Οικονομία

Στουρνάρας: “Έβγαλε κίτρινη κάρτα” στους διαχειριστές κόκκινων δανείων

Στουρνάρας: “Έβγαλε κίτρινη κάρτα” στους διαχειριστές κόκκινων δανείων
Στουρνάρας: “Κίτρινη κάρτα” έβγαλε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων σημειώνοντας ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος λαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό καταγγελιών από ιδιώτες και επιχειρήσεις αναφορικά με τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι Εταιρείες Διαχείρισης".

“Κίτρινη κάρτα” έβγαλε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων σημειώνοντας ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος λαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό καταγγελιών από ιδιώτες και επιχειρήσεις αναφορικά με τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι Εταιρείες Διαχείρισης”.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, θέματα διαφάνειας των διαδικασιών και των όρων των συναλλαγών είναι μία περιοχή την οποία λαμβάνουμε σοβαρά και αξιολογούμε στο πλαίσιο των εποπτικών μας δραστηριοτήτων.

Παράλληλα τόνισε ότι παρόλο που είναι αναγκαίο οι οι Εταιρείες Διαχείρισης να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις ρύθμισης σε πιστούχους, έως τώρα, καμία από τις εταιρίες διαχείρισης δεν έχει κάνει αίτημα για λήψη άδειας – κατά τα προβλεπόμενα στο Ν. 4354/2015 – που θα επιτρέπει την αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων. Όπως εξήγησε ο κύριος Στουρνάρας, η παράμετρος αυτή είναι κρίσιμη καθώς σε αρκετές περιπτώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων, η παροχή ρευστότητας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης οφειλών είναι απαραίτητη.

Ο διοικητής της ΤτΕ μίλησε και για το ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι εταιρείες διαχείρισης στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων αναφέροντας ότι «η λειτουργία των Εταιρειών Διαχείρισης σε συνδυασμό με τη στήριξη του Ελληνικού Δημοσίου μέσω της συστημικής λύσης του προγράμματος ‘Ηρακλής’, διευκόλυνε τις συναλλαγές πωλήσεων (είτε απευθείας σε επενδυτές είτε μέσω τιτλοποιήσεων) οι οποίες συνέβαλαν σε πάνω από το 75% της μείωσης των κόκκιων δανείων, από τα 107 δισ. ευρώ που είχαν ανέλθει το Μάρτιο του 2016 – με το δείκτη Μη Εξηπυρετούεμενων Δανείων (ΜΕΔ) προς το σύνολο των δανείων να προσεγγίζει το 50% -, στο τέλος Ιουνίου 2021 το ύψος των ΜΕΔ που βρίσκονται στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων (σε ατομική βάση) υποχώρησε σε 29,4 δισ. ευρώ και ο δείκτης ΜΕΔ σε 20,3%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments