Πολιτική

Χαρδαλιάς μέτρα: Οι διευκρινίσεις του υφυπουργού λίγο πριν το lockdown

Χαρδαλιάς μέτρα: Οι διευκρινίσεις του υφυπουργού λίγο πριν το lockdown
Χαρδαλιάς μέτρα: «Ειδικά για τις βραδινές ώρες συνιστούμε στους πολίτες να μετακινούνται μόνο αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο», τόνισε ο υφυπουργός.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς πήρε τον λόγο μετά τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη στη σημερινή τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Ο κ. Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, διευκρίνισε τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε λίγες ώρες με το ολικό lockdown.

«Tο 24ωρο υπάρχει περιορισμός στις μετακινήσεις των πολιτών σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν μόνο κάποιες εξαιρέσεις», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στις μετακινήσεις μόνο με sms για τους προβλεπόμενους λόγους.  Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για λελογισμένη αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας. «Ειδικά για τις βραδινές ώρες συνιστούμε στους πολίτες να μετακινούνται μόνο αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο», τόνισε.

«Tα πρόστιμα έχουν διπλασιαστεί, οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί»

Ο υφυπουργός έκανε έκκληση προς τους πολίτες για μια λογική χρήση των δυνατοτήτων μετακίνησης και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. Παράλληλα αναφέρθηκε στον διπλασιασμό των προστίμων για τους παραβάτες των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι από τα 150 ευρώ το πρόστιμο θα φτάσει πλέον τα 300.

Διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις

  • Για την μετακίνηση των εργαζομένων χρειάζεται το σχετικό έγγραφο από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
  • Οι νεοσύλλεκτοι της επόμενης εβδομάδας θα μπορούν να συνοδεύονται από τους γονείς τους και μόνο. Για την επιστροφή, οι γονείς θα πρέπει να έχουν βεβαίωση από το κέντρο εκπαίδευσης.
  • Διασφαλίσαμε rapid test για όλους τους εργαζόμενους σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, ώστε να υποβάλλονται σε έλεγχο κάθε εβδομάδα οι εργαζόμενοι και να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
  • Η μετακίνηση για κυνήγι ή ψάρεμα δεν εμπίπτει στους λόγους εξαίρεσης στις μετακινήσεις.
  • Όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα και από τα χερσαία και σύνορα και αεροπορικώς πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR έως και 72 ώρες από τη λήψη του σχετικού δείγματος
  • Από αύριο για επίσκεψη σε κομμωτήριο, θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 2 στα sms
  • Για την περιοχή της Σάμου δεν θα ισχύει το SMS για την κυκλοφορία των πολιτών, ενώ στην Καρδίτσα, θα ισχύει το SMS, κανονικά, ενώ θα λειτουργούν τα καταστήματα λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου.
  • Το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπεται σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.
  • Για την ενημέρωση του κοινού και τις επιχειρήσεις, πρέπει να απευθύνονται στον αριθμό 1520.

Παράλληλα ανέφερε και ένα επιπλέον, όπως είπε μέτρο, που είναι το εξής: «Κάθε βδομάδα θα στέλνουμε σε κάθε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων rapid tests για όλους τους εργαζομένους»

Για την επέτειο του Πολυτεχνείου

«Το 2020 δεν γιορτάσαμε τίποτα από όλα αυτά που μας ενώνουν. Το ίδιο θα κάνουμε και με την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Θα τιμηθεί με κατάθεση στεφάνου κατά μονάς από τα κόμματα».

Τι είπε για την έξοδο των πολιτών από τα αστικά κέντρα

«Μας προβληματίζει η σημερινή κινητικότητα [έξοδος από τα αστικά κέντρα». Τις επόμενες μέρες οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε: «Όσοι μετακινούνται εκτός νομού, να συμπεριφέρονται ως δυνάμει φορείς του ιού».

«Σήμερα βλέπουμε έξαρση σε όλη την Ελλάδα [όχι μόνο σε Αθήνα». Για όσους έφυγαν από την Αθήνα, συνιστούμε όπου πάνε να μείνουν σπίτι και να μην ανακατευτούν με άλλα νοικοκυριά», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης.

Ηλικιακά χαρακτηριστικά

  • Οι νέοι 19-39 έχουν την μεγαλύτερη επιβάρυνση
  • Στις ηλικίες 40-65 πλησίασε τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχο πληθυσμού
  • Ιδιαίτερη ανησυχία από την αύξηση διαγνώσεων στους άνω των 65
  • Η πλατφόρμα δήλωσης για τις αναστολές εργασίας ανοίγουν στις 15 Νοεμβρίου.

Δείτε όλη την ενημέρωση:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments