Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παραμένει Κίεβο ο Ζελένσκι – Νέο μήνυμά του για τη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παραμένει Κίεβο ο Ζελένσκι – Νέο μήνυμά του για τη Μαριούπολη
Σε συνέντευξή του σε βρετανικό δίκτυο ερωτηθείς αν είναι διατεθειμένος για συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο για τερματισμό του πολέμου, ο Ζελένσκι απάντησε «είναι απόφαση δύο χωρών και δύο λαών και η απόφαση δύο προέδρων - και ένας από αυτούς είναι ο Πούτιν, οπότε θα δούμε».

Νέο μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τα όσα συμβαίνουν στη Μαριούπολη η οποία βρίσκεται υπό ρωσική πολιορκία ενώ νωρίτερα την Τετάρτη βομβαρδίστηκε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο.

«Ό τι κάνουν οι κατακτητές στη Μαριούπολη είναι κάτι πέρα από φρικαλεότητες. Ευρωπαίοι! Ουκρανοί! Κάτοικοι της Μαριούπολης! Σήμερα πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην καταδίκη αυτού του εγκλήματος πολέμου από τη Ρωσία, που αντιπροσωπεύει όλο το κακό που οι κατακτητές έχουν φέρει στη γη μας», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Παραμένει στο Κίεβο ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το επιτελείο του παραμένουν στο Κίεβο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας Κύριλλο Τιμοσένκο.

«Ο εχθρός δεν μπορεί να μας νικήσει στο πεδίο της μάχης και επιδίδεται σε μια σειρά από ψευδείς ειδήσεις ότι δήθεν το επιτελείο του προέδρου έχει εγκαταλείψει το Κίεβο. Δεν είναι αλήθεια. Σας μιλώ από την οδό Μπανκόβα, κοντά στο κτίριο όπου ο πρόεδρος και το επιτελείο του εργάζονται. Θα προσπαθήσω να ανεβάζω τέτοια βίντεο όσο συχνότερα μπορώ» δήλωσε στο μήνυμά του ο Τιμοσένκο.

Νέα έκκληση Ζελένσκι για ζώνες απαγόρευσης πτήσεων

Σε συνέντευξή του στο Sky News, ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε πως η χώρα του δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας μόνη της σημειώνοντας ότι τα έθνη πρέπει να δράσουν τώρα πριν να είναι «πολύ αργά», ενώ  επανέλαβε την έκκλησή του προς τη Δύση να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

«Αν είστε ενωμένοι απέναντι στους Ναζί και αυτόν τον τρόμο, πρέπει να κλείσετε. Μην περιμένετε  να σας ρωτήσω πολλές φορές, ένα εκατομμύριο φορές. Κλείστε τον ουρανό. Κλείστε τον ουρανό και σταματήστε τους βομβαρδισμούς», επισήμανε.

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες της Δύσης σχετικά με το ενδεχόμενο μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που θα κλιμακώσει τη σύγκρουση και θα επιφέρει μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία που θα την επιδεινώσει, είπε: «Χειρότερα για ποιον; Για τις οικογένειές μας; Όχι… Γι’ αυτούς…; Ποιος ξέρει; Κανείς δεν ξέρει. Αλλά ξέρουμε ότι ακριβώς αυτό τώρα είναι πολύ κακό. Και στο μέλλον θα είναι πολύ αργά». «Πιστέψτε με, αν παραταθεί, θα δείτε… θα κλείσουν τον ουρανό αλλά θα χάσουμε εκατομμύρια ανθρώπους».

Και πρόσθεσε: «Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα ξεκινήσει και μόνο τότε θα δημιουργήσετε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων – αλλά θα είναι πολύ αργά».

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «μπορούν να μας καταλάβουν, αλλά σίγουρα δεν μπορούν να κερδίσουν» και συμπλήρωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν «πάει κατευθείαν στην κόλαση».

Ερωτηθείς εάν είναι διατεθειμένος να κάνει μια συμφωνία με τον κ. Πούτιν, είπε ότι ο διάλογος είναι πάντα ένας συμβιβασμός. Η Ουκρανία από μόνη της δεν μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο, τόνισε. «Είναι απόφαση δύο χωρών και δύο λαών και η απόφαση δύο προέδρων – και ένας από αυτούς είναι ο Πούτιν, οπότε θα δούμε».

Και μιλώντας για το εάν πιστεύει ότι η παραμονή στον ρόλο του και η παραμονή στη χώρα ήταν η σωστή απόφαση, απάντησε: «Νομίζω ότι η απόφασή μου ήταν σωστή», υπογράμμισε. «Ποιος ξέρει. Θα δούμε στο μέλλον», δήλωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments