Διεθνή

Μπάιντεν: «Θα δούμε αν θα συναντήσω τον Πούτιν»

Μπάιντεν: «Θα δούμε αν θα συναντήσω τον Πούτιν»
Μπάιντεν: Ένα αφοπλιστικό ξερό «θα δούμε» απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος ερωτηθείς εάν επιθυμεί να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ένα αφοπλιστικό ξερό «θα δούμε» απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ερωτηθείς χθες Τρίτη 28 Δεκεμβρίου εάν επιθυμεί  να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στις 10 Ιανουαρίου, δηλαδή την ημέρα που αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα διεξαγάγουν συνομιλίες για ζητήματα ασφαλείας και πολιτικής.

Οι διήμερες συζητήσεις, η οποίες  ανακοινώθηκαν από τις δύο κυβερνήσεις τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, αναμένεται να επικεντρωθεί στις εντάσεις γύρω από την Ουκρανία  και την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε στο ερώτημα εάν ο κ. Μπάιντεν αναφερόταν στην έκβαση των διμερών συνομιλιών για την ασφάλεια στο σχόλιό του για την ενδεχόμενη νέα συνάντηση με τον κ. Πούτιν.

Μπάιντεν

Οι συζητήσεις θα γίνουν στη Γενεύη

«Η 10η Ιανουαρίου θα είναι η βασική ημέρα των διμερών ρωσοαμερικανικών διαβουλεύσεων», επισήμανε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ στο πρακτορείο ειδήσεων Tass, συνεχίζοντας λέγοντας  ότι δεν αναμένει να βρεθεί συμφωνία «σε μία μόνο ημέρα» θα χρειαστούν περισσότερες μέρες.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας ανακοίνωσε την ημερομηνία αυτή στον Τύπο, αποκαλύπτοντας πως οι ΗΠΑ είναι «πρόθυμες να κάνουν διάλογο με τη Ρωσία» και υπογραμμίζοντας πως κατόπιν ενδέχεται να ακολουθήσει σύνοδος του συμβουλίου Ρωσίας-NATO τη 12η Ιανουαρίου και συνάντηση της Ρωσίας με τα υπόλοιπα κράτη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μέλος του οποίου είναι οι ΗΠΑ, τη 13η Ιανουαρίου.

Η Ρωσία ζητάει από τις ΗΠΑ και το NATO να δεσμευτούν ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει κράτος μέλος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, κάτι που από τη πλευρά της Μόσχας σημαίνει απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Μπάιντεν

Η Μόσχα ζητάει να δεσμευθεί το ΝΑΤΟ ότι δεν θα εντάξει την Ουκρανία

Περίπου έναν μήνα συνεχόμενα, οι δυτικοί κατηγορούν τον Πούτιν πως συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία για πιθανή εισβολή στο Κίεβο. Η Μόσχα το διαψεύδει κατηγορηματικά και ισχυρίζεται πως απειλείται από τις «προκλήσεις» της Ουκρανίας και του NATO, ζητώντας το τελευταίο να δεσμευθεί πως δεν θα επεκταθεί περαιτέρω στην άλλοτε σοβιετική ένωση.

Με μια χειρονομία με την οποία ήρθε σε ρήξη με τον γενικά εμπιστευτικό χαρακτήρα των διπλωματικών συνομιλιών, η Ρωσία δημοσιοποίησε πρόσφατα δύο σχέδια συνθηκών, ένα από τα οποία προβλέπει την αποτροπή της διεύρυνσης του NATO, ιδίως την ένταξη της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία, και το δεύτερο τον τερματισμό κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας των δυτικών κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments