Οικονομία Άποψη

Ελληνική οικονομία: Πως αναδείχθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ευρωζώνη

Ελληνική οικονομία: Πως αναδείχθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ευρωζώνη
Ελληνική οικονομία: Μετά την ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat ήρθε να “πιστοποιήσει” πως η ελληνική οικονομία βαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Μετά την ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat ήρθε να “πιστοποιήσει” πως η ελληνική οικονομία βαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου και το ΑΕΠ στο 9μηνο 2021 καταδεικνύουν πως η πρόβλεψη του προϋπολογισμού 2022 για ανάπτυξη 6,9% εφέτος είναι ρεαλιστική.

Tη μεγαλύτερη αύξηση ΑΕΠ για Γ τρίμηνο 2021 είχε η Ελλάδα στην Ευρωζώνη

Η Eurostat την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου σημείωσε πως τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη κατέγραψε η Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2021 (+13,4%). Μάλιστα, η χώρα μας εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει διψήφια αύξηση των επενδύσεων το 2021 και το 2022, τη δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη. Παράλληλα, προβλέπεται να εμφανίσει το υψηλότερο ποσοστό αύξησης των εξαγωγών, το 2021, το 2022 και το 2023, πανευρωπαϊκά. Συνεπώς, παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα και τις νέες προκλήσεις, η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα και δυναμική.

Τι έδειξε η έκθεση της Eurostat

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε, το τρίτο τρίμηνο του 2021, κατά 13,4% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα ο ρυθμός μεγέθυνσης για το εννεάμηνο να υπερβαίνει το 9,3%. Μάλιστα, το ΑΕΠ της χώρας μας, το τρίτο τρίμηνο, διαμορφώθηκε στα 46,4 δισ. ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη εγχώρια επίδοση, την τελευταία δεκαετία.

Την ίδια περίοδο, ο μέσος όρος της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 3,9% το τρίτο τρίμηνο και στο 5,7% το εννεάμηνο του 2021. Σημειώνεται ότι κατά το τρίτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης στην Πορτογαλία ήταν 4,2%, στην Ιταλία 3,9%, στη Γερμανία 2,6%, στην Ισπανία στο 2,7% και στη Γαλλία στο 3,3%. Σύμφωνα με τις πρόσφατες Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας αναπτύσσεται βιώσιμα, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά, η ανεργία συρρικνώνεται, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών γίνεται με υπευθυνότητα. Εκτιμάται μάλιστα ότι θα παρουσιάσει διψήφια αύξηση των επενδύσεων το 2021 και το 2022, τη δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη, αλλά και το υψηλότερο ποσοστό αύξησης των εξαγωγών, το 2021, το 2022 και το 2023, πανευρωπαϊκά.

Η “πυξίδα” του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022

Η χρονιά κλείνει φέτος με ανάπτυξη-ρεκόρ 50ετίας. Το νέο έτος συνεχίζονται η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ως μόνιμο μέτρο όμως, περιλαμβάνεται η μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα και επιτηδευματίες.

Τι προβλέπεται μεταξύ άλλων για το 2022

  •  Επέκταση έως και το τέλος του 2022 της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και της μείωσης κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Κόστος 1,58 δισ. ευρώ για το 2021 και 1,65 δισ. για το 2022.
  • Μείωση του ποσοστού επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Το συνολικό κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 1,230 δισ. ευρώ
  • Παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, τις θεατρικές παραστάσεις, τις συναυλίες και στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 248 εκατ. ευρώ για το 2021 και 211 εκατ. ευρώ για το 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments