Διεθνή

Εκλογές Ιταλία: Ο Σέρτζιο Ματαρέλα ξανά Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Εκλογές Ιταλία: Ο Σέρτζιο Ματαρέλα ξανά Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Μετά από έξι ημέρες άκαρπων προσπαθειών ο Σέρτζιο Ματαρέλα επανεξελέγη Προέδρος της Δημοκρατίας στην Ιταλία δίνοντας τέλος στον πολιτικό θρίλερ

Τέλος στο θρίλερ των συνεχόμενων ψηφοφοριών με ορατό και το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία, καθώς ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα επανεξελέγη το Σάββατο από το κοινοβούλιο της Ρώμης για δεύτερη συνεχή θητεία.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα αναδείχθηκε νικητής  της μαραθώνιας εκλογικής κούρσας, ανανεώνοντας για δεύτερη φορά την θητεία του, λαμβάνοντας τις 504 ψήφους βουλευτών, γερουσιαστών και εκπροσώπων των περιφερειών, κάτι που σημαίνει ότι εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία, που είναι αναγκαία για την εκλογή στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της Ιταλίας.

Ο Ματαρέλα επικράτησε, επιβεβαιώνοντας έτσι πως όντως η συντριπτική πλειοψηφία των εκλεκτόρων καλωσορίζει την επανεκλογή του για την επόμενη επταετία, πόσο μάλλον σώζει την πολιτική τάξη από ένα αδιέξοδο.

Λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, απάντησε θετικά στο αίτημα των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση Ντράγκι να δεχθεί την πρόταση επανεκλογής, έπειτα από έξι ημέρες άκαρπων προσπαθειών του κοινοβουλίου.

Αναμένεται την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου η ορκωμοσία του Προέδρου για την δεύτερη θητεία του. Κυριολεκτικά στο παραπέντε η επιβεβαίωση του Mattarella λοιπόν, εφόσον η τρέχουσα Προεδρική επταετία 2015-2022 έχει ως ημερομηνία λήξης …την ίδια μέρα.

Η εκλογή Προέδρου στην Ιταλία

Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Γαλλία, όπου οι πρόεδροι εκλέγονται με λαϊκή ψηφοφορία, στην Ιταλία περίπου 1.009 βουλευτές και περιφερειακοί εκπρόσωποι επιλέγουν τον αρχηγό του κράτους σε μυστική ψηφοφορία, την οποία οι ηγέτες των κομμάτων μερικές φορές αγωνίζονται να ελέγξουν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments