τουλάχιστον τις 3 από τις 5 θέσεις των εκλεκτόρων στη Νεμπράσκα. Ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει το Νιου Χάμσαϊρ.

03:50

Σύλληψη διαδηλωτή έγινε πριν από λίγη ώρα έξω από τον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι λευκός και συνελήφη επειδή πέρασε μια αστυνομική γραμμή και αντιστάθηκε στους αστυνομικούς.

Θυμίζουμε ότι έξω από τον Λευκό Οίκο διαδήλωση από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης είχε οργανώσει το Black Lives Matter.

03:41

Ο Τζο Μπάιντεν εξασφάλισε τη νίκη στο Νέο Μεξικό που δίνει 5 εκλέκτορες.

03:34

Ανατροπή του Τραμπ σε Τέξας και Οχάιο – Προηγείται σε εκλέκτορες ο Μπάιντεν

03:00

Χαμός στα social media με ψεύτικα αποτελέσματα για τις εκλογές στις ΗΠΑ και κλείσιμο λογαριασμών

02:50

Ανατροπή στο Τέξας. Πέρασε μπροστά ο Τραμπ με 50,1% στο 66% των ψήφων. Ο Μπάιντεν έχει 48,6%.

Δείτε την εικόνα που μεταφέρει το Associated Press

02:42

Στον Τραμπ η Νότια Ντακότα (3 εκλέκτορες), στον Μπάιντεν το Κονέκτικατ (7 εκλέκτορες).

02:37

Προηγείται ο Μπάιντεν σε Τέξας και Οχάιο, μπροστά ο Τραμπ σε Φλόριντα

02:31

Ο Κάνιε Γουέστ ψήφισε για πρόεδρο τον… εαυτό του. «Σήμερα ψηφίζω για πρώτη φορά στη ζωή μου για πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και είναι κάποιος που πραγματικά εμπιστεύομαι… εγώ», έγραψε στο Twitter.

https://twitter.com/kanyewest/status/1323727338387902465

02:06

Ο Τζο Μπάιντεν έχει κερδίσει τη Νέα Υόρκη που δίνει 29 εκλέκτορες.

01:59

Πώς αντιδρούν οι διαδηλωτές ενώ μαθαίνουν τα νέα στη Νέα Υόρκη.

01:56

Στην Αμερική λένε ότι όποιος Ρεπουμπλικανός δεν κερδίσει το Οχάιο, δεν βγαίνει πρόεδρος. Για την ώρα, και αν ισχύσει και πάλι αυτή η παράδοση, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πρόβλημα. Στο 54% ο Τζο Μπάιντεν είναι μπροστά με 10 μονάδες: 54,4% έναντι 44,4% του Ρεπουμπλικανού προέδρου, σύμφωνα με το Associated Press.

 

01:49

Ντέρμπι και στο Τέξας. Εκεί προηγείται ο Τζο Μπάιντεν με 49,8% έναντι 48,9 στο 48% των ψήφων. Σύμφωνα με τους αναλυτές, σε αυτή την πολιτεία μπορεί να υπάρχει εναλλαγή νικητή σε σχέση με το 2016 αφού υπάρχει αλλαγή σύνθεσης του πληθυσμού. Τίποτα, πάντως, δεν έχει κριθεί.

Δείτε τα στοιχεία από το Associated Press

01:42

Το μήνυμα της Καμάλα Χάρις των Δημοκρατικών είναι ίδιο με αυτό του Τζο Μπάιντεν. «Μείνετε στην ουρά».

01:38

«Γέρνει» προς τον Τραμπ η Φλόριντα ενώ έχει καταμετρηθεί το 88% των ψήφων. Αυτή τη στιγμή έχει πάρει μια διαφορά 50,8% απέναντι στο 48,3% του Μπάιντεν. Όπως εκτιμούν όλοι οι αναλυτές, είναι κρίσιμο για τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο να πάρει την πολιτεία που δίνει 29 εκλέκτορες.

01:32

Ο Τζο Μπάιντεν έστειλε μήνυμα στους ψηφοφόρους να παραμείνουν στην ουρά για να ψηφίσουν.

01:07

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Μπάιντεν αυτή τη στιγμή έχει κερδίσει 85 εκλέκτορες έναντι 55 του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ τρομερό ντέρμπι γίνεται στη Φλόριντα όπου στο 82% των καταμετρημένων ψήφων ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει 49,3%, έναντι 49,8% του Ρεπουμπλικανού προέδρου. Θυμίζουμε ότι για να εκλεγεί κανείς πρόεδρος χρειάζεται 270 εκλέκτορες.

00:53

Μεγάλη διαδήλωση έξω από τον Λευκό Οίκο από το κίνημα Black Lives Matter

00:33

Στις 2.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), θυμίζουμε ότι κλείνουν οι κάλπες σε:

  • Βόρεια Καρολίνα
  • Οχάιο
  • Δυτική Βιρτζίνια

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει η παράδοση ότι όποιος παίρνει το Οχάιο, γίνεται πρόεδρος. Να δούμε αν θα συνεχιστεί η παράδοση.

00:23

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, ο Μπάιντεν προηγείται στη Φλόριντα με πολύ μικρή διαφορά, ενώ το Asociated Press δίνει και το Κεντάκι και την Ιντιάνα στον Τραμπ, ενώ Βερμόντ και Βιρτζίνια πάνε στον Μπάιντεν.

00:12

Έκλεισαν οι πρώτες κάλπες – Από που θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα ο Ντόναλντ Τραμπ

00:04

Με μάσκα και ντουντούκα o υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να πείσει τους ψηφοφόρους της Πενσιλβάνια να τον στηρίξουν. Θυμίζουμε ότι η Πενσιλβάνια θεωρείται μια από τις swing states, μια αμφίρροπη πολιτεία που μπορεί να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα.

23:52

Ο σταρ του ΝΒΑ, Στέφεν Κάρι με ανάρτησή του στο Twitter ζητάει από τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν ακόμα κι αν χρειαστεί να περιμένουν. Δείτε την ανάρτηση του παίκτη των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, που όπως και ο Λεμπρόν Τζέιμς, έχει ταχθεί κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

23:45

Ο Μιχάλης Ιγνατίου μετέφερε στο Open από τις ΗΠΑ ότι το στρατόπεδο Μπάιντεν ανησυχεί για την κατάσταση στη Φλόριντα. Το επιτελείο του υποψήφιου των Δημοκρατικών έχει κινητοποιηθεί για να κερδηθεί η μάχη έστω την τελευταία στιγμή.

23:43

Η τελική πρόβλεψη του FiveThirtyEight για το αποτέλεσμα του εκλεκτορικού κολεγίου: ο Μπάιντεν έχει 89% πιθανότητες να το κερδίσει, ενώ ο Τραμπ έχει το 10%. Όπως βλέπετε, υπάρχει αστερίσκος ότι το 10% δεν είναι αμελητέο. Όλοι κρατούν «μικρό καλάθι», μετά το αποτέλεσμα του 2016 όταν η Κλίντον κέρδισε σε σύνολο ψήφων, αλλά όχι στους εκλέκτορες.

23:24

Το πρώτο tweet του Ντόναλντ Τραμπ για τη μεγάλη αποψινή βραδιά. Με κεφαλαία έγραψε: «Είμαστε πολύ καλά σε όλη τη χώρα. Σας ευχαριστώ!».

23:15

Μεγάλη διαδήλωση είναι σε εξέλιξη κατά του Ντόναλντ Τραμπ κοντά στον Λευκό Οίκο. Οι συγκεντρωμένοι κρατούν αντιρατσιστικές πικέτες και φωνάζουν συνθήματα, ενώ δεκάδες είναι και οι δημοσιογράφοι.

23:07

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα πρώτα exit poll. Η οικονομία είναι το σημαντικότερο ζήτημα για τους ψηφοφόρους στις αμερικανικές εκλογές του 2020. Ένας στους τρεις ψηφοφόρους ψήφισε με βάση την οικονομία και ένας στους πέντε ψήφισε με γνώμονα τις φυλετικές ανισότητες, σύμφωνα με το CNN, επιβεβαιώνοντας ότι το κίνημα Black Lives Matter έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην προεκλογική περίοδο.

Περίπου 1 στους 10 ψηφοφόρους δηλώνει ότι τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι η αντιμετώπιση του εγκλήματος και η ασφάλεια, ενώ ένας στους 10 ψηφίζει για την πολιτική υγειονομικής περίθαλψης.

Πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους λένε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι πιο σημαντική από την ανοικοδόμηση της οικονομίας.

Το εκλογικό σώμα είναι μοιρασμένο σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι μισοί περίπου ψηφοφόροι πιστεύουν ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο, ενώ οι άλλοι μισοί λένε το ακριβώς αντίθετο. Περίπου τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων στις εκλογές του 2020 συμφωνεί με την χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους, ενώ περίπου 3 στους 10 θεωρούν ότι είναι προσωπική επιλογή.

22:46

Σε μια γκάφα υπέπεσε ο Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του σε οπαδούς του στη Φιλαδέλφεια. Παρουσίασε τις εγγονές του ως τον γιο του που έχει φύγει από τη ζωή από το 2015 αφού είχε χάσει τη μάχη με τον καρκίνο.

«Ιδού ο γιος μου, Μπο Μπάιντεν, τον οποίο πολλοί από εσάς βοηθήσατε να εκλεγεί στη Γερουσία του Ντέλαγουερ. Ιδού η εγγονή μου, η Νάταλι», είπε, αγκαλιάζοντας από τους ώμους μια άλλη εγγονή του, τη Φίνεγκαν.

Όταν κατάλαβε τι συνέβη, ο 77χρονος υποψήφιος των Δημοκρατικών φανερά συγχυσμένος είπε: «Α, όχι, περιμένετε, δεν είναι αυτή». Και αγκάλιασε την εγγονή στην οποία είχε αναφερθεί, τη Νάταλι, που είναι κόρη του Μπο.

22:32

Το CNN μετέφερε πριν από λίγη ώρα ότι μόνο σε 7 πολιτείες έχουν ψηφίσει όσοι ψηφοφόροι είχαν ψηφίσει το 2016! Θυμίζουμε ότι στις ΗΠΑ δεν είναι υποχρεωτική η ψήφος.

22:12

To CNN έχει ανακοινώσει ότι θα έχει Live μετάδοση των αποτελεσμάτων όπως θα γνωστοποιούνται από τα εκλογικά κέντρα.

 

22:02

Το κίνημα Black Lives Matter καθόρισε εν πολλοίς την προεκλογική μάχη, ειδικά μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις. Ψηφοφόρος φοράει μάσκα που αναφέρει: «Οι μαύροι ψηφοφόροι μετρούν».

 

22:00

Δείτε live εικόνα από τη συγκέντρωση του κινήματος Black Lives Matter από την Ουάσινγκτον.

21:53

Θυμίζουμε ότι η πρώτη κάλπη που άνοιξε και καταμετρήθηκε όπως παραδοσιακά γίνεται, ήταν στο Ντίξβιλ Νοτς, ένα μικροσκοπικό οικισμό στο Νέο Χάμσαϊρ που ψηφίζει πάντα τα μεσάνυχτα ανήμερα των εκλογών. Ο Μπάιντεν κέρδισε με 5-0.

Το 2016 4 ψήφους είχε πάρει η Χίλαρι Κλίντον, 2 ο Τραμπ και 2 άλλοι υποψήφιοι.

21:38

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρετάει υποστηρικτές του φεύγοντας από τα κεντρικά γραφεία της καμπάνιας του στο Άρλινγκτον.

21:32

Οι New York Times αναφέρουν ότι πολλές πολιτείες δεν πρόκειται να έχουν ολοκληρωμένα αποτελέσματα. Η γνωστή εφημερίδα ρώτησε τους υπεύθυνους τι ποσοστό θα έχει καταμετρηθεί κατά την κρίση τους στις 4 Νοεμβρίου.

21:25

«Ο Τζο Μπάιντεν είναι η μόνη επιλογή για τους Αμερικανούς» λέει ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς.

21:09

Σε λίγη ώρα θα γίνουν γνωστά τα πρώτα Exit Poll για τις εκλογές στις ΗΠΑ. Θυμηθείτε ποιες ειναι οι κρίσιμες πολιτείες για το τελικό αποτέλεσμα.

21:05

Τι δείχνει η δημοσκόπηση της RealClearPolitics για τις εκλογές στις ΗΠΑ

20:42

Το βίντεο που δεσπόζει στον λογαριασμό του Τζο Μπάιντεν στο Twitter και καλεί τους πολίτες της Αμερικής να τον ψηφίσουν απέναντι στον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του.

20:37

«Θα αμφισβητήσουμε το αποτέλεσμα αν είναι κάτι άδικο» δηλώνει σύμβουλος του Τραμπ

20:12

Οι Αμερικανοί σταρ ψηφίζουν τον Τζο Μπάιντεν

20:03

Ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τον τάφο του γιου του Μπο, που έχει χάσει τη ζωή του από καρκίνο. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών βρέθηκε το πρωί της Τρίτης στο Γκρίνβιλ του Ντελάγουερ, όπου θα ξαναγυρίσει μετά την επίσκεψή του στην Πενσιλβάνια, για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα.

20:01

Μελάνια Τραμπ: Φόρεσε midi φόρεμα 4.500 δολαρίων και πήγε να ψηφίσει χωρίς μάσκα

19:37

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να σταματήσει να κάνει αναρτήσεις στο Twitter ούτε τη μέρα των εκλογών. Δείτε το τελευταίο βίντεο που ανέβασε:

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Betfair Exchange, ο Τραμπ κέρδισε έδαφος τη νύχτα που πέρασε στις διαδικτυακές αγορές στοιχημάτων στη Βρετανία σε ό, τι αφορά τις αμερικανικές εκλογές. Βέβαια, ο Τζο Μπάιντεν, παρέμεινε το φαβορί, σύμφωνα με την ίδια εταιρεία.

Οι πιθανότητες του Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές αυξήθηκαν σε 39% από 35% που είχε προηγουμένως στη συγκεκριμένη βρετανική πλατφόρμα. Αντίθετα, του Δημοκρατικού αντιπάλου του μειώθηκαν σε 61% από 65% που είχε προηγουμένως.

Η εκλογική αναμέτρηση Τραμπ – Μπάιντεν προβλέπεται ότι θα είναι με διαφορά το μεγαλύτερο στοιχηματικό γεγονός που έχει καταγραφεί ποτέ, με 300 εκατομμύρια στερλίνες (σχεδόν 333 εκατομμυρία ευρώ) να έχουν ήδη παιχτεί μέχρι στιγμής σε στοιχήματα στην πλατφόρμα, σύμφωνα με την Betfair Exchange.

19:30

Αντιεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ ερευνά το FBI – Ζητούσαν από τους πολίτες να μείνουν σήμερα στο σπίτι τους

19:16

Σε μια σπουδαία κίνηση προχώρησαν στη Φλόριντα. Μάικλ Τζόρνταν, Λεμπρον Τζέιμς, Μαϊάμι Χιτ, Ορλάντο Μάτζικ και πολλοί άλλοι celebrities έκαναν δωρεές ύψους 27 εκατομμυρίων δολαρίων, για να πληρωθεί το χρέος 13.000 τρόφιμων σε φυλακές και να έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές.

Θυμίζουμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ σε όλη την προεκλογική του εκστρατεία πολλές φορές μίλησε με απαξιωτικά λόγια για τους ανθρώπους του ΝΒΑ και ιδιαίτερα τον Λεμπρόν Τζέιμς.

19:06

Ο Στράτος Σαφιολέας, σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη για τις εκλογές στην Αμερική. Τι σημείωσε για τις πολιτείες – κλειδιά και τι για την επόμενη ημέρα.

19:02

Ποιος έχει το προβάδισμα και πού ποντάρουν τα γραφεία στοιχημάτων

18:58

Το Reuters μεταδίδει ζωντανά από τις Ηνωμένες Πολιτείες τη διαδικασία των εκλογών.

18:47

Ως γνωστόν με τον αθλητισμό και με τις εκλογές, μαθαίνουμε και γεωγραφία. Απόψε θα μας χρειαστεί ο χάρτης των ΗΠΑ για να ξέρουμε για ποιες πολιτείες μιλάμε.

18:41

Πότε θα ξέρουμε ποιος εκλέχθηκε πρόεδρος

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments