Διεθνή

Νταβίντ Σασόλι: Η ζωή και το έργο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Νταβίντ Σασόλι: Η ζωή και το έργο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Νταβίντ Σασόλι: Ο επί σειρά πολλών ετών δημοσιογράφος πήρε τον αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έπειτα από πολλές καραμπόλες.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, τόσο από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και από τα κράτη- μέλη, αποχαιρέτησαν τον Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 65 ετών. Μετά τον θάνατο του, η θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου μένει κενή και για αυτό ήδη έχει προγραμματιστεί η πρώτη ψηφοφορία για την πλήρωση της θέσης στις 18 Ιανουαρίου.

Ο επί σειρά ετών τηλεοπτικός παρουσιαστής κατέλαβε την προεδρία του ΕΚ έπειτα από τα παζάρια των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων και των κυβερνήσεων για τις προεδρίες των τριών κυριότερων ευρωπαϊκών θεσμών. Αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την εξασφάλισε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (δεξιά), με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αυτή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι Φιλελεύθεροι με τον Σαρλ Μισέλ, αυτή του ΕΚ οι Σοσιαλιστές με τον Νταβίντ Σασόλι.

Τα πεπραγμένα της θητείας του ως Πρόεδρος του ΕΚ

Τη θητεία του, που κράτησε δυόμισι χρόνια, βάρυνε η υγειονομική κρίση. Πάντως η προσοχή που έδινε στις ομάδες του, που φρόντισε να τηλεργάζονται, το πώς οργάνωσε τα πράγματα, με σύστημα ψηφοφορίας εξ αποστάσεως, καθώς και το ότι μπόρεσε να αντισταθεί στις γαλλικές πιέσεις για να επιστρέψουν οι ευρωπαίοι αιρετοί στο Στρασβούργο, είχαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται με μεγάλο σεβασμό στον θεσμό.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης, εν μέσω πανδημίας, έθεσε τα εγκαταλελειμμένα γραφεία του ΕΚ, τόσο στο Στρασβούργο όσο και στις Βρυξέλλες, στη διάθεση οργανώσεων που ετοίμαζαν γεύματα για τις οικογένειες που το είχαν ανάγκη, ενώ έδωσε το πράσινο φως για να εγκατασταθούν στις εγκαταστάσεις κέντρα εξετάσεων για τον νέο κορωνοϊό.

Ο Νταβίντ Μαρία Σασόλι γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1956. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία συνεργαζόμενος με μικρές τοπικές εφημερίδες και πρακτορεία ειδήσεων, πριν προσληφθεί στην εφημερίδα Il Giorno. Είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των επαγγελματιών δημοσιογράφων από τις 3 Ιουλίου 1986.

Το 1992 έγινε δημοσιογράφος στο κανάλι TG3 και την ίδια περίοδο συνεργάστηκε με τον Μικέλε Σαντόρο στην παρουσίαση μερικών τηλεοπτικών προγραμμάτων όπως τα “Il rosso e il nero” (“το Κόκκινο και το Μαύρο”) και “Tempo reale” (“Πραγματικός Χρόνος”). Το 1996, ήταν παρουσιαστής του προγράμματος “Cronaca in diretta” (“Ζωντανά”). Μετά από λίγα χρόνια έγινε κεντρικός παρουσιαστής του TG1, κερδίζοντας αναγνώριση ως ένας από τους πιο δημοφιλείς και αξιοσημείωτους δημοσιογράφους της χώρας. Το 2007, όταν ο Τζιάνι Ριότα διορίστηκε νέος διευθυντής του TG1, ο Σασόλι έγινε αναπληρωτής διευθυντής.

Πολιτική καριέρα

Το 2009, ο Σασόλι εγκατέλειψε τη δημοσιογραφική του καριέρα για να ασχοληθεί με την πολιτική και έγινε μέλος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, συμμετέχοντας στις Ευρωεκλογές 2009 στην Κεντρική Ιταλία. Στις 7 Ιουνίου, εξελέγη Ευρωβουλευτής με 412.502 ψήφους και είχε τις περισσότερες ψήφους στην περιφέρεια που κατέβηκε. Από το 2009 έως το 2014, υπηρέτησε ως ηγέτης της ομάδας του κόμματός του στο ευρωκοινοβούλιο.

Στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2014, ο Σασόλι επανεξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 206.170 ψήφους. Οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από μια ισχυρή απόδοση του Δημοκρατικού Κόμματος, αφού κέρδισε το 41% των ψήφων.

Στις 1 Ιουλίου 2014 ο Σασόλι εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 393 ψήφους, όντας ο δεύτερος μεγαλύτερος Σοσιαλιστής υποψήφιος σε αριθμό ψήφων. Εκτός από τις αναθέσεις του στην επιτροπή, είναι μέλος της Διακομματικής ομάδας για την Ακραία Φτώχεια και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τα σενάρια διαδοχής

Την ερχόμενη Τρίτη 18 Ιανουαρίου ξεκινάει στο Στρασβούργο ο πρώτος γύρος της μυστικής ψηφοφορίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πάντα οι διαπραγματεύσεις για την ανακατανομή των θέσεων του προέδρου, των αντιπροέδρων, των προέδρων επιτροπών και των κοσμητόρων γίνονται στο παρασκήνιο ώστε να αποφευχθούν οι δημόσιες αψιμαχίες.

Διεθνή μέσα αναφέρουν ως επικρατέστερη τη Ρομπέρτα Μετσόλα, μέλος του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, παρουσιάζοντας ένα σύντομο προφίλ της. Η 42χρονη Μαλτέζα, Ρομπέρτα Μετσόλα είχε εκλεγεί στις 24 Νοεμβρίου του 2021, ως υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η οποία θα διεκδικήσει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το επόμενο μισό της θητείας.

Όπως αναφέρει η Hispanidad, η Μετσόλα δεν έκρυψε ποτέ την αντίθεσή της στις αμβλώσεις και εξαίρει την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα δουν κοινή δράση «καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει υβριδικές επιθέσεις στα σύνορά της». Θεωρεί σημαντική την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την καινοτομία αλλά και την προστασία των ελευθεριών. Το Ευρωκοινοβούλιο, όπως λέει, χρειάζεται μια ισχυρή φωνή, μια φωνή που να μεταφέρει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των πολιτών της ΕΕ στις σημαντικές προκλήσεις» που υπάρχουν.

Το αντίο της Ελλάδας σ’ έναν “παθιασμένο Ευρωπαίο”

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα αποχαιρέτισαν με τον δικό του τρόπο ο καθένας τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Το μήνυμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Με ανάρτηση στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρεται στον θάνατο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι. «Με βαθιά θλίψη άκουσα τα νέα για τον θάνατο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ενός αφοσιωμένου Ευρωπαίου, που έχει προσφέρει πολλά τόσο στη χώρα του όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μας λείψει πολύ», σημειώνει η κα Σακελλαροπούλου.

Μητσοτάκης: Είμαι σοκαρισμένος και λυπημένος από τον αιφνίδιο θάνατο του Νταβίντ Σασόλι

Τη θλίψη του για τον αιφνίδιο θάνατο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, εκφράζει, με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είμαι σοκαρισμένος και λυπημένος από τον αιφνίδιο θάνατο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι», αναφέρει, στην ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός και σημειώνει: «Το όραμά του για την Ευρώπη ως φάρο ειρήνης και δημοκρατίας στον κόσμο θα λάμψει ως διαρκής κληρονομιά. Θρηνούμε αυτόν τον αξιόλογο Ιταλό και περήφανο Ευρωπαίο».

Τσίπρας: Ο ξαφνικός θάνατος του Νταβίντ Σασόλι είναι μια τρομερή απώλεια για την Ευρώπη και την Ιταλία

Τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «ο ξαφνικός θάνατος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, είναι μια τρομερή απώλεια για την Ευρώπη και την Ιταλία». «Ένας φίλος της Ελλάδας, με προοδευτικό όραμα για την κοινωνική Ευρώπη, που αγωνίστηκε για ένα δυνατό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θερμά συλλυπητήρια», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments