Διεθνή

Συμφωνία AUKUS: Για “σοβαρή κρίση” με τις ΗΠΑ κάνει λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας

Συμφωνία AUKUS: Για “σοβαρή κρίση” με τις ΗΠΑ κάνει λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας
Συμφωνία AUKUS: Σοβαρή θεωρεί ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν την κρίση που έχει δημιουργηθεί με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, μετά και την ακύρωση των Αυστραλών της σύμβασης για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σοβαρή θεωρεί ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν την κρίση που έχει δημιουργηθεί με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, μετά και την ακύρωση των Αυστραλών της σύμβασης για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας έκανε λόγο για «σοβαρή κρίση» που προκλήθηκε από τον τορπιλισμό αυτής της συμφωνίας, καταγγέλλοντας. Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι «αυτό που συνέβη» θα έχει επιπτώσεις στον καθορισμό της νέας στρατηγικής αντίληψης του ΝΑΤΟ.

Για την ανάκληση των Γάλλων πρεσβευτών

Όταν ρωτήθηκε για την ανάκληση των Γάλλων πρεσβευτών από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα, ο Λε Ντριάν δικαιολόγησε την απόφαση λέγοντας ότι «υπάρχει μια σοβαρή κρίση μεταξύ μας». «Το γεγονός ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Γαλλία, ανακαλούμε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή μας, είναι μια σοβαρή πολιτική πράξη που δείχνει την ένταση της σημερινής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών μας και επίσης με την Αυστραλία», είπε.

Συμφωνία AUKUS: Συνεργασία Ινδίας και Γαλλίας

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν με τον Ινδό ομόλογό του προκειμένου να συνεργαστούν οι δύο χώρες στον απόηχο της συμφωνίας AUKUS. Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών οι δύο χώρες θα εφαρμόσουν «μια πραγματικά πολυμερή διεθνή τάξη».

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο κ. Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους που βασίζεται «σε μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ δύο μεγάλων κυρίαρχων κρατών του Ινδοειρηνικού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments