Οικονομία

Ασφαλιστικό: Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή – Έρχεται ο «ατομικός κουμπαράς»

Ασφαλιστικό: Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή – Έρχεται ο «ατομικός κουμπαράς»
Ασφαλιστικό: Συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο όπου ένα από τα θέματα που βρίσκεται στο επίκεντρο είναι και ο «ατομικός κουμπαράς».

Συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο όπου ένα από τα θέματα που βρίσκεται στο επίκεντρο είναι και ο «ατομικός κουμπαράς».

Τι δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης

Αρκετές τοποθετήσεις περιελάμβανε η σημερινή ημέρα στη Βουλή. Ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως “δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε άλλα λάθη στο ασφαλιστικό σύστημα”. Ο κ. Χατζηδάκης έκλεισε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στις βασικές διατάξεις.

Μεταξύ άλλων κατά τη συζήτηση του του νομοσχεδίου «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε αυτό που είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας ότι θέλουμε να κάνουμε τους νέους ανθρώπους επενδυτές. Θέλουμε να τους κάνουμε Ευρωπαίους, θέλουμε από αριθμοί που είναι σήμερα που βάζουν τα χρήματά τους σε έναν κουβά για να πληρώνουν τους σημερινούς συνταξιούχους, να τους δείξουμε εμπιστοσύνη και να τους αφήσουμε να κάνουν ατομικούς λογαριασμούς. Ώστε να ξέρουν πού πάνε τα λεφτά τους, και να έχουν έλεγχο στη σύνταξή τους.

Οι νέοι δεν εμπνέονται από το σημερινό σύστημα όπως εσείς γιατί έχουν δει όλες τις περικοπές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Αν αυτό είναι το όραμά σας να το χαίρεστε, αλλά αυτή η προσέγγιση δεν είναι προσέγγιση Ευρώπης, ούτε κοινής λογικής ! Εμείς ακολουθούμε το μοντέλο των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών και κάνουμε ένα άνοιγμα στη νέα γενιά γιατί δεν θέλουμε η Ελλάδα να είναι η «τελευταία τρύπα του ζουρνά» που δεν συμμετέχει στη διεθνή τάση (σ.σ. της υιοθέτησης κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων). Εμείς είμαστε μια πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση…το βράδυ θα δούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν την αύξηση των συντάξεων των νέων, γιατί σας τυφλώνει ο δογματισμός σας ! Είστε χορηγοί μας, σας ευχαριστούμε και είμαστε ευγνώμονες. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε άλλα λάθη στο ασφαλιστικό σύστημα. Εμείς βλέπουμε τι γίνεται στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και το ακολουθούμε. Εσείς μείνετε με τα δόγματά σας», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Έρχεται ο «ατομικός κουμπαράς»

Η σημαντικότερη αλλαγή στο σύστημα είναι αυτή του ατομικού κουμπαρά όπου θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους ασφαλισμένους να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο της επικουρικής σύνταξης.

Πως θα λειτουργεί το νέο σύστημα

Αντί ενός γενικού «κορβανά» για τις επικουρικές, στον οποίο σήμερα τοποθετούνται οι εισφορές των σημερινών εργαζομένων και κατευθύνονται στην πληρωμή των επικουρικών συντάξεων των σημερινών συνταξιούχων, υιοθετείται –όπως προαναφέρθηκε- η λογική του «ατομικού κουμπαρά» για τον κάθε νέο που θα συμμετάσχει στο νέο σύστημα. Ειδικότερα, οι εισφορές των νέων θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις. Οι εισφορές που πληρώνει ο κάθε νέος εργαζόμενος θα πηγαίνουν στη δική του σύνταξη, η οποία θα υπολογίζεται στη βάση του σωρευμένου ποσού εισφορών και αποδόσεων. Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει. Δηλαδή 6,5% μέχρι τα μέσα του 2022 και 6% από εκεί και πέρα για τους μισθωτούς και βάσει ασφαλιστικής κλάσης για τους αυτοαπασχολούμενους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments