Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 06/09: Σε έξαρση οι δείκτες της πανδημίας

Κρούσματα σήμερα 06/09: Σε έξαρση οι δείκτες της πανδημίας
Κρούσματα σήμερα 06/09: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα 06/09 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Κυριακή τα κρούσματα ανήλθαν στα 1.291, εκ των οποίων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής εντοπίστηκαν 254 και στην Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 115 λοιμώξεις. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μέτρο της αναστολής των καθηκόντων των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Παρόλα αυτά οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και ήδη οι ειδικοί ανησυχούν λόγω της παράλληλης αύξησης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων.

 Κρούσματα σήμερα 06/09

Σαρηγιάννης: Πάνω από 5.000 κρούσματα ημερησίως στα τέλη Σεπτεμβρίου

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκανε λόγο για μια πτωτική πορεία που παρουσιάζουν τα κρούσματα και όπως τόνισε, αυτό είναι θετικό.

Ωστόσο, όπως εκτιμά, στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ξεπεράσουμε τα 5.000 κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως, με βάση τα ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα και μοντέλα. «Οι δείκτες των ασθενών στις ΜΕΘ και των νεκρών θα διαγράψουν μια ανοδική πορεία. Στα μέσα-τέλη του Οκτώβρη θα δούμε αποκλιμάκωση», πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Από την άλλη, ο κ. Μανωλόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για το άνοιγμα των σχολείων και την απειλή της μετάλλαξης Δ: «Θα είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα με τη διασπορά του ιού στα σχολεία λόγω της μετάλλαξης Δέλτα», ανέφερε. Τέλος, όπως τόνισε ο καθηγητής, το επόμενο διάστημα αναμένεται να κολλήσουν πολλοί ανεμβολίαστοι, ακόμα και κάποιοι από τους εμβολιασμένους, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να θεωρείται ρουτίνα ο καθημερινός θάνατος 40 συνανθρώπων μας.

Παγώνη: Να μπουν συνεργεία εμβολιασμού έξω από σχολεία

Συγκεκριμένα, η Ματίνα Παγώνη δήλωσε για τους εικονικούς εμβολιασμούς στην Καρδίτσα ότι αποτελεί έγκλημα και ενέχει μεγάλο κίνδυνο διασποράς του ιού «Αυτό που έγινε στην Καρδίτσα είναι έγκλημα. Από αυτούς που πήραν τα πιστοποιητικά ένας να ήταν ασυμπτωματικός σκεφτείτε σε πόσο κόσμο θα μπορούσε να μεταδώσει τον ιό», ανέφερε

Όσον αφορά στην υπάλληλο που είχε πρόσβαση στην πλατφόρμα με τους κωδικούς τόνισε πως δεν πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά της ενώ κατά τη γνώμη της η υπόθεση θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει: «Ένα άτομο έχει τους κωδικούς, η συγκεκριμένη υπάλληλος δεν πρέπει να επιστέψει στη δουλειά της. Θα έπρεπε ήδη να είχε ολοκληρωθεί η ΕΔΕ και να έχει λήξει η υπόθεση». «Αυτή η ιστορία υπονομεύει το τέλος της πανδημίας. Δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί ούτε καν ιχνηλάτηση».

Σχετικά με την άρνηση διασωλήνωσης

Σχετικά με τους ασθενείς στα νοσοκομεία που αρνούνται να διασωληνωθούν, η Ματίνα Παγώνη δήλωσε πως στην περίπτωση του περιστατικού στον Ευαγγελισμό, οι γιατροί διαχειρίστηκαν άψογα την υπόθεση. «Αναγκαστικά έπρεπε να πας με δικαστική παρέμβαση για να σώσεις τον άρρωστο», πρόσθεσε.

Μάλιστα τόνισε πως δεν είναι σπάνιο να εμφανίζονται δικηγόροι στα νοσοκομεία έξω από τις μονάδες και έχουμε πάρε-δώσε μαζί τους. Eπίσης σχετικά με τους γιατρούς που καλούν τον κόσμο να αρνηθεί τον εμβολιασμό, η Ματίνα Παγώνη συμφώνησε ότι δεν έχουν θέση στο ΕΣΥ. Μάλιστα η Ματίνα Παγώνη  αποκάλυψε πως δέχεται σοβαρές απειλές στο κινητό της, αλλά αυτό όπως δήλωσε δεν την εμποδίζει να βγαίνει και να ενημερώνει.

Σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών

Για τον εμβολιασμό των παιδιών ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων, σημείωσε πως τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης στις ηλικίες 12-17 είναι πολύ χαμηλά. «Φοβόμαστε ότι αν δεν εμβολιαστούν θα κολλήσουν πολλά παιδιά. Η μετάλλαξη Δ δεν παίζει το έχουμε δει και στην Αμερική. Οφείλουμε να τα ενημερώσουμε τα παιδιά. Δεν πρέπει να περιμένουμε σε αυτή τη φάση», πρόσθεσε.

Επιπλέον, έκανε ανοιχτή πρόταση να υπάρξουν συνεργεία εμβολιασμού έξω από τα σχολείο, που θα εμβολιάζουν για παιδιά και γονείς. Τέλος, διευκρίνισε πως σε καμία περίπτωση, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, δεν εκμεταλλευόμαστε τα παιδιά για να χτιστεί το τείχος ανοσίας.

Η εκτίμηση Βατόπουλου για το πώς θα είναι τα επόμενα χρόνια με τον Covid

«Η επιδημία είναι εδώ, θα υπάρχει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε αρχικά ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».

Οπως εξήγησε, αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς το χρονικό διάστημα το οποίο θα διαρκέσει, σημείωσε πως «για μερικά χρόνια θα έχουμε τον φόβο, θα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας την ανάγκη ατομικής προστασίας όταν είμαστε σε χώρους που υπάρχει πολύς κόσμος, δηλαδή συναυλίες, γήπεδα, μεγάλες συγκεντρώσεις, ταξίδια. Θα πρέπει να τα κάνουμε με προσοχή».

«Ο ιός μεταλλάσσεται εύκολα και έχουμε άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα»

Ο εμβολιασμός, τα rapid tests και τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι τα «όπλα» κατά του κορωνοϊού, επαναλαμβάνοντας πως «είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόσα χρόνια έχουμε ακόμα μπροστά μας. Οπως είχα πει πρόπερσι, θα πάρει δύο με τρία χρόνια».

Οσο αφορά στις μεταλλάξεις, είπε πως «ο ιός μεταλλάσσεται εύκολα. Εχουμε άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα», σχολιάζοντας πως μπορεί να υπάρχουν μεταλλάξεις ανθεκτικές στο εμβόλιο, «σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό», αν και ακόμα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

«Θα υπάρξει ισορροπία αλλά δεν ξέρουμε πότε»

«Θα υπάρξει κάποιο σημείο ισορροπίας. Στη χειρότερη περίπτωση θα έχουμε ακόμα μια γρίπη για την οποία θα παίρνουμε προφυλάξεις και στην καλύτερη θα έχουμε ένα κρυολόγημα. Αλλά το πότε θα συμβεί αυτό, δεν το ξέρουμε», ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε πως «δεν μπορούν να είναι κλειστά για τρίτη χρονιά. Το στοίχημα είναι να βρεθεί ο τρόπος να παραμείνουν ανοιχτά. Ελπίζω να πάνε καλά τα πράγματα».

Τέλος, για το τείχος ανοσίας, σχολίασε πως «δεν θέλω να χρησιμοποιώ όρους ότι πετύχαμε ή αποτύχαμε. Από την αρχή είχαμε πει ότι για να σταματήσει η μετάδοση, πρέπει να υπάρχει ανοσία ώστε να υπάρχει προφύλαξη».

Γώγος για μετάλλαξη «Μu»: Μπορεί να πάρει τη θέση της «Δ»

Όπως είπε ο κύριος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος «Μu» να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δ.

Μάλιστα, ο κ. Γώγος αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. «Θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί», σημείωσε ο καθηγητής. Σχετικά με το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μu σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%.

Ωστόσο όπως είπε υπάρχουν 2 χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί. «Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μ έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χώρες οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Για το αν κάποιος που είναι εμβολιασμένος πρέπει να ανησυχεί για τις μεταλλάξεις και το ενδεχόμενο να μην έχει ανοσιακή απάντηση, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι είναι αποδεδειγμένο πως είμαστε καλυμμένοι από την μετάλλαξη Δ, ωστόσο δεν μπορεί να λεχθεί με σιγουριά το ίδιο για την Μu.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι η μετάλλαξη Μ μπορεί να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιο-αφρικάνικο και το Βραζιλιάνικο), για τα οποία είχαν παρθεί ειδικά μέτρα.

Αναφορικά με την εικόνα της πανδημίας ο κ. Γώγος ανέφερε ότι περνάμε σε μια νέα φάση, όπου ο ιός από τα νησιά θα μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα, ενώ πρόκειται να νοσήσουν άτομα κάθε ηλικίας , όχι όπως προηγουμένως που νοσούσαν κυρίως νέοι.

Θεμιστοκλέους: Καμία παράταση για τους υγειονομικούς

«Είδαμε μία σημαντική αύξηση με την επιστροφή από τις διακοπές. Ευελπιστούμε ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε μεγαλύτερους αριθμούς ραντεβού», είπε στον ΑΝΤ1 ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αναφορικά με τους υγειονομικούς, των οποίων η προθεσμία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους λήγει σήμερα, παραδέχθηκε ότι, υπάρχει «σημαντική αύξηση του ποσοστού των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί ή των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων». Έκανε λόγο επίσης για «εντυπωσιακές αυξήσεις» που από το 40% έφτασε το 90%, και τόνισε πως «η συντριπτική πλειοψηφία έχει εμβολιαστεί».

Συνεχίζοντας ξεκαθάρισε ότι «δεν θα δοθεί παράταση» στους υγειονομικούς, ενώ υπάρχουν «επιχειρησιακά σχέδια για το πώς θα καλυφθούν τα κενά», που θα προκύψουν από τις αναστολές.

Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό των παιδιών είπε πως κλείνονται ραντεβού, σημειώνοντας πως «δεν είμαστε μακριά από εκεί που βρίσκονται άλλες χώρες» και σχετικά με τους εκπαιδευτικούς ότι, «ισχύουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί με τα τεστ ανά εβδομάδα», προς το παρόν, όμως «έχει ανοίξει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments