Οικονομία

Πλαφόν: Σε ποια προϊόντα θα εφαρμοστεί

Πλαφόν: Σε ποια προϊόντα θα εφαρμοστεί
Πλαφόν: Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τα καύσιμα και προϊόντα που είχαν προαναγγείλει κυβερνητικά στελέχη.

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τα καύσιμα και προϊόντα που είχαν προαναγγείλει κυβερνητικά στελέχη. Στο κέντρο βάρος της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών είναι τα υγρά και αέρια καύσιμα και τα προϊόντα που έχουν ως βασική πρώτη ύλη τα δημητριακά.

Υγρά καύσιμα και προϊόντα

Η στόχευση σε αυτά τα προϊόντα (καύσιμα και δημητριακά) έχει να κάνει με τις αναταράξεις στην αγορά και την ακρίβεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή απαγορεύει μέχρι τις 30 Ιουνίου την αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1η Σεπτεμβρίου του 2021.

Ποια τα πρόστιμα

Στο πλαίσιο αυτό και ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται θα είναι καταρχήν η σύσταση για την παύση παράνομων πρακτικών και συμμόρφωσης με τη ρύθμιση ή σε διαφορετική περίπτωση πρόστιμο που θα ξεκινάει από 5.000 ευρώ και θα φτάνει έως και το 1.000.000 ευρώ

Επίσης, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της αρχής ελέγχου επιβάλλεται σε βάρος του ελεγχόμενου προσώπου πρόστιμο έως 50.000 ευρώ, εάν αυτό αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή παρεμποδίσει με οποιοδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων.

Ενώ με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης μπορεί να καθορίζονται η διαδικασία του ελέγχου και της επιβολής των κυρώσεων η κλιμάκωση των προστίμων και κάθε άλλο ζήτημα που αφορά στην εφαρμογή της τροπολογίας.

Πως θα λειτουργήσει

Την επιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα και σε όποιο προϊόν σχετίζεται ή επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα σιτηρά, είχε προαναγγείλει και ο υπουργός Ανάπτυξης. Με το περιθώριο κέρδους που λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο του 2021 θα πρέπει να λειτουργούν όσοι εμπορεύονται ή παράγουν προϊόντα το κόστος των οποίων επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments