Οικονομία

Υπουργείο Ανάπτυξης: Τι συζήτησαν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης με την Επίτροπο Συνοχής της ΕΕ

Υπουργείο Ανάπτυξης: Τι συζήτησαν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης με την Επίτροπο Συνοχής της ΕΕ
Υπουργείο Ανάπτυξης: Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε σήμερα συνάντηση εργασίας με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, κα Ελίζα Φερέιρα.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε σήμερα συνάντηση εργασίας με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, κα Ελίζα Φερέιρα. Στη συνάντηση μετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης, οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης και κ. Χρίστος Δήμας, οι Γενικοί Γραμματείς Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος και Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, κ. Ορέστης Καβαλάκης και οι Ειδικοί Γραμματείς, κα Νίκη Δανδόλου και κ. Γιώργος Ζέρβος.

Ακολούθως η κα Φερέιρα συνοδευόμενη από τον κ. Γεωργιάδη, την Υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, τον Υφυπουργό, κ. Τσακίρη, τους Γενικούς Γραμματείς Ανάπτυξης και Πολιτισμού, κ. Δημ. Σκάλκο και κ. Γιώργο Διδασκάλου και τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργο Πατούλη επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη όπου ακολούθησε συνέντευξη τύπου.

Τι δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

«Κυρία Επίτροπε, σας ευχαριστώ που είστε μαζί μας και ευχαριστώ ειλικρινώς για όλη την καλή συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και την επιτυχία βεβαίως που επιτρέψατε να καταγράψει η χώρα μας το 2020, μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά.  Δεν θα ήταν το ίδιο εάν η Επιτροπή και εσείς προσωπικά δεν ήσασταν εκεί για τους Έλληνες και δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ αυτό. Και βεβαίως είμαστε ευτυχείς που καταφέραμε να έχουμε την έγκριση του ΕΣΠΑ και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε επιτυχώς τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους μας, για το λαό μας. Έχουμε περάσει μία δεκαετή σοβαρή κρίση. Η πανδημία ήρθε αμέσως μετά. Οπότε οι άνθρωποί μας χρειάζονται μία ελπίδα, ένα καλύτερο μέλλον και πιστεύουμε ότι με τη στήριξη και τις υπηρεσίες σας, της Κομισιόν και εσάς προσωπικά, όλα θα πάνε καλά.

Θέλω να πω στον ελληνικό λαό ότι δεν θα ήταν τίποτα ίδιο στην Ελλάδα χωρίς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περάσαμε κάποια χρόνια αμφιβολίας για το αν η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αυτό που χρειαζόμασταν. Όμως νομίζω πια όλοι ξέρουμε ότι η ζωή των Ελλήνων θα ήταν πολύ διαφορετική προς το χειρότερο εάν δεν ήμασταν μέλος αυτής της Ενώσεως. Όσα λάθη και αν μπορεί να έχει κάνει, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ο καλύτερος τόπος στον πλανήτη για να ζει κανείς. Η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εξαιρετική. Είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων. Έχουμε αυξήσει πάρα πολύ την απορρόφησή μας σε όλα τα προγράμματα και δουλεύουμε με πολύ επαγγελματισμό και με τον κύριο Τσακίρη και με τον κύριο Σκάλκο για να κάνουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ των ευρωπαίων φορολογουμένων να έχει αξία και να πιάσει τόπο εδώ στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε στην ωραία αίθουσα του αμφιθεάτρου της Εθνικής Πινακοθήκης. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την κυρία Υπουργό Πολιτισμού για τη φιλοξενία. Ευχαριστούμε πολύ, αγαπημένη Λίνα Μενδώνη.

Είναι ένα από τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από δύο διαφορετικές προγραμματικές περιόδους με πολλά εκατομμύρια ευρώ και που μπορέσαμε μέσα από αυτή τη χρηματοδότηση να εξασφαλίσουμε το σπίτι που άξιζε στα έργα τέχνης. Είναι ένα απλό παράδειγμα του πόσα πολλά καλά πράγματα μπορούμε να κάνουμε σε καλή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω εκ νέου την κυρία Φερέιρα που είναι εδώ και κυρίως για την επιμονή της για τη συνοχή, για την επιμονή της στο να είναι η ανάπτυξη στη χώρα ισόρροπη σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος και να μη μείνει κανένας μόνος του πίσω».

Τι δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης

«Να ευχαριστήσω και εγώ την κυρία Επίτροπο για την επίσκεψή της και την τιμή που μας έκανε. Να ευχαριστήσω τον Υπουργό για όλη αυτή τη βοήθεια αυτά τα δύο χρόνια που δουλεύουμε μαζί σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ. Όπως είπε και ο Υπουργός και η κυρία Επίτροπος, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που εγκρίθηκε το ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άλλη μια πρωτιά για τη χώρα μας. Βρισκόμαστε τώρα στη φάση να καταθέσουμε τα υπηρεσιακά προγράμματα προκειμένου και αυτά να εγκριθούν έτσι ώστε στα πιο κρίσιμα επιχειρησιακά προγράμματα να ξεκινήσουμε να βγάζουμε δράσεις πριν από το τέλος του χρόνου. Και όταν λέω κρίσιμα, αναφέρομαι ειδικά στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» που αντικαθιστά το παλιό ΕΠΕΑΕΚ και αφορά ουσιαστικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έτσι ώστε να μην υπάρχει διακοπή στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση από αυτές τις επιχειρήσεις.

Το νέο ΕΣΠΑ των 26,1 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι σημαντικά αυξημένο από το προηγούμενο και φέρνει αλλαγές, όπως καινούργια επιχειρησιακά προγράμματα τα οποία απαντούν στις προκλήσεις της εποχής. Φέρνει ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα για τις φυσικές καταστροφές και την πολιτική προστασία. Φέρνει ένα άλλο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την ψηφιακή μετάβαση τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Φέρνει περισσότερους πόρους στα περιφερειακά προγράμματα έτσι ώστε η διαφορά μεταξύ των περιφερειών να μετριαστεί. Και φέρνει, ελπίζουμε και δουλεύουμε για αυτό, σημαντικές απλοποιήσεις σε ότι αφορά στη ροή των διαφόρων διαδικασιών.

Αναμένουμε να εγκρίνουμε τα επιχειρησιακά προγράμματα για να ξεκινήσουμε την υλοποίηση του καινούργιου προγράμματος. Ευχαριστώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments