Οικονομία

Νέος ΕΝΦΙΑ 2022: Στην τελική ευθεία – Πότε θα λάβουν τα εκκαθαριστικά οι ιδιοκτήτες

Νέος ΕΝΦΙΑ 2022: Στην τελική ευθεία – Πότε θα λάβουν τα εκκαθαριστικά οι ιδιοκτήτες
Νέος ΕΝΦΙΑ 2022: Έφθασε η ώρα των αποκαλυπτηρίων του νέου ΕΝΦΙΑ καθώς εκτός απροόπτου σήμερα Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα φέρνει ανατροπές στο φόρο ακινήτων, ενώ στις αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει η εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ.

Έφθασε η ώρα των αποκαλυπτηρίων  του νέου ΕΝΦΙΑ  καθώς εκτός απροόπτου σήμερα Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα φέρνει ανατροπές στο φόρο ακινήτων, ενώ στις αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει η εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ. Το ποσό που θα εισπραχθεί υπολογίζεται να περιορισθεί συγκριτικά με το προηγούμενο έτος στα 2,23 δισ. ευρώ.

Πότε θα λάβουν οι ιδιοκτήτες τα εκκαθαριστικά

Ο «λογαριασμός» θα φτάσει στους φορολογούμενους μετά το Πάσχα και θα πρέπει να πληρωθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως το τέλος Μαΐου 2022 και η τελευταίας έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023.

Είναι η πρώτη φορά που τα ειδοποιητήρια πληρωμής του ΕΝΦΙΑ θα προηγηθούν αυτά της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για τους 7 εκατομμύρια υπόχρεους είναι η ακτινογραφία του νέου λογαριασμού μετά την ολοκλήρωση της άσκησης μεταρρύθμισης από την ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών.

Τι αλλάζει

  • 1. Αυξημένο φόρο θα κληθεί να πληρώσει το 6% των φορολογουμένων, που στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης, είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού
  • 2. Το 80% των πολιτών θα δει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά του. Πρόκειται ουσιαστικά για περίπου 5 εκατομμύρια φορολογούμενους, εκ των οποίων 2.200.000 θα δουν μείωση άνω του 20%
  • 3. Το 14% περίπου των φορολογουμένων δεν θα δει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ.
  • 4. Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος ο οποίος μέχρι σήμερα υπολογιζόταν στη συνολική αξία της περιουσίας, εφόσον αυτή υπερέβαινε τα 250.000 ευρώ.  Ο φόρος αυτός θα επιβάλλεται πλέον επί της αξίας του ακινήτου, υπό την προϋπόθεση ότι το ακίνητο είναι αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ.
  • 5. Για τα οικόπεδα, οι συντελεστές του βασικού φόρου «κουρεύονται» έως και 80%.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments