Διεθνή

Καζακστάν: Την αποκατάσταση της τάξης ανακοίνωσε ο πρόεδρος

Καζακστάν: Την αποκατάσταση της τάξης ανακοίνωσε ο πρόεδρος
Καζακστάν: Ο πρόεδρος της χώρας Κάσιμ - Γιομάρτ Τοκάγιεφ ανακοίνωσε την αποκατάσταση της τάξης, ενώ προχωρά και σε σχετικό διάγγελμα το απόγευμα.

Στα πρόθυρα του εμφυλίου βρέθηκε το Καζακστάν, λόγω των αυξήσεων των τιμών στην ενέργεια. Ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ότι η συνταγματική τάξη πλέον έχει αποκατασταθεί, μετά την καταστολή των διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία της πόλης Αλμάτι. 

Σε άλλο δελτίο τύπου το υπουργείο των Εσωτερικών ανέφερε ότι 26 «οπλισμένοι εγκληματίες» σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 συνελήφθησαν, ενώ στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους 18 αστυνομικοί και μέλη της εθνικής φρουράς από την έναρξη των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.

Καταστολή της εξέγερσης

Ο κ. Τοκάγεφ θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος σήμερα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Από το απόγευμα της Πέμπτης κανένας διαδηλωτής δεν βρισκόταν στην Πλατεία Δημοκρατίας, έναν από τους κύριους τόπους διαμαρτυρίας, μετέδωσαν τα πρακτορεία Tass και Ria Novosti, αναφέροντας επίσης ότι οι αρχές είχαν ανακτήσει τον έλεγχο του δημαρχείου και της προεδρικής κατοικίας στο Αλμάτι, που πυρπολήθηκαν την προηγουμένη από «ταραξίες».

Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Καζακστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε ανώτατο όριο για ένα εξάμηνο στις τιμές πώλησης των καυσίμων, με φόντο τις χαοτικές ταραχές στη χώρα. Το μέτρο αυτό, που εξηγείται λεπτομερώς στον ιστότοπο του πρωθυπουργού της χώρας, στοχεύει να «σταθεροποιήσει την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση» σε αυτήν τη χώρα της Κεντρικής Ασίας.

Οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν συνομίλησε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Μουχτάρ Τλεουμπερντί σχετικά με τη συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικώνς επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στους συνταγματικούς θεσμούς του Καζακστάν και στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και υποστήριξε μια ειρηνική επίλυση της κρίσης με σεβασμό των δικαιωμάτων”, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

 Λονδίνο – Παρίσι: Έκκληση για «ειρήνη» και «αυτοσυγκράτηση»

Η Βρετανία απηύθυνε έκκληση για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην εξέγερση στο Καζακστάν, επισημαίνοντας πως παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά. «Ανησυχούμε για τις βίαιες συγκρούσεις και παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά. Προτρέπουμε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και θέλουμε να δούμε μια ειρηνική επίλυση», ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της, η Γαλλία κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην κρίση στο Καζακστάν, μεταξύ αυτών τη Ρωσία και τις συμμάχους της του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας που κλήθηκαν για να σώσουν αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία, να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» μετά τον θάνατο δεκάδων διαδηλωτών, που σκοτώθηκαν από την αστυνομία.

«Τα γεγονότα της νύχτας είναι εξαιρετικά ανησυχητικά (…). Καταδικάζουμε προφανώς τις βιαιοπραγίες που έλαβαν χώρα», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λεντριάν, ενώπιον Ευρωπαίων δημοσιογράφων στο Παρίσι.

«Καλούμε όλα τα μέρη, είτε βρίσκονται στο Καζακστάν είτε στο πλαίσιο του ΟΣΣΑ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ξεκινήσουν διάλογο», τόνισε ο Ζαν Ιβ Λεντριάν, προσθέτοντας πως θα συζητήσει το θέμα αργότερα σήμερα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, που βρίσκεται στο Παρίσι με την ευκαιρία της έναρξης της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Μήνυμα υποστήριξης από τον Ερντογάν

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Καζακστάν Kassym Jomart Tokayev, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις.

Κανονικά η παραγωγή και οι εξαγωγές ουρανίου

Η Kazatomprom, η μεγαλύτερη παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, ανέφερε σήμερα ότι λειτουργεί κανονικά με κανέναν αντίκτυπο στην παραγωγή ή τις εξαγωγές. «Η εξόρυξη ουρανίου συνεχίζεται σύμφωνα με το σχέδιο να μην υπάρξουν διακοπές. Η εταιρεία τηρεί τα συμβόλαιά της εξαγωγών», επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της Kazatomprom.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments