Διεθνή

Ουκρανία τώρα: Μαίνεται η μάχη για έκτη μέρα

Ουκρανία τώρα: Μαίνεται η μάχη για έκτη μέρα
Ουκρανία τώρα: Μετά τις διαπραγματεύσεις που διενεργήθηκαν την Δευτέρα, η μάχη συνεχίζεται για ακόμη μία μέρα.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως οι διαπραγματεύσεις για την παύση του πολέμου στην Ουκρανία ολοκληρώθηκαν μετά από επτά ώρες, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Μετά το τέλος των συνομιλιών, ο Ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογο του για να του θέσει τέσσερις όρους

Στο Χάρκοβο, ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών. Παράλληλα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να κινούνται προς την πρωτεύουσα και η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Πηγή: Maxar

 Ζελένσκι θα απευθυνθεί σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ζητά την ένταξη «χωρίς καθυστέρηση» της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από τη ρωσική εισβολή, θα απευθυνθεί σήμερα στις 13.30 ώρα Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρός του Ρομπέρτα Μετσόλα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ θα παρέμβουν επίσης σε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Διαβάστε περισσότερα

Λαβρόφ: Δεν θα επιτρέψουμε στην Ουκρανία να έχει πυρηνικά

«Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να έχει πυρηνικά όπλα», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί αυτό από το Κίεβο.

Πρόσθεσε ότι η Δύση δεν πρέπει να κατασκευάσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και σημείωσε ότι «ήρθε η ώρα να επιστρέψουν τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα της Ευρώπης πίσω στις ΗΠΑ».

Ακόμη, κατηγόρησε τη Δύση ότι επέλεξε το δρόμο των κυρώσεων και όχι τον δρόμο του διαλόγου.

Μητσοτάκης: Η εισβολή στην Ουκρανία είναι παράλογη και ανιστόρητη

«Είναι τραγικό πως η βάναυση εισβολή εκτελείται στο όνομα του ρωσικού λαού. Και το δήθεν πρόσχημα αποναζιστικοποίησης. Η εισβολή είναι παράλογη και ανιστόρητη», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Η ρωσική εισβολή έχει ως στόχο να αλλάξει με τη βία την αρχιτεκτονική ασφάλεια στην Ευρώπη. Οι απειλές του Ρώσου προέδρου προς τη Σουηδία, τη Φινλανδία μιλούν μόνες τους. Εισερχόμαστε σε μια εποχή με πολλούς κινδύνους».

Διαβάστε περισσότερα

Έξι τραυματίες από τον βομβαρδισμό στο Χάρκοβο – Ανάμεσά τους και ένα παιδί

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους ένα παιδί, από την έκρηξη που σημειώθηκε στο Χάρκοβο, όπως ανακοίνωσε η κρατική υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας.

Βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη: Έχουν σκοτωθεί άμαχοι

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης στην Ουκρανία δήλωσε ότι η πόλη είναι στόχος συνεχών βομβαρδισμών, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν σκοτωθεί άμαχοι και έχουν πληγεί υποδομές, καθώς η Ρωσία συνεχίζει για έκτη ημέρα την εισβολή στη χώρα.

«Κατοικημένες περιοχές βομβαρδίζονται επί πέντε ημέρες. Μας χτυπούν με το πυροβολικό, μας βομβαρδίζουν με πυραύλους GRAD, μας πλήττουν με τις αεροπορικές τους δυνάμεις», δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊσένκο μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

«Έχουν υποστεί ζημιές πολιτικές υποδομές— σχολεία, σπίτια. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Γυναίκες, παιδιά έχουν σκοτωθεί», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ, επεσήμανε στοπ Facebook ότι στη Μαριούπολη υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης σήμερα έπειτα από έναν βομβαρδισμό.

«Η Μαριούπολη και η Βολνοβάχα είναι δικές μας! Οι δυο πόλεις υφίστανται την πίεση του εχθρού, αλλά ανθίστανται. Στη Μαριούπολη (…) η πόλη είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», πρόσθεσε.

Οι δύο αυτές πόλεις βρίσκονται στον δρόμο των ρωσικών δυνάμεων που εισβάλλουν στην Ουκρανία μέσω της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Πολωνία: 350.000 πρόσφυγες εισήλθαν από την Ουκρανία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι περίπου 350.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν εισέλθει στη χώρα, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, 100.000 άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα», σημείωσε ο Maciej Wasik.

Ο ρωσικός στρατός περικύκλωσε την Χερσώνα

Στη Χερσώνα φαίνεται πως έχουν φτάσει ρωσικά στρατεύματα, όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφορούν στα social media:

Διαβάστε περισσότερα

Πάνω από 70 ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό βάσης στην πόλη Οχτίρκα

Τουλάχιστον εβδομήντα ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε βάση στην πόλη Οχτίρκα, στη βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ενημέρωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

Ανθρωπιστική βοήθεια 10 εκατ. δολαρίων από τη Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα θα παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια 10 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σεούλ. Το υπουργείο είπε ότι η υποστήριξη θα γίνει μέσω διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση του Κιέβου, τις γειτονικές χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν διέταξε τη Δευτέρα την κυβέρνηση να παράσχει «γρήγορα ανθρωπιστική υποστήριξη».

«Ελπίζουμε η υποστήριξη της κυβέρνησής μας να βοηθήσει αποτελεσματικά τον ουκρανικό λαό και τους πρόσφυγες. Θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε ενεργά στην επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία», σημειώνει το υπουργείο.

Ουκρανία: Kαταρρίφθηκαν πέντε μαχητικά και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας καθώς η εισβολή έχει πλέον μπει στην έκτη της ημέρα. Πέντε ρωσικά μαχητικά κι ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν τη Δευτέρα, σύμφωνα με την Ukrayinska Pravda και την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατον να επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Τα αεροσκάφη φέρονται να καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στις πόλεις Βασίλκιβ και Μπρόβαρι, στην περιοχή γύρω από το Κίεβο. Ένας πύραυλος Κρουζ κι ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν κοντά στο Κίεβο, κατά τις ίδιες πηγές.

Από τη δική τους πλευρά, ουκρανικά αεροσκάφη προχώρησαν στην εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφανείας και στη ρίψη βομβών εναντίον ρωσικών αρμάτων μάχης και πεζικάριων κοντά στο Κίεβο και κοντά στην πόλη Ζιτομίρ. Βόμβες ερρίφθησαν επίσης στη βόρεια περιοχή Τσερνιγκίβ και στην νότια πόλη Μπερντιάνσκ, η οποία καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments